stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht ouders en geb.data van Cornelis Volckertsz en Martie Cornelis, getrouwd 1670 in Grootebroek


Profiel afbeelding

LS,

onderstaand het begin van mijn stamboom. Veel informatie over de eerste generaties is afkomstig uit notariële akten en oud recht (een datum zonder plaats, of vice versa, is echte informatie uit primaire bronnen). Toch wil ik vragen om nog eens met mij mee te zoeken naar de eerste twee generaties. Elk snippertje buiten onderstaande wordt op prijs gesteld.

Alvast bedankt, Robert.

RoberT

Hadden Pieter Maertensz Kruijer en Grietge Volckerts voor zover bekend kinderen?
En zat daar ook een Bregje bij?

Verder heb ik de RK doopgetuigen in Nieuwe Niedorp nagelopen.
Helaas was dat alle keren een filia devota.
(Dat wist je zelf natuurlijk wel, maar het is voor het forum)

Jan Clavaux

Grietje had geen kinderen, Haar man had er wel een uit een eerder huwelijk: Maarten Pietersz Kruijer. Hij wordt genoemd in de testamenten van Grietje. Zal de link naar die testamenten even opzoeken.

De naam Bregtje intrigeert mij ook, het zou zomaar de moeder van Grietje, Jan en Cornelis kunnen zijn. Maar helaas hadden Grietje en broer Jan geen eigen kroost. Voor zover ik weet dan.

RoberT

Link naar de notariële Akten

De naam Halfschepel komt uit de akte van 1742. Daar staat dat Cornelis Volkersz in de wandelingen Halfschepel werd genoemd. Deze achternaam wordt echter pas door de kinderen van zoon Pieter Volkersz gebruikt. Om het nog complexer te maken, deze kinderen bedienden zich ook nog van de achternaam Pannekeet, omdat ze allen bij dat gehucht zijn geboren. Na 1811 is het echter alleen nog maar Halfschepel. De rest van de familie heet Volkers qua achternaam.

RoberT

Filia devota idd. Jammer hoor, maar goed, het is wat het is.

RoberT

Misschien moet je het doopboek nog eens extra doorlopen.
(13?) November 1679 laten ze bijvoorbeeld ook een Bregje dopen.

Jan Clavaux

Cornelis Volkertsz kwam uit Grootebroek en Martie Cornelis uit Veenhuizen bij Heerhugowaard. Allebei dus een aardig eindje van huis. Het is wel te snappen dat de getuigen bij hun kinderen geen directe familieleden waren. En wel de zogeheten klopjes, de heilige vrouwen. 

RoberT

Verdraaid, dank voor de info. Ik zie dat ik bij overgang naar ander programma met haar een fout heb gemaakt. Nu is ze een tweeling met Volkert, maar dat klopt niet. Dank voor de correctie.Blozend

RoberT

In de betreffende doopinschrijving staat volgens mij Cornelis Volkersz waerdt

Jan Clavaux

Uit de notariële akte van 1701 blijkt dat Volckert Kornelisz (generatie III) herbergier was in Oude Niedorp. Dus het zou zo maar kunnen dat ook zijn vader dit beroep uitoefende (herbergier --> waerdt). 

JP Ouweltjes

@JP Ik zie zo snel niet waar dat staat (p1, 2 of 3). Maar ik moet er ook echt even voor zitten om ze opnieuw te lezen.

RoberT

@Jan    waerdt zou mogelijk kunnen refereren naar het beroep, maar ook naar (heer huigen)waerdt. In Heerhugowaard was lange tijd geen RK kerk, men ging naar Oudorp, Obdam, Oudkarspel, Noord-Scharwoude en zelfs Nieuwe Niedorp. Zijn vrouw Martie Cornelis kwam uit Veenhuizen, een dorpje aan de NO-kant van Hhw. En deze mensen gingen meestentijds naar de RK kerk in Obdam, maar een klein deel ook naar Nieuwe Niedorp.

EDIT maar ja, er staat al Oude Niedorp achter de dopeling, dan zal het woord waerdt toch wel ergens anders op slaan.

RoberT

JP Ouweltjes

Heb em gescand, maar het woord herbergier komt er niet in voor. Er staat ook een vraagteken achter. En het Westfriesarchief heeft ook zomaar de naam Halfschepel achter deze namen gezet. Ik snap het wel, ook met een vraagteken, maar zie mijn post van 17:41.

Heb die van 1714 even bekeken, en daar is Volkert Cornelisz al watermolenaar. 

RoberT


Maar Robert, in 1679 woonde Kornelis toch nog in Grootebroek. Dat ligt best wel ver van Heerhugowaard.

Verkeerd gelezen

JP OuweltjesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu