stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Opnieuw onderzoek naar Johannes Boogart (1619 - 1662): studie medicijnen en praktijk als arts



Profiel afbeelding

Nogmaals dank Ingrid en Jan!

Ik heb inderdaad geen vaardigheid in het ontcijferen van 17e eeuws schrift. 

Piet de Jonge - 21 sep 2018 - 14:34

Dat is geen probleem. Ergens op deze site kun je hulp vragen bij de ontcijfering van oud schrift. Belangrijk is, dat men er op staat om dáár de betreffende tekst aan te bieden. Teksten die geplaatst worden in 'lopende' 'draadjes' negeert men. Ik denk wel dat dit terecht is. Het is godsonmogelijk alle passim langs komende scans te beantwoorden. 

Ingrid Evers - 21 sep 2018 - 14:39

Ja, die hulplijn heb ik ook gezien. 

Hartelijk dank nogmaals! 

Piet de Jonge - 21 sep 2018 - 14:45

Wat betreft die inschrijfregisters: ik weet niet waar u woont, maar ik vermoed dat elke universitaire bibliotheek, en in elk geval de KB, de gedrukte exemplaren in huis heeft, of u via het interbibliothecair leenverkeer (IBL) verder kan helpen.

Ingrid Evers - 21 sep 2018 - 14:55

Nog iets uit het notarieel archief Den Haag.
De lakenkoper Pieter Hulsman (zie ook hierboven) legt op 10-6-1654 een verklaring af op verzoek van juffrouw Flora Rottermont, weduwe van Hendrik Maes de Loeckere, die in leven controleur van de Prinselijke Stallen was.
Hulsman verklaart, dat hij Philip Bogaert en zijn kinderen zeer goed gekend heeft. (mogelijk is de akte een soort van aanbeveling?)

Nu wil het geval, dat die Hendrik (volledig: Hendrik Melchiorsz Maes de Loeckere) in 1622 trouwt in Geertruidenberg, waar hij op dat moment woont. Hij verhuist via omwegen naar Den Haag, waar hij vóór 1637 die functie bij de stallen van stadhouder Frederik Hendrik krijgt. Florentia Rottermont, zijn weduwe,  was zijn vierde vrouw.

Je zou je dus kunnen afvragen, of de verhuizing van Johannus van Den Haag naar Geertruidenberg daar op de een of andere manier mee samenhangt (Johannus woonde daar op dat moment overigens al).
Bron Not DH inv nr 293f160 dd 10-6-1654

Uitgeschreven lid - 21 sep 2018 - 17:38

Wow, Jan, dat is bijzonder om te weten. Zou dat iets te maken kunnen hebben met het feit dat JB naar Geertruidenberg verhuist? Op de een of andere manier blijf ik het vreemd vinden dat een doctor medicinae van Den Haag naar Geertruidenberg verhuist. Dat voelt als een stap terug. Nogmaals, het echtpaar moet het daar goed gehad hebben anders laat je veertig jaar later niet vier dure zilveren bekers na aan de kerk.

Ik heb contact met iemand die in het bezit is van het testament van Hester. Ik hoop volgende week inzage te krijgen en wellicht meer te weten te komen over de beweegredenen.

Piet de Jonge - 21 sep 2018 - 17:54

Tot nu toe is hij niet terug te vinden in Leiden. (tot mijn grote verbazing) Ik ga nu verder zoeken in Utrecht en eventueel verder.

Ik begrijp dit niet. Hij kan toch de in 1638 te Leiden ingeschrevene zijn, zie mijn tweede bericht in deze discussie? Die Johannes Bogard was 20jr. en studeerde medicijnen. Weliswaar Hagiensis, maar hij woonde in Den Haag blijkens zijn trouwinschrijving. Waarom valt die af?

Peter S2 - 22 sep 2018 - 07:38

Ha Peter,

Je hebt gelijk. Hij past inderdaad heel goed. In Delft geboren maar later naar Den Haag verhuisd. Nu bekend is dat zijn vader daar een stoffenwinkel had wordt dit verhaal ook logischer. De reden waarom ik hem had 'afgeschreven' is dat de Leidse bibliothecaris niet kan vinden dat deze JB gepromoveerd is. Een doctor medicinae zou geregistreerd moeten staan.

Piet de Jonge - 22 sep 2018 - 08:07

Ik begrijp het. Tsja, hij kan inderdaad te Leiden gestudeerd hebben en elders zijn gepromoveerd, hetgeen nu vaak gebeurt en ook toen voorkwam (bijv. Hugo de Groot).

Peter S2 - 22 sep 2018 - 08:45

Precies, dat is mogelijk. Ik ben je dankbaar dat je me hier over aansprak. Het probleem is nu in ieder geval al voor een deel opgelost. Het staat in ieder geval vast dat JB een praktijk had in Geertruidenberg als doctor medicinae. In het archief in Tilburg bevindt zich een publicatie over de doctor medicinae en chirurgijns in Geertruidenberg. Helaas niet on line in te zien. Ik spaar het een en ander op om later allemaal daar uit te zoeken.

In de tussentijd valt er nog genoeg uit te zoeken over de schenkers van het kerkzilver van Geertruidenberg.

Piet de Jonge - 22 sep 2018 - 10:18

Het gezin van Philip Bogaert en Agatha Verloo woont reeds in 1631 in Den Haag.
Mogelijk nog veel eerder, maar dit is de oudste vermelding, die ik van achter mijn PC vond.
Zoontje Johannes wordt hier Jan genoemd, reden waarom ik hem tot nu toe over het hoofd heb gezien.
Johannes was toen dus een jaar of 12, wat ruimschoots verklaart waarom hij in 1638 is ingeschreven als Hagiensis
Bron Not DH inv nr 69f87 dd 10-8-1631

Uitgeschreven lid - 22 sep 2018 - 11:25

Dank je wel Jan!

Het lijkt steeds beter te kloppen dat dit de JB is die met Hester Macaré is getrouwd en doctor medicinae in Geertruidenberg was.

Het is goed mogelijk dat hij in Utrecht is gepromoveerd.

Piet de Jonge - 22 sep 2018 - 11:48

Adam Bogaert begon zijn filisofie studie te Leuven, 1428, in juni 1442 zijn doctorstitel

hij was gehuwd, en in ca: 1440 werd zijn zoon Jacobus geboren die ook doctor in de medicijnen werd

Een zoon van Jacobus genaamd Adam werd ca: 1486 te Leuven geboren, hij werd eveneen doctor in de medicijnen

Adam sr. stichte 2 studiebeursen voor de studie der medicijnen, zij werden overgebracht het college van Breugel, ten voordeele van zijner bloedverwanten of studenten uit Dordrecht of Schoonhoven

Misschien heeft u hier iets aan

M.vr.Gr

Herma Bogaards - 23 sep 2018 - 18:15

Beste Herma,

Wat geweldig, zowel dat u dat weet, mij laat weten en ook dat er toen al zo'n beurs was. Ik ga eens kijken of ik een koppeling kan maken. Kunt u ook de bron onthullen? Heeft u toevallig nog meer formatie over Johannes Boogart, of weet u iemand die me verder kan helpen?

Hartelijke groet,

Piet

Piet de Jonge - 23 sep 2018 - 18:51

De Bron: NNBW Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek

Met vriendelijk groet,

Herma

Herma Bogaards - 23 sep 2018 - 22:10

Hartelijk dank Herma!

Piet de Jonge - 23 sep 2018 - 23:27

Gewoon maar even terzijde, wat is het fantastisch om jullie reacties te lezen. Zoveel diepere kennis van de geschiedenis, onze samenleving, ik vind dat echt geweldig. Ik merk dat mijn algemene ontwikkeling danig tekort schiet, te weinig geschiedenislessen gehad, ik moet het hebben van mijn inzichten in sociale demografie. Nou had ik ook bar weinig geleerden of aristocraten tussen mijn voorouders, ik moet het inderdaad hebben van de arbiedsmigranten, nou ja, ook leuk. Maar hulde, en wat heerlijk om te volgen. Dank! 

Eva Mulder - 23 sep 2018 - 23:33


Wat leuk om dit weer te lezen Eva! Ik doe onderzoek naar vier verschillende families. Ze leefden niet allemaal in dezelfde tijd, ze hebben gemeen dat ze allen op een zeker moment in Geertruidenberg hebben gewoond en objecten aan de kerk daar hebben geschonken. Dankzij de hulp van dit forum kan ik een steeds beter beeld vormen van het leven van deze mensen. Ze waren opvallend mobiel: twee zijn in G. geboren, de anderen kwamen uit Delft, Leiden, Rouen (Normandië) en Oirschot en sommige vertrokken ook weer: naar Haarlem en Apeldoorn. Er werd ook vaak getrouwd: Hester M. trouwde drie keer, de laatste keer met een weduwnaar die al twee keer een vrouw had verloren.

Het lijkt wel een soap soms...

Piet de Jonge - 23 sep 2018 - 23:55







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu