stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » gezocht: geboortedatum en ouders van Berent van Hattem/Hattum



Profiel afbeelding

Wie kan ons informatie geven over Berent van Hattem.

Geboorte datum onbekend.

Ouders onbekend 

Geen attestatie 

Ovl.  5febr.1755

Getr. met Hillegonda de Baas op 17 April 1724 te Deventer

Zij is geboren 9 Juni 1701 te Deventer

Ovl.5mei 1744 te Deventer.

Zijn kinderen Evert,Hendrik Jan.Johanna Maria.

We hebben alle dokumenten en geboortes van hun kinderen alleen weten we niks van zijn geboorte af en wie zijn ouders waren.

Het archief in Deventer en Zwolle hebben we meerdere keren bezocht maar zonder resultaat tav de ouders van bovengenoemde.

Wie heeft er  een idee waar we verder nog in zouden kunnen kijken.

Naar deze persoon zoeken wij nu 2,5 jaar en laten de moed een beetje zakken.

Mvg Tom van Hattem

Tom van Hattem - 1 okt 2018 - 18:30

Heeft u doopgetuigen van de kinderen? Probeer zo veel mogelijk gekende info te vermelden.

Vraag is al eens eerder gesteld, zie https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/60730/0/ouders_van_berent_van_hattem_overl_deventer_1755 

Charlotte v.K - 1 okt 2018 - 18:35

Ja, we hebben de doopakten van de kinderen van Berent en Hillegonda.

Maar we zijn nog steeds op zoek naar zijn geboorte en wie zijn ouders waren. Die informatie kunnen we maar niet te pakken krijgen. Er zijn geen attestaties meer van die periode, wat het zoeken moeilijker maakt. En inderdaad, het bericht waar u naar verwijst hebben we zelf neergezet. We zijn dus echt op zoek naar de geboorte(doop)datum van Berent en wie zijn ouders waren. Alles van daarna, dus zijn kinderen, overlijdensdatum, inventarislijst, hertrouwen enz hebben we. 

Tom van Hattem - 1 okt 2018 - 18:49

@ Tom,

Kun je de onderwerptitel iets meer specificeren. Vermeld indien mogelijk de naam van de persoon waar je naar zoekt en tijdperiode dan wel onderzoeksgebied.

Aanpassen onderwerptitel: klik op bewerk onder je eerste bijdrage en pas de tekst naar eigen inzicht aan.

Bedankt, Ben

Ben Wegman - 1 okt 2018 - 19:01

@Tom. De vraag van Charlotte is niet alleen of je de doopgetuigen kent, maar vooral of je ze aan ons wilt voorleggen. Doopgetuigen kunnen belangrijk zijn bij het vaststellen van ouders, m.n. door familierelaties. Dus graag de kinderen en doopgetuigen hier vermelden.

Je had trouwens ook de eerdere vraag kunnen doorzetten, daar is al heel veel uitgezocht. 

TreboR - 1 okt 2018 - 19:08

Doop getuigen zijn er niet.

Geboorte data van de kinderen van Berent en Hillegonda:

Evert geboren op 9-8-1725 overleden op 9-4-1746  te Deventer.

Hendrik Jan geboren 11-3-1736 te Deventer, getrouwd met Ningetje de Hoop, na haar overlijden hertrouwd met Martijntje van der Starre, al met al 5 kinderen gehad, overleden in1806 te Gouda.

Johanna Maria geboren 8-1-1740 te Deventer getrouwd met Willem Gerritse Vinselaar op 7-7-1759 en vertrokken naar Amersfoort alwaar ze 6 kinderen hebben gekregen.

Allen waren Nederlands Hervormd.

Tom van Hattem - 1 okt 2018 - 19:49

De verwijzing naar de eerdere vraag is mijns inziens uitermate relevant omdat daar heel veel kleine onderzoekspuntjes de revue passeren. Goed dat RoberT de link naar die vraag nog even geeft. Dat voorkomt overbodig werk.

mvg-Ben

Ben Wegman - 1 okt 2018 - 19:57

Charlotte komt de eer toe . . .

TreboR - 1 okt 2018 - 20:16

Beste Tom,

Hebben de families van Hattem en de Baas ook bezittingen in de stad Deventer of zijn zij ook bij andere handelingen voor het Gerecht betrokken?

Verder is de naam Hattem een verwijzing dat Berent (zelf) of zijn ouders vertrokken zijn uit Hattem.

Succes met je onderzoek.

Groeten van Terkos

Terkos - 1 okt 2018 - 20:27

Goedenavond Terkos,

Helaas waren ze niet rijk, en hadden geen bezittingen die het vermelden waard waren. Tenminste, wij hebben ze niet gevonden. Aan die mogelijkheid van de verhuizing hebben we ook gedacht, maar ook daar hebben we niets van kunnen vinden. We hadden wel een Berent van Hattem gevonden (die kwam uit Utrecht) die in 1621 in Deventer getrouwd was met Baertien van Goor , een paar van hun kinderen hebben we ook weer gevonden, maar helaas geen aansluiting met 'onze' Berent. Wel weten we dat hij pijpenbakker van beroep was, en hij kon niet schrijven.

De Berent van 1621 was meester grof smid, hij kon schrijven, en is na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwd met Harmke Hermansdr Avercamps, met haar heeft hij nog 3 kinderen gehad, Barrtge, Joost en Herman/Harmen. Bartge is jong overleden, de kinderen van Joost van Hattem konden we vinden behalve de laatste: Aelbert. Ik vermoed dat die toch ook overleden is voordat hij kon trouwen. Herman heeft geen kinderen gehad. (Tenminste, wij kunnen ze niet vinden) .

Tom van Hattem - 1 okt 2018 - 20:48

Beste Tom,

Bedankt voor deze informatie. Waarschijnlijk is dit voorlopig het einde van jouw zoektocht.

Bij gebrek aan archivalia, of dat er niets genoteerd is, kom je nu niet verder.

Je familieverhaal zo veel mogelijk complementeren en afronden.

Ik heb meerder van deze gevallen.

Groeten van Terkos

Terkos - 2 okt 2018 - 09:25

Hallo Tom 

heb je al gekeken bij het Gelders Archief daar zijn heel namen van Hattum

met vriendelijke groet en succes   Marijke

leeuwen - 2 okt 2018 - 17:49

hallo van Leeuwen.

Ja hebben we gedaan. Daar is uitgekomen dat er in Voorst een Berent van Hattem/Hattum vader was van de bruid Anna van Hattem die in Voorst met attestatie getrouwd is met Derk Janssen Jm van Voorst okt 1701. Zij kwam volgens de akte met attestatie van onder Zutphen vandaan.de attestatie heeft zij ook van Zutphen gekregen. Wij hebben dtb van verschillende dorpen onder Zutphen nagekeken maar zijn er niet in geslaagd om een Berent van Hattum te vinden.

Ook is hij in Voorst in 1702 getuigen geweest van een huwelijk van Jan van Hattem van Zutphen met Grietjen Hissinck van Voorst.

Zoveel Berent van Hattum's waren er niet in die periode en dan zeker niet zo dicht bij elkaar.

Voor die die het niet weten Deventer Voorst ligt niet ver van elkaar.  

Tom van Hattem - 2 okt 2018 - 19:53

Je zou toch op zijn minst de nodige vermeldingen verwachten ivm het overlijden van Hillegonda. Is er al gezocht naar een akte van voogdijstelling [link]? En hoe valt het grote gat tussen het eerste en tweede kind te verklaren? Is er gezocht naar vermeldingen waarbij ouders onder patroniem worden vermeld? 

En hoe zeker zijn de ouders van Hillegonda?

JP Ouweltjes - 2 okt 2018 - 22:36

en bij parenteel  Jan van Hattem

leeuwen - 2 okt 2018 - 22:41


Goedenavond,

De ouders van Hillegonda kloppen, we hebben haar doopaangifte gezien, ouders Hillebrand de Baas en Hendrina Hendriks, ook hebben we broers en zussen van haar gevonden.

Waarom er 11 jaar zit tussen de geboortes van Evert en Hendrik Jan is een goede vraag, we kunnen geen aanwijzingen vinden van een verhuizing oid.

Inde stamboom van Hillegonda komen deze namen trouwens niet voor, moet dus wel van de kant van Berent zijn. 

Hun jongste dochter Johanna Maria is na het overlijden van haar vader in 1755 gaan wonen op het Bergschild.(van daaruit is ze getrouwd in 1759), 

Waar Hendrik Jan gewoond heeft vanaf 1755 totdat hij in Gouda opdook in 1765 weten we ook niet. Het vreemde is dat er geen testament of inventarislijst na het overlijden van Berent is opgemaakt, terwijl zijn 2 kinderen nog wel onmondig waren. Ook hebben we geen voogden meer gevonden, behalve dan degene die toegewezen waren na het overlijden van hun moeder, Hillegonda.

Ook kan ik geen eindafrekening vinden van die voogden. 

 

Mochten er meer vragen zijn dan beantwoord ik deze graag.

Tom van Hattem - 3 okt 2018 - 21:20







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu