stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Betreft de doopakte van Egbert Huernink (Huurnink 1776/1777



Profiel afbeelding

Zou het huwelijksconsent van de vader van Egbert bewaard zijn gebleven?

JP Ouweltjes - 5 feb 2019 - 18:30

Je bedoelt huwelijks Akte? heb ik niet gevonden, wel Ondertrouw  Huwelijksintekeningen van de KERK. in Amsterdam en die heb ik ook al.

Rob1960 - 5 feb 2019 - 18:35

Krijg het idee dat de ouders ,op de overlijdens akte van Egbert Hu(u)ernink, dan gewoon niet kloppen. en dat voor het jaartal 1850

 

Doopboeken allemaal , nou ja, allemaal ;-)  wel zo,n beetje bekeken en ik vind dan wel een Egbert in het jaar 1776 in Warnsveld maar dan met totaal andere ouders,(namen)

Op de ondertrouw akte ( Ondertrouw  Huwelijksintekeningen van de KERK Amsterdam.)van Egbert staat komend uit Deventer. Ook daar gezocht en ook niks gevonden.

Okee, dat er spelfouten gemaakt werden of een verkeerde naam, dat snap ik nog wel, maar in 1850 beide ouders met een totaal andere naam?

 

Is het nu zoeken naar een naald in de hooiberg? is ook de eerste persoon waar ik zoveel tijd al in gestoken heb om een doopakte + de juiste ouders bij te vinden.

 

Des al niet te min, heel erg bedankt voor het mee zoeken, mocht er iemand zijn die het wel weet te vinden dan heel graag.

Rob1960 - 5 feb 2019 - 19:01

Nee, ik bedoel het consent dat Egberts vader gaf aan het voorgenomen huwelijk van Egbert. Ik zie dat er van Amsterdam huwelijksbijlagen bewaard zijn gebleven. Maar juist van de periode waar het nu om gaat (april 1802, boek 18) is er niets bewaard door een hiaat tussen 1799 en eind 1802 [link[ .

JP Ouweltjes - 5 feb 2019 - 19:34

Ja Rob, verkeerde ouders bij een akte van overlijden dat kwam vroeger veel voor. De aangifte van overlijden werd door een buurman of weet ik wat gedaan en die was echt niet zo goed op de hoogte. Soms noemden ze domweg een naam of een leeftijd of geboorteplaats. De ambtenaren gingen dat echt niet controleren, want die hadden niet de beschikking over de kerkboeken. 

Vreemder vind ik dat Egbert bij ondertrouw een verkeerde voornaam van zijn vader aangegeven zou hebben. 

 

De enige manier om achter de juiste ouders te komen is mogelijk via de namen van de kinderen en de doopgetuigen. Doorgaans werd volgens een vast stramien vernoemd naar de grootouders en waren de doopgetuigen broers en zussen van de ouders. 

Liesbeth Niepoort - 5 feb 2019 - 19:41

Had ik inmiddels al begrepen, maar idd, dat wat ik had is ook eigenlijk alles, voor de rest vind ik dus dan ook geen huwelijks akte van Egbert met zijn vrouw en laat staan waar ze nu dan getrouwd zijn, wel inschrijving Amsterdam

Rob1960 - 5 feb 2019 - 19:45

Het heeft er alle schijn van dat Harmen en Berent een en dezelfde persoon zijn. Nl. beide getrouwd met Janna Korenblik.

Huwelijk Henders Hammerman en Jan Brandenberg, 23-03-1810
Volgnummer op pagina:
 

3

Kerkelijke gemeente:
 

Vorden

Kerkelijke gezindte:
 

Nederduits Gereformeerd

Bruidegom/bruid:
 

Henders Hammerman

 

Jan Brandenberg

Moeder bruidegom/bruid:
 

Hendrica Jimmink

 

Jenneken Korenblik

Vader bruidegom/bruid:
 

Hendrik Brandenberg

 

Berent Heurnink

Toegangsnummer:
 

0176

Inventarisnummer:
 

1618

Pagina:
 

196-197

Kernplaats:
 

Vorden

Liesbeth Niepoort - 5 feb 2019 - 19:46

Ook bij dat huwelijk weer het gedoe met de achternaam. De dochter (bruid) heet geen Heurnink, maar Hammerman.

Heurnink is trouwens een adresnaam, en die kan met iedere verhuizing gewijzigd worden, althans in het oosten van het land.

Liesbeth Niepoort - 5 feb 2019 - 19:50 (laatst bijgewerkt 5 feb 2019 — 19:52 door auteur)

Ik heb inmiddels gevonden, waar Rasink vandaan kwam. Dat was dus ook een boerderij oid.

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Bedet - 5 feb 2019 - 20:21

Al die namen op -ink zijn geloof ik adresnamen. En die kunnen wisselen met iedere verhuizing. Althans voor 1811 dan.

Liesbeth Niepoort - 5 feb 2019 - 20:28

Op 21.2.1818 trouwt  in Deventer Willem  Huernink, ged. Warnsveld 28.3.1766 als  zn. van Harmen Huernink en Janna Korenblekt met Hendrika Kattenbelt. Zijn ouders overleden. Hij bijgestaan door Teunis Vossebelt en Jan Willem Vanebrink, zij bijgestaan door Egbert Huernink slager oud 42 jaar (dus geb. ca. 1766) en door Jan Hamer [link].

Tijdens het ondertrouwen te Amsterdam in 1802 wordt vermeld dat Egbert van beroep slager is te Deventer en 27 jaar oud. 

Uit de huwelijksbijlagen blijkt dat Harmen Huernink is begraven te Warnsveld op 25.8.1783 en dat Janna Korenblek is overleden te Epse op 4.5.1807. Zij was op dat moment gehuwd [link]. Dat zal gaan om Berend Klein Starink [link].

Dit kan geen toeval meer zijn. Egbert is een zoon van Harmen. Het was zijn stiefvader die Barend heette.

Janneken Korenblek, gehuwd met Barend Huernink wonende te Vorden, zal een andere persoon zijn geweest.

JP Ouweltjes - 5 feb 2019 - 20:59 (laatst bijgewerkt 5 feb 2019 — 21:14 door auteur)

Het overlijden van de andere Jenneken Korenblik: link

JP Ouweltjes - 5 feb 2019 - 21:08

Klinkt allemaal heel plausibel. Wellicht woonde Jenneke met haar tweede man op Heurnink en verruilde Baren zijn achternaam Klein Starink daarom wel voor Heurnink. Of Egbert heeft bij de ondertrouw alleen maar gezegd dat hij zich liet Assisteren met zijn (stief)vader Barend en is daar toen  automatisch de achternaam Heurnink bij gezet.

Liesbeth Niepoort - 5 feb 2019 - 21:35

Ik denk het laatste.

Wat mij betreft is de vraag zo beantwoord. 

JP Ouweltjes - 5 feb 2019 - 21:39 (laatst bijgewerkt 5 feb 2019 — 21:41 door auteur)

@JP, mooi gevonden!!!!

En het blijft in de Achterhoek een zooitje met al die boerderijen. Heette je, als je op boerderij 1 woonde nog naar die boerderij, dan kon je na een verhuizing zomaar een andere boerderijnaam aannemen, en als je dan ook nog ging trouwen en inwonen op de boerderij van de bruid, dan nam je die naam toch gewoon ook aan.

Het is echter wel te verklaren, nog steeds gebruiken ze daar de naam van de boerderij. Je bent dan gewoon Jan van de ..... en buurjongen Jan was dan Jan van de .......

Bedet - 6 feb 2019 - 08:01

Of de vraag er mee beantwoord is geworden weet ik niet, temeer ik nog steeds zit met deze 2 namen Albert Huernink en Hendrika Bakhuis. als zijn de de ouders van Egbert. Dat zou dan betekenen, als deze 2 personen niet de echte ouders waren ,dat beide namen fictief zijn.. Ben zelf al wat jaren met genealogie bezig en dit is voor mij ook echt de eerste keer dat ik zoiets meemaak, namen van ouders wat niet klopt. Dat er vroeger fouten werden gemaakt is mij bekend, maar veel was nog vaak af te leiden van, maar deze 2 kan ik nergens vanaf leiden. Maar goed, we gaan weer vrolijk verder , Beste mensen, nogmaals mijn dank voor het mee speuren naar.

Rob1960 - 6 feb 2019 - 08:30

Rob, ik denk dat je die gegevens in de overlijdensakte echt los moet laten. Er is veel bewijs aangeleverd waaruit blijkt dat het verzonnen namen zijn. Het gebeurde best vaak, zoals ook Liesbeth al heeft uitgelegd. En wat mij betreft zijn de echte namen van de ouders duidelijk.

Misschien dat je die overlijdensaangifte nog op kunt helderen door een apart onderzoek te starten naar de persoon/personen die de overlijdensaangifte hebben gedaan (kan me voorstellen dat men zich tijdens het verzinnen van de namen heeft laten 'inspireren' door de namen van de eigen voorouders) maar het lijkt me eerlijk gezegd de moeite niet waard. Het is niet anders.

JP Ouweltjes - 6 feb 2019 - 09:07

En het blijft in de Achterhoek een zooitje met al die boerderijen. Heette je, als je op boerderij 1 woonde nog naar die boerderij, dan kon je na een verhuizing zomaar een andere boerderijnaam aannemen, en als je dan ook nog ging trouwen en inwonen op de boerderij van de bruid, dan nam je die naam toch gewoon ook aan.

In de Achterhoek trouwde je met je boerderij ;-)

JP Ouweltjes - 6 feb 2019 - 09:32 (laatst bijgewerkt 6 feb 2019 — 09:37 door auteur)


Ja, de Achterhoek is inderdaad een ramp voor stamboomonderzoek met die steeds maar wisselende "achternamen".

Bijna net zo erg als Friesland met zijn doopsgezinden.

Het is niet anders.

Liesbeth Niepoort - 6 feb 2019 - 11:58







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu