stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Klaas Portengen vluchtte naar Canada



Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar Klaas Portengen ,wat ik van hem weet is dat hij de zoon was van Johannes Portengen en Willemijntje Boshuizen 

.

1908 Nov 09 BVR Amsterdam H19/125 d 10/227. Overg. 1924 110/97. Klaas Portengen. Geb.2 Jun1872 te Weesp. NH. Arbeider. Naar Amsterdam 14 Dec 1908. Naar de Groninger strafgevangenis per 4 Apr 1910. Uitgeboekt naar het schippersregister deel 3 blz. 125 Heerengracht nr. 88. 

Voorts geboekt in het schippersregister. Naar Canada gevlucht en daar gehuwd. HOE KAN IK ACHTERHALEN MET WIE HIJ HUWDE EN OF HIJ KINDEREN HAD 

 

Heb in find a grave deze persoon gevonden maar weet niet of dit een zoon van hem is ,en dan ontbreekt nog steeds de moeder .

William Portengen

GEBOORTE 1900
DOOD 1991 (90-91 jaar)
BEGRAFENIS

Springcreek Cemetery

Mississauga , Peel Regional Municipality , Ontario , Canada

Hilda Schaap - 6 sep 2018 - 09:02

Wellicht hier eens kijken.

TreboR - 6 sep 2018 - 09:55

Helaas kan ik hier niets vinden

Hilda Schaap - 6 sep 2018 - 10:20

Ik zag de naam Portengen: mijn moeder heeft in de oorlog bij Dijkgraaf Portengen in de Bijlmer ondergedoken gezeten. Zij leeft nog. Wellicht familie deze Portengen?

sylvia scheper - 6 sep 2018 - 10:48

U kunt de naam intypen in www.canada411.com

Toen ik daar Portengen intypte kreeg ik vier namen, adressen en telefoonnummers. U zou hen alle vier heel ouderwets een brief kunnen sturen?

Mvg,

Elly Dalmaijer, St Albert, AB Canada

E.D. - 6 sep 2018 - 11:40

Enkele jaren geleden kreeg ik het verzoek om iemand te achterhalen die begin 1900 van Nederland naar de USA was verhuisd, bijgevoegd zijn personalia en `n reisverslag. Er was hier niets te vinden, tot dat ik via `n kennis met dezelfde achternaam er achter kwam dat `n oudoom van hem was gevlucht na dat hij gezocht werd. Ik heb van die familie `n stamboom gemaakt en toen vond ik hem zijn geboortedatum was `n jaar vervroegd en zijn geboorteplaats klopte niet, alle familierelaties die in het reisverslag ter sprake kwamen klopten net niet, daarnaast was zijn voornaam op z`n amerikaans geschreven. Dus zoeken en er van uit gaan dat hij z`n personalia veranderd heeft.

Jeu Schaareman - 6 sep 2018 - 11:45


Beste Elly Dalmaijer

Heb dit bekeken en zou een optie zijn ,ware het niet dat deze personen nu leven en er is in 1948 nog een W.Portengen naar canada gegaan 

Klaas is geboren op 1908 Nov 09 en zou ongeveer in 1930 ? gehuwd kunnen zijn 

Hilda Schaap - 6 sep 2018 - 12:00

Geen idee of deze Portengen Familie is [Bijlmer]

Hilda Schaap - 6 sep 2018 - 12:00

Vraag: "HOE KAN IK ACHTERHALEN MET WIE HIJ HUWDE EN OF HIJ KINDEREN HAD"
Antwoord: Na zoveel jaren op dit forum?  Om mee te beginnen … natuurlijk door de documenten op FS goed door te lezen.
 

Via de verschillende 1920 Border Crossings documenten (die kun je makkelijk zelf kunt vinden op FS voor meer informatie):
In Nov 1920 zijn Klaas en zijn vrouw op weg van Punnichy, Saskatchewan naar DeFuniak Springs, Walton Cnty, FL:
i.e. Klaas Portengen b 1877(en niet 1872!) Weesp  X  Annie V Portengen b abt 1887 Sishka(???) Bohemia Austria

Op de passagierslijst vinden we een paar bladzijden na dit echtpaar 3 kinderen die ook op weg zijn van Punnichy, Saskatchewan naar DeFuniak Springs:
Frances Putra (‘f’) b abt 1907 Atwater Saskatchewan Canada
Joseph Putra b abt 1911 Punnichy Saskatchewan Canada
< Private >  Portengen b abt 1920 Punnichy Saskatchewan Canada
NB In het veld “by whom was passage paid” hebben alle 5 personen hetzelfde nummer (dit zal waarschijnlijk een ticket of receipt reference zijn)

Op de 1916 Canadian census (ook weer op FS) staan een paar verschillen voor de Putra familie in Saskatchewan: De familie bestaat uit George en Annie Putra en hun 2(!) zonen Josef (ca 1907) en Francis (ca 1911).
Echter, Ancestry bevestigt (gratis) wat op de passagierslijst stond:
Name: Frances Lydia Putra
Mother: Annie Vrh
Father: George Putra
Birth: Atwater, Saskatchewan, Canada 17/09/1907


De naam Putra komt niet veel voor dus in Saskatchewan Canada, dus was het makkelijk om het veband te leggen tussen George Putra en ene Dura Putra voor wie een probate op FS staat. En ja hoor, al meteen vind je Klaas Portengen’s naam erin vermeld. Dura/George Putra heeft op 7 Jun 1919 zijn testament opgemaakt en is ca 19 Jun 1919 overleden. Annie heeft er duidelijk geen gras overlaten groeien en is op 16 September al met Klaas getrouwd. (NB Ik heb het niet allemaal doorgelezen, dus mogelijk staat er meer nuttigs in)
 

Ozlady - 6 sep 2018 - 18:20

Eind 1922 gaat echtgenote Annie – die zich nu Louise noemt – weer terug naar Canada. De eerder genoemde 3 kinderen zijn er ook weer bij en ... een nieuwe aanwinst die in Florida is geboren.

Ze gaan zich bij manlief en vader voegen in Punnichy Saskatchewan.

Ozlady - 6 sep 2018 - 21:31

Ozlady

.Bloos,Bloos, soms kun je echt even door de bomen het bos niet meer zien ,zelfs na jaren  ervaring. Heerlijk dat dit forum er dan is.

Je bijdrage heeft zoals altijd mij weer op het juiste spoor gezet ,en is er meer zicht gekomen ,zal ook nog zoeken in de archieven van Amsterdam daar zou ook meer over hem te vinden zijn.

Blijft wel dat hun overlijden niet gevonden is ook niet op FS .En het kind kan ik ook niet vinden ,[of zie ik weer iets over het hoofd]

Hilda Schaap - 6 sep 2018 - 23:06

Niet een kind, maar  2 kinderen (geb Canada en US) die allebei onder de privacy regels vallen. Te vinden op "border crossings" passenger lists:  "Can=>US" is op FS en "US=>Can" op de link die RoberT had gegeven.

Je had volgens mij vnl naar vrouw en kinderen gevraagd, dus heb ik verder niet echt rondgekeken. Op dit moment weet ik alleen met zekerheid dat iedereen nog leeft eind 1922. Canada is normaal al een stuk moeilijker dan de USA, maar het schijnt dat Saskatchewan nog minder online heeft. Overlijdens kunnen dus een probleem zijn als Klaas daar inderdaad is overleden. Ik vermoed dat het jongste kind in Amerika is overleden, maar daar moet ik eerst nog wat meer naar kijken.

 

Wat je waarschijnlijk nog niet hebt gezien: Volgens mij staat hij vermeld als "Nicolas Portengen geb 1877 te Weesp" in de "Antwerp Police Immigration Index" voor 1901-1915 op FS. Echter, ik kan hem niet in de eigenlijke Politie records terugvinden met het genoemde file nummer. Het file nummer bestaat wel maar schijnt meer om een algemeen politie file te gaan dan een persoonlijke file. In de index staat er "expuldé" achter zijn naam dus misschien heeft het daar iets mee te maken gehad. Ik vraag trouwens me af of Klaas daar in 1914 op een schip naar Liverpool is gekropen waarna hij naar Halifax is gevaren op de "Canada".

Ozlady - 7 sep 2018 - 06:11

Ter aanvulling, de door Ozlady gevonden verwijzing in de index te Antwerpen hier en het dossier hier waar dus niets over hem in staat.

Peter S2 - 7 sep 2018 - 06:38

@Peter, Je bedoelt het goed, maar ik had met opzet geen directe links gegeven (i.e. "spoon-feeding"). Ik wil juist dat mensen dit eens zelf doen anders leren ze het nooit.

Sylvia

Ozlady - 7 sep 2018 - 07:54

Deze link had ik gisteren ook gevonden en doorgelezen.

In het signalement register van Amsterdam vind ik nog het volgende zelfs met foto van Klaas ,no5653 ontslag 5-3-1914 uit de gevangenis te Groningen waar hij een straf uitzat voor mishandling.


Een Utrechts geslacht is een uitgave over de familie Portengen ook daar taste men in het duister rond Oom Klaas zie volgende citaat uit dit boek


[Het gesprek kwam op de familie van vaders kant. "Ome Klaas Portengen is naar Canada gevlucht. Er was wat aan de hand met de militaire dienst geloof ik. Dat is al lang geleden. Hij heeft daar nu kinderen. Indiaanse. Maar of hij daar getrouwd is, dat betwijfel ik".]

Of Klaas nu echt gevlucht is valt te bezien daar hij zijn straf uitzat ,wel staat inmiddels vast dat hij via [Antwerp Police Immigration Index" voor 1901-1915 ] naar Canada vertrok. Blijft voor mij de vraag waar is Klaas overleden ,zijn echtgenote ? 
Annie [Louise] V. geb,rond 1888 in 
Sishka Bohemia,Oostenrijk bij wie hij 2 kinderen heeft ,Dit is wat ik tot nu toe uit alle bijdragen heb kunnen halen ,waarvoor mijn hartelijke dank 

Hilda Schaap - 7 sep 2018 - 08:18

[@Sylvia, die strategie was me al lang geleden opgevallen; ter verduidelijking, ik heb de links niet geplaatst voor de vraagstelster, maar for easy reference mocht een expert van politiearchieven te Antwerpen met weinig tijd hier langs komen, want dit is toch een ongebruikelijk probleem met de vreemdelingendossiers. Klaas zal m.i. Belgie uitgezet zijn.]

Peter S2 - 7 sep 2018 - 08:42

Zijn schip is al op 4 april 1914 vertrokken vanuit Liverpool. Hij heeft dus niet lang getreuzeld.

Ozlady - 7 sep 2018 - 08:43

@Peter, het is ook echt geen halsmisdaad  hoor .. LOL. Ik ben zelf een jaar of 10 terug ook ooit eens door iemand het diepe ingeduwd en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Om te beginnen was ik heel huiverig voor buitenlands onderzoek en de bijbehorende bronnen, maar ik spring er nu midden in. Ik zie dus graag dat anderen ook zulke stappen vooruit nemen.

groetjes Sylvia

Ozlady - 7 sep 2018 - 08:55

Goedemiddag,

 

volgens mij heeft dhr Klaas Portengen nog meer kinderen verwekt .. hij heeft namelijk samengewoond met mijn overgrootmoeder Theodora de Ruiter. Op resp. De Bolderstraat in Amersfoort. Die zwanger was van mijn opa Albert de Ruiter ..

Mijn opa heeft de naam van zijn moeder gekregen.. wat wij altijd al vreemd vonden..

nu vermoed ik dat Klaas Portengen mijn overgrootvader is.. hij is namelijk in dienst gegaan net voordat mijn opa geboren werd in 1898... daarna is mijn overgrootmoeder Theodora getrouwd met een ander die de kinderen opvoedde...

 

ik zou ook graag meer willen weten.. ook omdat ik wel eens wil weten wat dus eigenlijk nu mijn achternaam is.

Marcia - 12 sep 2018 - 14:27


Volgens een online stamboom en (en natuurlijk hoeft dit niet correct te zijn):

Annie Vrh/Portengen is overleden in April 1954 in North Battleford, Saskatchewan.

Klaas Portengen is overleden in Sept 1956 (geen plaats genoemd).

Ozlady - 12 sep 2018 - 15:43







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu