stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Jan Arijansz de Boer ovl 17-12-1764 Oostzaan



Profiel afbeelding

Uiteraard, ik blijf zoeken. Mei 2020 gaat er een boek uitgebracht worden in Oostzaan betreffende alle nakomelingen van jan Arijansz de Boer, daarom ben ik ook nogmaals druk in de weer om alsnog iets zinnigs te kunnen zeggen over eerdere voorouders. Mocht u interesse hebben dan bent u van harte uitgenodigd voor deze dag, evenals een iedereen die dit leest en afstamt van deze tak. 

Uitgeschreven lid - 26 okt 2019 - 00:04 (laatst bijgewerkt 26 okt 2019 — 00:04 door auteur)

Hallo,

Dit heb ik in mijn stamboom.

Dit heb ik in het waterlandsarchief Purmerend uitgezocht. Ik moet hier nog mee verder gaan en zal kijken wat ik verder kan vinden.

Misschien heeft u hier wat aan.

Kwartierstaat van Jan Arisse de Boer

Generatie 1 (proband)

1 Jan Arisse de Boer, geboren op 17-10-1711 in Oostzaan. Jan is overleden op 17-12-1764 in Oostzaan, 53 jaar oud. Jan:

(1) begon een relatie met Geertje Jansdr.

(2) begon een relatie met Neeltje Teunis. Neeltje is geboren omstreeks 1710.

Kinderen van Jan en Geertje:

I. Maritje de Boer, geboren omstreeks 1730 in Oostzaan.

II. Pieter Jansz de Boer, geboren op 29-06-1732 in Oostzaan. Pieter is overleden op 16-05-1793 in Oostzaan, 60 jaar oud. Pieter trouwde, 22 jaar oud, op 18-05-1755 in Oostzaan met Maritje Jacobsdr Brouwer, 23 jaar oud. Maritje is geboren op 02-11-1731 in Oostzaan, dochter van Jacob Claasz Brouwer en Duijfje Dirksdr Buijs. Maritje is overleden op 11-09-1805 in Oostzaan, 73 jaar oud.

III. Aaltje de Boer, geboren op 27-06-1734 in Oostzaan.

Kind van Jan en Neeltje:

IV. Arian de Boer, geboren op 11-04-1728 in Oostzaan. Arian is overleden op 26-03-1782 in Oostzaan, 53 jaar oud. Hij is begraven op 28-03-1782 in Oostzaan.

 

 

 

Vriendelijke groet,

Carla B

Carla B - 27 okt 2019 - 11:57 (laatst bijgewerkt 27 okt 2019 — 12:50 door auteur)

Dit is dus niet correct, er is geen bewijs dat Jan Arijansz de Boer geboren is 17-10-1711 en ook geen geboorte of doopdatum Maritje. Meer waarschijnlijk is dat Maritje eerder is geboren, haar trouwdatum is 15-12-1748 en Pieter Jansz Boot is gedoopt 31-08-1721 Oostzaan.

De Jan Arijansz en Neeltje Teunisd zijn Jan Arijansz Snijder en Neeltje Teunisd gehuwd 27-10-1726 Westzaandam, waaruit Arijan Jansz Snijder gedoopt 11-04-1728 Oostzaandam, Jan was eerder gehuwd met Eefje Klaasd, waaruit Hendrikje en Klaas Snijder.

Zoals ik in het begin van deze vraagstelling al aangaf, ik herhaal het: 

Nu werd Arijan Jansz de Boer ooit aangegeven (bij sommige websites nog steeds!) als een zoon Jan Arisse en Neeltje Teunisd gedoopt 11-04--1728 te Oostzaandam. Bij de stamboom Jan Aarjansz Snijder en Neeltje Teunis op de website Katerstede in het bestand WZD/OZD van Mary Alers waar ook Arijan Jansz de Boer in voorkomt gedoopt op 11-04-1728 gaat het duidelijk worden dat dezelfde Aarjen Jansz gedoopt op 11-04-1728 gebruikt werden voor twee verschillende stambomen.

Via mailuitwisseling met Mary Alers is ook duidelijk geworden dat het niet dezelfde persoon kan zijn met verschillende patroniemen. De vraag was vervolgens welke stamboom is juist? De overlijdensakte van Aarjan Jansz Snijder op 17 Oktober 1808 - Oostzaandam geeft als leeftijd 80 jaar, dat sluit aan. Zijn ouders Jan Aarjansz Snijder en Neeltje Teunisd komen voor in het trouwboek te Westzaandam en daar staan ze vermeld op 27-10-1726 waarbij aangegeven wordt wed. in de noord aan de Oostzijde. Het huwelijk van Aarjen Jansz Snijder en Guurtje Jansd Klerk trouwboek Oostzaandam 03-07-1770, daarbij wordt aangeven wed. in de Noord. (Oostzaandam) Hij is eerder gehuwd geweest met Aagje Manes Gelekneu en uit dat dat huwelijk komen ook kinderen voort die allemaal in Oostzaandam zijn gedoopt. Daar tegenover is geen enkel bewijs te vinden dat kan onderbouwen dat Arijan Jansz de Boer op 11-04-1728 in Oostzaandam is gedoopt ten koste van de stamboom van Arijan Jansz Snijder, het is dus eerder andersom. Er is niets meer te vinden in Oostzaandam dan die achternaam aanvulling gebaseerd op die bewuste doopdatum van 11-04-1728.

Daarmee kunnen we vaststellen dat Arijan Jansz de Boer niet gedoopt is in Oostzaandam, zijn vader is wel Jan Arijansz de Boer maar er is geen bewijs dat Geertje Jans ook zijn moeder is. Hij is niet in Oostzaan te vinden in het doopboek, evenmin als zijn zuster Maartje en mogelijk ook nog Aagje gehuwd Pieter Klaasz Vink 06-08-1742 Oostzaan. 

Uitgeschreven lid - 28 okt 2019 - 10:06

ter attentie van JP Ouweltjes, kunt u leven met het volgende:

Naar mijn idee klopt het allemaal als een bus in 15 jaar ben ik nog niet eerder iets tegengekomen wat al überhaupt mogelijk kon zijn en ik benader het dan van twee kanten. Het gaat er niet alleen om wat ik wel kan vinden maar ook wat ik niet kan vinden, familie Kolhorn is verdwenen uit Berkhout na 1731, zowel Arijan Jansz als Jan Arijansz en ze zijn niet te vinden in Oostzaan in de periode daarvoor, de tekst:

Bij deze Jan Arijansz en zijn nakomelingen wordt voor het eerst “de Boer” als achternaam gevoerd maar niet direct. Alleen de doop van Pieter en Aaltje zijn bekend in Oostzaan en dan is het nog Jan Arisse of Ariaans en Geertje Jans zonder achternaam. De exacte woonlocatie is op dat moment het zuideinde. Later blijkt dat uit dit echtpaar nog meer kinderen zijn voorgekomen, in ieder geval Arijan en Maartje maar die zijn niet in Oostzaan gedoopt. De familieband is duidelijk, vanwege het gebruik van de achternaam “de Boer” die allen uit de Kerkbuurt komen in Oostzaan. Verder zien we ook dat ze gezamenlijk voorkomen in akten en notulen en bij gebruik van een graf op naam, vooral Pieter Jansz Boot is een verbindende naam.

Bij zowel Arijan, Pieter en Maartje zien we dat de achternaam “de Boer” aangegeven is in de huwelijksaktes.

Als Jan Arijansz zijn overlijden wordt aangegeven door Pieter Jansz Boot, DTB begraafboek Oostzaan uit Rijksarchief Noord-Holland. onder vermelding van Pro Deo wordt als achternaam “de Boer” gegeven.

Hij wordt begraven in het familiegraf van Simon Cornelisz Hottentot Zuidzijde Nummer 6-4. De verbinding loopt waarschijnlijk via Wijfje Aartsd Rep. De dochter van haar oom Jan aartsz Rep, Wijfje Jansd Rep huwt met Willem Dirksz Hottentot, zoon van Dirk Cornelisz Hottentot een broer van Simon.

Pieter Jansz de Boer heeft een familiegraf maar daar wordt dus geen gebruik van gemaakt.  

Maar waar kwamen deze Jan Arijansz en Geertje Jans vandaan? Waarschijnlijk niet uit Oostzaan want ook in het dagboek Daalder dat tot 1724 loopt komen ze niet voor. Er is in dezelfde tijd ook een Jan Arijansz de Boer uit Westzaan maar die krijgt een zoon Arijan die door een huwelijk niet past in het geheel, dit is dus een andere tak die geen familie is.

Opmerkelijk feit en aanknopingspunt was dat zijn zoon Arijan herhaaldelijk gebruik maakte en ook bleef maken van de achternaam Kolhorn (Colhorn). O.a. bij de doop van twee kinderen maar ook nog veel later, na het overlijden van Wijfje Rep als hij samen met zijn broer Pieter bij de weeskamer verschijnt in 1777. Was er sprake van een eerder huwelijk van Jan Arijansz en was dat dan de moeder van Arijan en wellicht ook Maartje en had zij de achternaam Kolhorn? Is Jan Arijansz dan terecht gekomen in Oostzaan omdat Geertje Jans daar vandaan komt? Maar dan had er toch een huwelijksakte moeten zijn en ook die ontbreekt van Jan Arijansz en Geertje Jans in Oostzaan. Talloze dorpen in Nederland zijn onderzocht op die mogelijke verbinding en ook de achternaam Kolhorn is daarbij onderzocht.

Echte harde bewijzen zijn nog niet gevonden met als gevolg dat er alleen een hypothese mogelijk is en daar zijn er ook diverse van ontstaan in de loop der jaren. Meest recentelijk is er iets gevonden wat hout snijdt: In Oostzaan wordt op 21-10-1745 Ariejan Kolhorn begraven die verder nergens genoemd of te vinden is in de gegevens van Oostzaan. Dat is een sterke aanwijzing dat dit dan de vader is van Jan Arijansz, die zoals toen wel gebruikelijk was, met zijn zoon meeging naar Oostzaan en pas daar is de familienaam de Boer voor het eerst gebruikt. Waarschijnlijk omdat dit ook het beroep was en het gebruik van een Patroniem in Oostzaan hardnekkig gebruik was en nog steeds is!

In Berkhout sluiten Jan Arijansz Kolhorn en Geertje Jans Berk een huwelijk op 18-01-1721. In het pontboek van Berkhout 13-16 maart 1731 staat Jan Colhorn voor een huis genoteerd maar in 1738 wordt er geen Kolhorn meer genoemd in het pontboek ook bij de lidmaten vanaf 1736 en het DTB dopen, begraven Berkhout komt de naam Kolhorn niet meer voor na het begraven van dochter Aaltje (geb. 1729) in 1730. Ze zijn verdwenen uit Berkhout en aangezien de naam Kolhorn ook steeds onderzocht is, is er vooralsnog geen andere Arijan en Jan Arijansz Kolhorn te vinden die in aanmerking kunnen komen dan dat ze van Berkhout naar Oostzaan zijn vertrokken en zich daar hebben gevestigd. In Berkhout wordt ook een zoon Arijan gedoopt in 1727 en in deze veronderstelling ontbreekt alleen de doop van Maartje maar het hiaat tussen de huwelijksdatum geeft aan dat dit wel degelijk kan passen en wellicht is Maartje gedoopt in een omringende plaats maar daar ontbreekt vaak het DTB uit die tijd.Dus met de nodige terughoudenheid blijft deze hypothese voorlopig recht overeind staan. DNA zal vroeg of laat ook antwoorden kunnen geven want weliswaar dat er van de familie Kolhorn uit Berkhout geen nakomelingen anders dan deze genealogie zijn is dat geheel anders voor de afstammelingen van Langeberk (Berk, Bark, Langeberg, Molenaar, Donker, Koning, waarbij het nog een klusje zal zijn om het gebruik van patroniemen te ontwarren.

Uitgeschreven lid - 19 nov 2019 - 01:20

Het lijkt inderdaad goed te passen maar ik zou toch zeker bijven zoeken naar aanvullend bewijs. 

JP Ouweltjes - 19 nov 2019 - 09:42

Dat zal ik zeker blijven doen, de verponding Oostzaan zit dan weer in het Waterlands archief maar ik vrees dat ik daar ook niet meer zal vinden dan een Jan Aris, Arisse, Aarjans, Adriaans e.d. waar ik niets mee opschiet uiteraard. Het beste wat ik heb kunnen vinden is een overdracht van de weeskamer Oostzaan met betrekking tot de betaling aan zijn kinderen in 1773 door Aarjan Jansz Colhorn, weduwnaar van Wijfje Aarts Rep. Overigens worden die kinderen ook steevast Colhorn genoemd maar uiteindelijk gebruiken ze allemaal de achternaam de Boer. Dat heeft natuurlijk te maken met Pieter Jansz de Boer, die in Oostzaan is gedoopt als de Boer en zich bezig houdt met de kinderen van Arijan, die in tegenstelling tot Pieter als Colhorn is gedoopt in Berkhout. Volgens die overdracht is het kleinzoon Cornelis de Boer uit 1801 die de gelden incasseert in 1839  mede voor zijn broers en zusters en ook ondertekend met Cornelis de Boer, terwijl er Adriaan Colhorn aangegeven wordt. Dat zocht ik, een de Boer die tekent voor de naam Colhorn.

Na 15 jaar onderzoek ga ik er vanuit dat dit allemaal klopt en ik kan en heb ook niets kunnen vinden wat het tegendeel kan bewijzen en dat was wel het geval met eerdere hypotheses.

Uitgeschreven lid - 1 dec 2019 - 00:53

Jan Ariensz Kolhorn

21-4-1687 boedelscheiding betreft aflossing van schulden. Jan Kolhorn wordt hierin genoemd als belending en woont in de Polder Beschoot onder 

Scharwoude.

zoon Adriaan Jansz Kolhorn:  25-2-1715: Avenhorn

contract betreffende erfenis en toedeling van erfportie en is bemiddelaar, getuige en woont te Berkhout.

 

De naam Kolhorn, Klorn, Colhorn Clorn, komt voor in Huisduinen en Den Helder. Ook een tak te vinden in Groningen (maar niet aan te sluiten)_

Vanuit Huisduinen gaan familieleden in Zaandam en omgeving wonen. Ook Amsterdam 

Waren veelal werkzaam op schepen mbt walvisvaart, vandaar dat men w.s. later naar Zaandam is vertrokken (taanderijen, houtzagers). ook loodsen en varende naar Noorwegen enz.

Veel dezelfde namen kom je dan tegen...

Greet Kolhorn-Blijleven

mijn man stamde af van Klaas Kolhorn (komen ook voor in Huisduinen) onwettige zoon van Saartje Groot (alias Kolhorn!) geboren in Amsterdam.

heb nog steeds geen verband kunnen maken met de verschillende Kolhorns

g.kolhorn-blijleven - 28 jun 2020 - 16:46


DNA onderzoek zou meer duidelijk kunnen maken, in ieder geval zijn er twee nakomelingen, in mannelijke lijn zoals hier aangegeven, die een volledig Y-DNA onderzoek hebben gedaan. Het kleinste Y-DNA onderzoek zal voldoende zijn om een verbinding vast te stellen.

Uitgeschreven lid - 2 jul 2020 - 10:24 (laatst bijgewerkt 2 jul 2020 — 10:26 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu