stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Koffiehuishouder Moerbeek in Amsterdam


Profiel afbeelding

Een voorvader van mij, Barend Moerbeek, geboren in 1798 te Haarlem, is koffiehuishouder/societeithouder geweest in Amsterdam. Ik vermoed dat dit in de jaren 1850 is geweest. Heeft iemand wellicht meer informatie hierover? Of kan iemand mij op weg helpen met informatie waar en hoe ik hier meer over kan vinden? Alvast dank!

Stefanie Moerbeek

Stefanie Moerbeek

Volgens Dave Verdooner verhuist op 4.8.1854 vanuit de Schans in Amsterdam: Barend Moerbeek, geboren op 7.6.1798 in Haarlem. Hij is koffiehuishouder, Ned. Herv. en getrouwd.

G. Karssenberg

Dank! Deze informatie had ik inderdaad gevonden. Ik zou nu graag meer vinden over het koffiehuis zelf. Waar zat het? Hoe heette het? En hoe vind ik dat uit? Ik heb al verschillende manieren van zoeken online geprobeerd, maar kan het op de plekken waar ik zoek niet vinden. Moet ik daarvoor toch bij het Amsterdams Stadsarchief zijn? 

Stefanie Moerbeek

Hier heb je in ieder geval 2 adressen die je na kunt zoeken, https://archief.amsterdam/indexen/bevolkingsregisters_1853-1863/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=moerbeek&x=37&z=a#

Misschien zat daar iets.

Lizette Boomgaard

Lizette Boomgaard

Lizette Boomgaard

Lizette Boomgaard

Tussen 1864 en 1874 woonde hij op Dam 212. Dat is doorgestreept en daar is 10 van gemaakt. Heden ten dage zit op 10 een coffee corner. Denk dat je wel bij het Stadsarchief na kunt vragen of de nummering daar later nog een keer veranderd is.

Lizette Boomgaard

En nog een lang artikel over de versieringen aan de Dam in 1879 om de intocht van het koningspaar luister te geven. Hierin wordt een sociëteit genoemd van Cretier en Moerbeek. Alleen zit die bij de Vijgendam en dat is de Rokin kant van de Dam. Op deze pagina rechts onderin, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010062910:mpeg21:p002

Lizette Boomgaard

@Lizette Boomgaard ontzettend bedankt voor alle informatie! Ik ga het op mijn gemak bestuderen morgen! 

Stefanie Moerbeek

De foto met de informatie over de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij, gaat denk ik over Barend Moerbeek Jr, zoon van Barend de koffiehuishouder. Hij (Jr) werd in 1829 in Haarlem geboren. Willem Barend Moerbeek is weer een van zijn kinderen. 

Stefanie Moerbeek

Maar hij heeft dus ook nog een koffiehuis gehad aan de Warmoesstraat 40,  

https://archief.amsterdam/indexen/bevolkingsregisters_1853-1863/zoek/query.nl.pl?i1=1&a1=moerbeek&x=37&z=a#KLAB05365000011

En dat is natuurlijk helemaal leuk want die buurt is nog jaren beroemd gebleven om zijn coffeeshops. 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Warmoesstraat

Lizette Boomgaard

Barend blijkt dus op diverse adressen te hebben gewoond. Hiermee is niet gezegd dat hij daar ook steeds een koffiehuis had.

sprangers

Op zich niet maar het feit dat vorige bewoners ook vaak tapper en koffiehuishouders waren, maakt het wel enigszins aannemelijk. Maar bewijs en namen van de zaken zijn daarmee nog niet gevonden.

Lizette Boomgaard


Zo leuk om te lezen allemaal! De Barend Moerbeek die in het lange artikel over de versieringen genoemd wordt is Barend Jr.. Barend Sr (waarvan ik al ontdekt had dat hij koffiehuishouder was) is dan (1879) al overleden. Blijkbaar is zijn zoon Barend ook koffiehuishouder/societeithouder geweest. 

Stefanie MoerbeekPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu