stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Personen geboren in Nederland maar in het buitenland overleden



Profiel afbeelding

Allemaal  nog een gelukkig nieuw jaar gewenst. Ik wil graag weten of het mogelijk is van personen die in Nederland geboren zijn maar in het buitenland overleden, Persoonskaarten/lijsten bij het CBG op te vragen wanneer het overlijden in het buitenland heeft plaats gevonden. Ik heb 2 personen, één in Salach, Baden Württemberg, 2014 en één in 1987 overseas. Is het normaal dat het Bevolkingsregister in Nederland automatisch van overlijden in het buitenland informeert?

groeten vanuit Keulen,

Peter Peperkamp

peter peperkamp - 5 jan 2019 - 14:41

Zal er van afhangen wat de officiele woonplaats was. Ik weet wel dat overlijdens van soldaten in de tijd van Napoleon jaren later alsnog in Nederland in de registers werden opgenomen

Liesbeth Niepoort - 5 jan 2019 - 18:59

Beste heer Peperkamp,

Of het overlijden van iemand die in het buitenland overlijdt in Nederland geregistreerd wordt, is afhankelijk van het feit of die persoon officieel in Nederland woonachtig was en het Nederlandse burgerschap bezat. Iemand die op vakantie in het buitenland overlijdt, wordt dus vervolgens wel in Nederland geregistreerd. Iemand die emigreert naar het buitenland, wordt in het Nederlandse register uitgeschreven (indien de persoon is overleden en dit voor 1994 geschiedde, kan hiervan weer wel een persoonskaart uit het vestigingsregister opgevraagd worden, zodat duidelijk wordt wanneer en waarheen iemand emigreerde;
https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/verklaringen/verklaring-uitschrijving-uit-nederland-voor-oktober-1994-aanvragen.htm) en in het nieuwe thuisland ingeschreven. Bij overlijden wordt dit dus daar geregistreerd en niet meer in Nederland.

In geval van het overlijden in Salach in 2014 zou u eventueel de officiële overlijdensakte op kunnen vragen bij het Duitse Bundesarchiv (https://www.bundesarchiv.de/DE/Navigation/Home/home.html). Het is dan wel noodzakelijk dat u de overlijdensplaats weet en ook de overlijdensdatum of op z'n minst het jaar van overlijden zijn hierbij handig (de plaats en het jaar heeft u gelukkig, dus dit moet in uw geval geen probleem zijn). Aan een eventueel opvraagverzoek zijn wel kosten verbonden.

In België zijn dergelijke gegevens niet zo eenvoudig toegankelijk en zult u via bidprentjes en/of nabestaanden aan exacte gegevens moeten komen.

Voor andere landen zullen ook weer andere regels en mogelijkheden gelden, maar daarvoor moet u dus op z'n minst weten in welk land iemand overleden is...

Hopelijk kunt u verder met deze informatie.

Hartelijke groet,

Jeffrey P. Lieuwen

J.P. Lieuwen - 5 jan 2019 - 20:27

Liesbeth, bedankt voor je reactie!

gr. Peter

peter peperkamp - 9 jan 2019 - 21:58

Jeffrey , bedankt voor je reactie!

 

Peter

peter peperkamp - 9 jan 2019 - 21:59

Het overlijden in 1987 is zeker niet te vinden bij het CBG: daarvoor moet u zijn bij het Vestigingsregister te Den Haag. U heeft dan wel een bewijs van overlijden nodig om een kopie persoonskaart te krijgen.
Het overlijden uit 2014 kan wel bij het CBG te vinden zijn: onderdeel van de BRP is immers het Register Niet-Ingezetenen (RNI) waarin niet-Nederlanders staan vermeld die wel een relatie (belastingdienst / Sociale Verzekeringsbank of zoiets) hebben met de Nederlandse Overheid. Als één van deze instanties het overlijden in het buitenland in 2014 heeft genoteerd, staat het ook in het Nationaal register van Overledenen bij het CBG (en is er dus een Persoonslijst van te krijgen).

Martijn Spruit - 10 jan 2019 - 14:32

Zie ook deze pagina betreft burgerlijke stand akten, zoals overlijdensakten, informatie = afd. buitenlandse akten, https://www.denhaag.nl/nl/akten-en-verklaringen/akten/buitenlandse-akten-in-een-nederlandse-akte-omzetten.htm
Zie verder bijv. google, wikipedia, Nederlandse taal link hieronder (voor Duitsland sites in Duitse taal wikipedia, etc.)
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Categorie:Lijsten_van_overleden_personen_naar_jaar&pagefrom=1984%0ALijst+van+personen+overleden+in+1984#mw-pages
Zie verder CBG pagina's zoals contactpagina, https://cbg.nl/bezoek-contact/contact/
Zie voorts CBG pagina met nog meer links, https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/

M.C. (Macy) Deden-Kazenbroot - 10 jan 2019 - 15:55 (laatst bijgewerkt 10 jan 2019 — 16:26 door auteur)


bedankt voor alle reacties, ga informeren. Sorry voor de late reactie, pees middelvinger gescheurd! :-(((

 

Peter Peperkamp

peter peperkamp - 19 jan 2019 - 11:07







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu