stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Hendrik ter Veer (1887 - 1952) gaat een boodschap doen en ...... verdwijnt.... [opgelost]


Profiel afbeelding

Enige tijd geleden ben ik benaderd door een van de kleinkinderen van Hendrik ter Veer. Deze vertelde dat “opa in 1941 weg was gegaan om een boodschap te doen en daarna verdwenen was”. Mijn hulp werd gevraagd. Hieronder wat ik gevonden heb.

Hendrik ter Veer is op 24 april 1887 te Slochteren geboren als zoon van Jan ter Veer en Jantje Heuveling. De overlijdensakte van zijn vader in 1928 heeft de vermelding dat Hendrik dan in New York is. Op basis van diverse scheepsmanifesten wordt duidelijk dat Hendrik voor 1941 op verschillende schepen rond de wereld vaart als stoker. Rond 1938 trouwde hij in Chili, Zuid Amerika met de Chileense Olga en ze kregen 3 dochters.

Uit scheepsmanifesten blijkt dat Hendrik tussen 1941 en 1945 (dus NA zijn verdwijning) tussen Engeland en New York vaart als stoker op verschillende schepen. Bij zijn laatste aankomsten in New York (1 maart en 29 maart 1945 met het schip Fort Orange) is een extra vermelding “short leave only” (duidelijk) en “not deported” waarvan de betekenis onduidelijk is omdat het om meerdere redenen (zoals aanvraag asiel of staatsburgerschap aanvragen) lijkt te zijn gebruikt. Na 29 maart 1945 verdwijnt ieder spoor tot….. een overlijdensadvertentie in het Vrije Volk van 2 april 1952 zijn dood in Rotterdam vermeld. De opgevraagde overlijdensakte noemt nog "gehuwd geweest met O. Lopez". Hij is dus niet hertrouwd.

In het leven van Hendrik ter Veer zit nu nog een gat tussen 29 maart 1945 en 2 april 1952 waarover zijn familie graag wat duidelijkheid wil. Hoe en wanneer belande hij in Rotterdam? Wat deed hij daar? Ideeën ?

Jan Terveer

Vraag zijn persoonskaart aan bij het CBG:

https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/

Theo van Bemmel

E.L.Smit

J. H. van Veen

Hallo,

Ik had uitvoerig op Delpher gezocht maar kennelijk niet goed genoeg. De achternaam geeft ook veel valse hits. Deze berichten waren mij echter ontgaan en "dichten" weer een stukje van het gat. BEDANKT voor het meedenken en zoeken!!

Jan

Jan Terveer

Hallo Theo. Ligt inderdaad voor de hand echter voor zover mij bekend is deze nog niet in te zien. Wellicht heb ik het fout dus ga nog een poging doen. De gemeente Rotterdam hielp mij al aan de overlijdensakte dus hoe dat nu precies met de privacy wetgeving zit is mij nog niet helder. Goede tip, bedankt voor het meedenken!

Jan

Jan Terveer

Beste Jan. De persoonskaart kun je opvragen als betrokkene langer dan twee jaar geleden is overleden.

Zie verder de uitleg op de website van het CBG, waarvan ik je de link heb gegeven.

Succes!

Theo van Bemmel

Hallo Theo,

Klopt, heb het even nagekeken en de aanvraag is inmiddels verzonden. Formulier downloaden, invullen, inscannen en terug sturen. Ik lees dat de reactietijd "enkele weken" kan zijn maar verwacht hem eerder. Bedankt voor de tip / meedenken!

Jan

Jan Terveer

Ter afsluiting, de persoonskaart geeft een bovengemiddelde hoeveelheid informatie. Zo blijkt Hendrik al in 1933 terug te gaan naar Chili o.v.v. "ambtshalve" en in 1938 is hij formeel gescheiden aldaar. Wellicht dus niet bekend bij zijn kinderen. Bedankt voor de hulp, probleem beschouw ik als opgelost.

Jan Terveer

Beste Jan, Ik ben in contact gekomen met de oudste dochter van Hendrik ter Veer die laat weten dat Hendrik in juni/juli 1942 vertrokken is vanuit Chili, Olga was in verwachting van Edith (25 oktober 1942 - 4 mei 1996). Huwelijksdatum is 2 juni 1928 en bovenstaande maakt een eventuele scheiding in 1938 onwaarschijnlijk. Met vriendelijke groet, Martijn

Martijn de Boer


Hallo Martijn, Ik had contact met een kleinzoon maar ondanks vele pogingen het contact te herstellen lukt het niet meer om in contact te komen. Zou je mij het email adres kunnen geven? Ik heb inmiddels het hele levensverhaal, gedocumenteerd, compleet en wil dat graag met hun delen.
Mijn emailadres: j.terveer@gmail.com Alvast bedankt!

Jan TerveerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!