stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Heijltje / Heesken Dircksdr van Muijlwijck



Profiel afbeelding
Beste allen, Ik ben op zoek naar de voorouders van Heijltje Dircksdr die trouwde met Matthijs Peters van Muijlwijck (1460-1522, Gorinchem), Knape en Schepen te Gorinchem. Heijltje zou rond 1453 geboren zijn in Gorinchem en rond 1500 gestorven zijn. Er wordt her en der geschreven dat zij van de familie Snoeck zou zijn (dochter van Willem Dircks Snoeck). Dit zou kunnen aangezien haar familiewapen op de grafsteen in de kerk te Gorinchem sterk leek op het wapen van deze familie (klavers en een roos). Wie zou deze theorie kunnen ontkrachten danwel bevestigen en wie weet er meer over haar voorouders? Alvast dank voor alle hulp! Met vriendelijke groet, Johan van Oosten

Johan Van Oosten - 1 okt 2018 - 12:47

In OV juli/augustus 2010 staat een uitvoerig artikel over 'Een vroeg 16e-eeuws briefje van de vier gebroeders van Muylwijck'. O.a. over het echtpaar Matthijs van Muylwijck Petersz x Heesken Willem Dircksdr. Geen verwijzing naar de familie Snoeck. Als er een relatie geweest zou zijn, zou dit m.i. wel vermeld zijn. Wellicht ten overvloede: De Snoecken uit Gorcum zijn niet allemaal aan elkaar verwant.

Gerrit H Verwoerd - 1 okt 2018 - 20:18

Dank je Gerrit. Zou onderstaande stamboom dus niet kloppen denk je? Hier wordt een relatie gelegd naar een familie Snoec van Herende uit Brabant. https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-der-voet/I8996.php De overeenkomst van het familiewapen blijf ik toch opvallend vinden (zie ook aantekeningen Blois van Treslong uit de kerk te Gorinchem). Benieuwd hoe je dat ziet? gr, Johan

Johan Van Oosten - 1 okt 2018 - 20:32

Hoe kan zo'n stamboom juist zijn als er uitgegaan wordt van een 'verkeerd' patroniem. Heeske Dircks Snoeck! Bovendien staat er ook nog bij: filiatie verondersteld. Je vermeldt tussen haakjes (Willem Dircks Snoeck). Maar dit staat niet op de site. Als er geen aktes worden vermeld en je vraagt om nadere uitleg blijft het meestal stil óf er wordt naar een andere site verwezen waar ook geen aktes zijn vermeld.

Gerrit H Verwoerd - 1 okt 2018 - 20:46

Hallo Gerrit, B. de Keijser spreekt in zijn stamboom van de familie van Muylwijck over "Heesken Willem Dircks". Er staat wel een broer Willem Dircks Snoec genoemd in die stamboom. Dat is wel opvallend. Maar even afgezien van deze stamboom het volgende van Blois van Treslong Prins over haar graf: 44. Twee wapens: I. als I sub no. 17; II. drie klaverbladen (2 en 1) en een roos in het midden. Hier leyt begraven Mathijs van Muylwijck Petersz. sterft 1522 den 15 October en Heylke Dircxdogter sterft 1500 en Arien van Muylwijck Petersz. van Muylwijck huysvrouw sterft 1504 den 9 dag van Novem[ber]. Bid voor de zielen. De beschrijving heeft veel weg van het wapen van Jan Jacobsz Snoeck dat op Hogenda te zien valt (met de klavertjes en Roos). Dat de van Muywijcken en Snoecks elkaar ook goed kennen op persoonlijk vlak blijkt uit het archief van Gorninchem m.b.t broer Jan Petersz van Muylwijck: No.10/134v dd.28.08.1503. Geeft met consent van Lijsbeth Florisdr. al zijn goed in beheer aan Jan Snoeck Jacopsz. Het lijkt dus iets interessants. Ben benieuwd dus of iemand hier meer van weet.

Johan Van Oosten - 1 okt 2018 - 21:24

Zowel in het artikel van B. de Keijzer als in het door mij aangehaald artikel (M.S.F. Kemp) wordt gesproken over Heesken Willem Dircksz.dr. Bij mij kwam de vraag op of Heyltje Dircks wel dezelfde is als Heesken Willem Dircks. Anders gezegd is Heyltje Dircks wel de vrouw van Matthijs van Muylwijck? Op basis van de volgende akte denk ik van niet:

Ik heb wel de 'bron' maar weet niet (meer helaas) wie de scribent is: Marie Goverts weduwe, Dirck Ottens als voogd (en wettige man) van Kathrijn Willemsdr., Mathijs van Muijlwijck Petersz. als voogd en wettige man van Hadewich Willemsdr. Geryt de Bruyn als voogd (en wettige man) van Gertruyt Willemsdr., Lijsbeth Willemsdr., Ariaen Willemsdr., Christijn Willemsdr., Herman Peters (van Muijlwijck) als voogd en (wettige man) van Marie Florisdr. ende Lijsbet Florisdr. een hofstad met de helft van 3 morgen land in Lang Nieuwland aan Gerrit Goessensz. (ORA Gorcum, inv.nr.25, fol. 19v d.d. 22 maart 1484).

In 'wapens' heb ik mij nooit verdiept. Daar kan ik geen oordeel over geven.

In de NL van maart 1909 staat ook e.e.a. over Snoecken uit Gorcum.

Gerrit H Verwoerd - 1 okt 2018 - 21:55

Dat is ook interessant zeg. Die naam heb ik nog niet eerder gezien. Uit de grafbeschrijving kun je wel afleiden dat er een Heijltje Dircksdr begraven is. Misschien een andere vrouw?

Johan Van Oosten - 1 okt 2018 - 22:04

In geen enkele publicatie heb ik 'gezien' dat Heijltje Dircks een mogelijk 2e vrouw is geweest van Matthijs van Muijlwijck. 

Gerrit H Verwoerd - 1 okt 2018 - 22:12

Nee dat is waar. Maar wat je net stuurt lijkt er toch op..

Johan Van Oosten - 1 okt 2018 - 22:20

In het, niet foutloze, werk van Dhr. Hartog over de familie Van Muijlwijk noemt deze onder generatie 13 een Matthijs van Muylwijck Pietersz, die getrouwd was met Joffrou Hester Willems Dircxdr Snoeck. De laatste zou in 1500 overleden zijn. Mathijs genoemd als schepen te Gorinchem in 1510,1515, 1519 en 1522, en zou overleden zijn 12 sep 1522.

Onder generatie 14 nogmaals een Matthijs Petersz van Muylwijck, overleden 15 okt 1522, ook schepen van Gorinchem 1519 en 1522. Hij was getrouwd met Heylke of Heeske Dircksdr, overleden na 1522.

Voor mijzelf heb ik aangenomen dat beide Mathijssen dezelfde persoon waren, maar natuurlijk kan ook dhr Hartog gelijk hebben gehad.

Een van beiden wordt genoemd in de Informacie van 1514, oud 64 jaar, dus geboren rond 1450.

Gerrit, die akte van 1484 kende ik niet. Ik ga bezien of dit voor mij nog wat nuttigs oplevert.

Teunis Verschoor - 2 okt 2018 - 22:56

Interessant inzicht inderdaad Teun. Zou het niet zo kunnen zijn dat in die kwartierstaat? de persoon meerdere keren voorouder is (kwam geregeld voor in die contreien, ikzelf stam af van Jan Petersz, Matthijs Petersz en Anthonis Petersz van Muylwijck). In dat geval zou hij niet consequent zijn geweest...

Johan Van Oosten - 3 okt 2018 - 11:13

Nee, als ouder van Matthijs generatie 13 worden opgevoerd Pieter van Muylwijck Rutgersz en Joffrou Adriana van Muylwijck.

De Matthijs van generatie 14 zou een zoon zijn van Peter Matthijsz van Muylwijck en Adriana Hermansdr. Dit wordt wel door aktes bevestigd.

Het werk van dhr Hartog betreft een genealogie, geen kwartierstaat. Het is niet foutloos, maar wel waardevol door de vele transcripties en het geleverde raamwerk.

Teunis Verschoor - 3 okt 2018 - 21:43

Onderstaande beschrijving van B. de Keijser is wel interessant. Weet even niet hoe ik "desselfs soonzoon" moet lezen in dit verband. Kunnen jullie hier iets uit opmaken over die generatiekwestie? Ik zie daar wel nu Hees worden gebruikt i.p.v. Hester in combinatie met Willem Dircks. De Rotterdamse familie Van Muylwijck stamt uit Gorinchem. Alwaar als stamvader Mathys van Muylwijck, geb. ca. 1385, leenman van Polanen en de Lek, overl. voor 1463, kan worden aangewezen. De verbinding van de Rotterdamse familie tot deze stamvader is niet gelegd ondanks, dat er in het verleden pogingen zijn aangewend de afstamming te laten verlopen via een Willem van Muylwijck, die 1540 te Dordrecht zou voorkomen en gehuwd was met ‘Juffr. N. van Alblas’ (zie ook literatuuropgave). Typerend voor het ontbreken van een correcte afstammingslijn in de 18e eeuw is, dat men dan verklaringen liet opmaken om authenticiteit te verkrijgen. Zo liet ook Willem van Muylwijck, die 1674 te Delft woonde, op 10 april van dat jaar de volgende verklaring opmaken voor ‘burgemeester en regeerders der Stad Gorinchem’ en wel als volgt: ‘verclaeren ende certificeren mitsdesen ter requintie van Joncker Willem van Muijlwijck, woonende tot Delfft, hoe dat wij in onse oude registeren en munimenten deser stadt gesien en bevonden hebben dat alhier in voortijden schepenen sijn geweest Rutger van Muijlwijck Gerarts soone, knape, geboortig van Dordrecht, in den jaere 1463, mitsgaders Herman ende Rutger van Muijlwijck des voorn. Rutgers soonen den eenen in den jaere 1497 ende den anderen in den jaere 1505. Item in den jaere 1510 desselfs soonzoon Mathys van Muijlwijck Pietersz., knape, die sterft den 12 september ao. 1522 en hadt gewonnen bij Hees Willem Dircksz. doghter, sijn huijsvrouw, Willem van Muijlwijck, die ao. 1540 leefde ende tot Dordreght troude Juffr. N. van Alblas, dewelcke beijde onder anderen gewonnen hebben Willem van Muijlwijck, burgemeester tot Rotterdam, overleeden ao. 1574, mistgaders Adam van Muijlwijck, schepen deser steede denwelcken stierf ao. 1590. Verclaeren wijders dat die vanden voorschreven geslaghten Van Muijl- wijck altijt tot een waepen gevoert hebben, een schilt van goudt en daerin een fasce van keel ofte root met vyftien bezants, vijf en vier boven, ende drie, twee ende een onder de voorschr. fasce van de selve couleuren, gelijck wij ophuijden noch op verscheijdene plaetsen in glaesen, sarcken, geschilderde borden, en zegelen hebben gesien. In kennissie der waerheijt etc.’ De genealogische gegevens genoemd in deze verklaring vinden we weer terug in de ‘Beschryvinge der stad Dordrecht’ uitgegeven in 1677 en waarin de genealogie Van Muylwijck is opgenomen.

Johan Van Oosten - 4 okt 2018 - 23:05

Onder "soonzoon" meen ik kleinzoon te moeten verstaan. Op grond van deze akte lijkt mij dat er wel degelijk 2x een Matthijs Petersz van Muijlwijck voorkwam, een gehuwd met Hees Willem dircksdr, en kleinzoon van Rutger Gerarts van Muijlwijck, de ander gehuwd met Heeske Dircksdr, en kleinzoon van Mathijs Rutgersz van Muijlwijck(zoon van Peter Matthijsz van Muijlwijck. Dan had dhr. Hartog toch gelijk.

Ik zal nog eens goed naar de tijdlijn moeten kijken.

De verklaring van 1674, en nog iets dergelijks  in 1681, zal zijn afgelegd omdat dat Willem van Muijlwijck uit Delft in conflict was met de Knapen aldaar. Deze hadden hem doen arresteren en zijn honden in beslag genomen omdat hij geen jachtrecht zou hebben. Ze noemden hem wel een gefortuneerd heer, maar geenszins van adel, en daardoor niet jachtgerechtigd.

Er is ooit een artikel over geweest, naar ik dacht in de Nederlandse Leeuw.

Teunis Verschoor - 5 okt 2018 - 21:57

Dat artikel herinner ik mij ook. Maar waar ik het gezien heb weet ik niet (meer).

Gerrit H Verwoerd - 5 okt 2018 - 22:08


1607 en 1608. Mr. Jan van Muvlwijck betwist dat de heer van Rhoon en Pendrecht uitsluitend tot de jacht aldaar gerechtigd zou zijn. Hij en zijne
zonen Frans en Tielman van Muylwijck jagen er op hazen. (Deze Jan v. M. was: Mr. Johan de Gorter, gezeijd van Muylwijck Franszoon.
Hij was schoonvader van Mr. Otto Hoynck, gehuwd met Anna van Muylwijck, wiens zoon Comelis Hoynck in 1662 van Tielman van Muylwijck Janssoon de heerlijkheid Papendrecht en Mathena verkreeg. Zie: Balen, Beschrijving van Dordrecht) : Bron N.L. 1930, kolom 311

Maar ik heb ooit een veel uitvoeriger artikel gelezen. Mogelijk opgenomen in het boek van 1677.

Gerrit H Verwoerd - 5 okt 2018 - 22:43


Beste Gerrit, Teun, Ik heb zojuist bericht gehad van B. de Keijzer omtrent de dicussie of Heesken en Heijltje verschillende vrouwen van verschillende Matthijsen zijn. Hij schrijft het volgende: In het kort: De publicatie van J. Hartog (Hardinxveld, 1992) over de families Van der Merwede, Van Clootwijck en Van Muylwijck is voor wat betreft de oudere generaties op zijn zachts gezegd broddelwerk. Hadewich is de ‘deftige naam’ voor Heilwich. Ik ben in mijn publicaties nooit verder gegaan dan Matthijs van Muylwijck, overleden voor 18 maart 1463, vermoedelijk gehuwd met een Belij (op basis van vernoeming), als oudste voorouders van de familie Van Muylwijck in de Alblasserwaard en het Land van Arkel.

Johan Van Oosten - 8 okt 2018 - 21:30







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu