stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Onderzoek Johan(nes?) van Trigt (geboren rond 1735)



Profiel afbeelding

L.S.

Ik ben voor mijn stamboom op zoek naar gegevens (ouders/ overige famile) van Johan (of Johannes) van Trigt. De Johan van Trigt waarvan ik de afstammingslijn terug in de tijd zoek is, volgens mijn informatie, in of rond 1735 geboren in Haarlem. Hij belandt, vermoedelijk als militair, in Suriname en trouwt aldaar met Agata Harbrink (geboren te Amsterdam in 1756). Aannemelijk is dat Agata met het huwelijk als doel, naar Suriname emigreert. Johan van Trigt is dan 39 en Agata (of Agatha) ongeveer 18 jaar oud. Wellicht kenden de families elkaar en werd aldus onderling overeengekomen.

Van Agata Harbrink heb ik de ouders en grootouders kunnen achterhalen. Van Johan van Trigt is mij dat tot nu toe niet gelukt. Ook niet via de Haarlemse DTB archieven.

 Wie beschikt er over informatie of heeft aanwijzingen die mij hierin verder kan helpen?

Bij voorbaat dank.

M. Goedhoop

Goedhoop M - 4 okt 2018 - 11:58

niet wat je vraagt

Tussenvoegsels man van
Familienaam man Trigt
Familienaam vrouw Harbrink
Datum ondertrouw 1774-02-18
Datum huwelijk 1774-01-01
Tekst register 1774 op heeden den 18 februarij sijn ten overstaan van den Edele Agtbaare heeren J: Roux en W: Kennedij raaden in den Edele Hove van Politie en Crimineele Justitie der colonie Surinaamen & & en door mij ondergeschreevene secretaris na behoorlijke afvraaging in den huwelijken staat in en aangeteekent Johan van Tricht oud negenendertig jaaren van de gereformeerde religie geboren te Haarlem jongman, geadsisteerd met Jan Jacob Schouten en Maria Dohuijsen en Agatha Harbrink oud achtien jaaren van de Luterse religie geboren te Amsterdam jonge dogter, geadsisteerd met Jan Cristiaan Dohuijsen en Johanna Margaretha Schank. Actum Paramaribo den 18 februarij 1774 J: Roux, W: Kennedy / my praesent A: de Milly
Archiefstuk ARA, Oud archief Burgerlijke Stand Suriname, inv.nr. 4, Registers van aangiften tot ondertrouw, gedaan ten overstaan van Raden van Politie 1742 - 1817, 6 delen - deel 4 (non-conformisten)
Code microfiche Paramaribo, ondertr: voor raden van Pol: 1768 - 1817 / 2
Pagina register 71
http://proxy.handle.net/10648/7ac7ccf2-71c3-102d-a0ea-005056a23d00

Pauwel - 4 okt 2018 - 12:37

Pauwel - 4 okt 2018 - 13:33

Volgens de DTB Amsterdam is Agata RK gedoopt! Dochter van Hermannus en Maria Alles

Liesbeth Niepoort - 4 okt 2018 - 16:03

Bedankt Liesbeth voor je reactie.

De informatie die je geeft over Agata Harbrink. Ik had dit al achterhaald evenals de namen van haar voorouders van moederszijde. Niettemin bedankt want voor mij is het een bevestiging van wat ik al wist. Overigens is er ook nog een Agatha Harbrink, een nicht

Ik heb verder terug dan de generatie grootouders voorlopig niet gezocht. Hetzelfde geldt voor haar voorouders van vaderszijde. In de toekomst zal ik dat zeker nog doen. Ik wil er nu eerst achter zien te komen hoe de stamboom van Johan van Trigt eruit ziet.

Van Trigt is een bekende naam die in alle provincies in Nederland ook nu nog veel voorkomt. Daarom veronderstel ik dat er wel iemand uit dat geslacht zal zijn die mij op weg kan helpen, want juist doordat de naam zoveel voorkomt en zo verspreid is, maakt het voor mij moeilijk te achterhalen welke de juiste afstammingslijn is. En, zoals eerder gezegd, in de DTB archieven van Haarlem heb ik de registratie van zijn geboorteaangifte niet kunnen vinden.

Groet

Mikel Goedhoop

Goedhoop M - 4 okt 2018 - 18:43

Bedankt Pauwel voor je snelle reactie en voor de link. Ik heb de bewuste pagina bekeken maar kon niet vinden waar ik naar op zoek ben. Zie ik iets over het hoofd of was de afbeelding van de pagina meer ter illustratie? Ik zal in elk geval nog eens de bron in de link onderzoeken.

groet

Mikel Goedhoop

Goedhoop M - 4 okt 2018 - 19:01

Heb je namen van de kinderen van Johannes? Mogelijk is hij niet in Haarlem geboren, maar er alleen opgegroeid. Ik zie in Amsterdam 1735 wel een Johannes gedoopt worden, kind van een ongehuwde moeder.

Liesbeth Niepoort - 4 okt 2018 - 19:42

Hallo Liesbeth,

Ik heb ook het vermoeden dat Johan van Trigt niet in Haarlem geboren is en misschien inderdaad in Amsterdam. Ik vermoed ook dat de ouders van Agata, Johan van Trigt al kenden. Dit vermoeden is ingegeven door het feit dat zij hun jonge dochter (16 -18 jaar oud) toestonden in haar eentje naar Suriname af te reizen om daar te huwen met Johan van Trigt die ruim 18 jaar ouder is. In die tijd was dat niet alleen een lange gevaarlijke reis naar een onbekend land met een reeele kans dat je elkaar niet weer zou zien, maar dat je onder die omstandigheden ermee instemt dat je jonge dochter ergens ver weg huwt met een man (of de zoon uit een familie) die je niet kent lijkt mij een wanhoopsdaad. 

Hoe het ook zij in de registratie van het huwelijk van Johan van Trigt met Agata Harbrink staat wel Haarlem als geboorteplaats genoemd (zie het document in de link die hiervoor door Pauwel is gepost) evenals in de kerkelijke geborteregistratie van de kinderen die zij samen in Suriname kregen.

Johan en Agata hebben dus kinderen. De namen heb ik gevonden.  Maar over (de voorvaderen) van Johan van Trigt kan niet veel meer vinden. Tot nu toe heb ik alleen nog een rekest gevonden van Johan van Tigt  maar dat is grotendeels onleesbaar door vochtvlekken enz..

Het gaat mij dus om de voorouders van Johan van Trigt. Ik ga er vanuit dat ik daarvoor Nederlandse archieven moet raadplegen in Haarlem of misschien wel Amsterdam.

Goedhoop M - 5 okt 2018 - 11:06

Het verschil in religie blijft opmerkelijk. Ook vreemd dat zij bij haar huwelijk EL zou zijn, terwijl ze RK gedoopt is. Heb je de namen van hun kinderen? Dit ivm vernoemingen.

Liesbeth Niepoort - 5 okt 2018 - 12:44

De namen van de kinderen van Johan van Trigt en Agatha vanTrigt- Harbrink: Elisabeth Maria Petronella (1770); Mauritz Johan (1778); Johanna Agatha (1778); Henricus Haermannus (1786); Anthonij (1788). Zij werden allen ingeschreven in de Gereformeerde Kerk in Suriname.

Wat bedoel je met de afkorting EL? Dat Agatha katholiek was en Johan blijkbaar gereformeerd en desondanks gehuwd waren/ werden heeft mij ook verbaasd.

Goedhoop M - 5 okt 2018 - 18:47

Volgens de trouwakte was ze EL zijnde evangelisch luthers. Kijkend naar de namen van de kinderen zou zijn vader Maurits kunnen heten.

Liesbeth Niepoort - 5 okt 2018 - 22:54

Aannemelijk is dat Agata met het huwelijk als doel, naar Suriname emigreert.


In 1762 vertrok Hermanus Harbrink (idem Jacobus Vincent Harbrink met het schip George Wilhelm) naar Suriname.
[Toev.] in 1765 vertrok Maria Alles met  haar kinderen: Maria, Agatha, Ida Harbrink  eveneens naar Suriname.
             Hermanus overleed aldaar in 1767.
 

Dit vermoeden is ingegeven door het feit dat zij hun jonge dochter (16 -18 jaar oud) toestonden in haar eentje naar Suriname af te reizen

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak - 6 okt 2018 - 08:05

Beste Willem,

De verwijzingen uit je bericht leveren bruikbare informatie op voor mijn stamboom maar helaas nog geen aanwijzingen naar de voorouders (en/of  een bevestiging van de geboorteplaats) van Johan(nes?) van Trigt. Ik zal ook onder de naam van Tricht zoeken. Misschien levert dat wat op.

Bedankt voor de hulp.

Groet

Mikel

Goedhoop M - 17 okt 2018 - 14:45

-  Waar was het stel tussen 1770 en 1778 en vervolgens tussen 1778 en 1786 ?
       Agatha was (amper) 18 jaar toen zij trouwde, dan lijkt een verschil van 8 jaar tussen kinderen wat vreemd en zeker 2 keer zo'n verschil.
-  Zijn zij na 1788 in Suriname blijven wonen, of is Agatha jong overleden ?
       In 1788 was Agatha pas 32 jaar, dan zou je ook daarna nog kinderen kunnen verwachten.
- Heb je een link naar (of kun je een afbeelding plaatsen van) het rekest ?
       Zie :  hulp gevraagd bij het omzetten van slecht leesbare tekst


Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Willem Hak Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum


- bericht bijgewerkt door W.H. 18-10-2018  09:18u -

Willem Hak - 17 okt 2018 - 20:42 (laatst bijgewerkt 18 okt 2018 — 09:18)

Helaas geen Johannes van Trigt gevonden met geboortejaar 1735 in Haarlem.

Goedhoop M - 2 nov 2018 - 13:59


Goedemiddag Willem,

Wat ik tot nu toe heb kunnen afleiden/ veronderstellen o.b.v. documenten is dat Johannes van Trigt reeds in Suriname woonde in de periode voor het huwelijk met Agatha Harbrink en dat Agatha kort voor het huwelijk in 1774 in Suriname arriveerde, kennelijk met als doel in het huwelijk te treden met Johannnes.

Uit het huwelijk zijn tussen 1776 en 1788 minstens vijf kinderen in Suriname geboren. Ik maak daaruit op dat ze ten minste tot 1788 in Suriname woonden.

Ik heb van de kinderen de (kerkelijke) geboorte- of doopregistratie gevonden maar geen kennisgeving van overlijden/ begraven van de ouders. 

groet.

Goedhoop M - 2 nov 2018 - 14:27







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu