stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht ouders en geb.data van Cornelis Volckertsz en Martie Cornelis, getrouwd 1670 in Grootebroek



Profiel afbeelding

@JP en @Jan zie eerste twee bladzijden dit draadje, de beschouwingen over het beroep waerdt van Cornelis Volkertsz. Hij was inderdaad waard of herbergier. In 1673 nam hij herberg de Valk in Oude Niedorp over van ene Cornelis Gerritsz. De herberg lag midden in het dorp Oude Niedorp, vast aan het raethuijs, of de steenekamer, op nu de hoek dorpsstraat en zuiderweg. Hij leende 900 gulden bij de curateuren van de nalatenschap van herbergier Cornelis Gerritsz (overleden 1671, begraafboek rk Nieuwe Niedorp), die hij in 1679 geheel afloste, maar in 1680 leende hij opnieuw 400 gulden, ditmaal bij zijn schoonmoeder Meijnouw Jans. Zij verkocht de hypotheek aan een meneer uit alkmaar in 1681 in nieuwe niedorp. In 1682 verkoopt hij de herberg voor 550. Meijnouw Jans was getrouwd geweest met Cornelis Gijsbertsz. Mijn inschatting is dat Cornelis Gerritsz en Cornelis Gijsbertsz dezelfde personen waren. Dat zou verklaren waarom Cornelis Volkertsz en zijn vrouw Maartje Cornelis zomaar tussen 1670 en 1672 naar Oude Niedorp zijn gegaan om in een cafe te werken (toen hij het kocht was hij reeds herbergier), ze hielden de herberg draaiende voor schoonmoeder en zichzelf. Maar goed, dat staat er niet bij. Alles gevonden in OR Oude Niedorp en Nieuwe Niedorp. Transporten en hypotheken. 

Dank voor het meedenken indertijd, het idee liet niet meer los en zie, er komt toch uitsluitsel.

TreboR - 7 nov 2019 - 07:24 (laatst bijgewerkt 7 nov 2019 — 07:35 door auteur)


Mooi gevonden, Robert.

JP Ouweltjes - 8 nov 2019 - 13:41







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu