stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Gezocht: huwelijksakte Tjeerd Sipkes x Hitje Tijssen (23-10-1808 herv. gem. Rauwerd-Irnsum)


Profiel afbeelding

Een relatief simpele vraag. Zelf sla ik altijd afbeeldingen van aktes op, zodat ik op een later moment niet meer hoef te bladeren op een website. Ik zoek een scan van de huwelijksakte van Tjeerd Sipkes en Hitje Tijssen uit Terzool, zij huwden 23 oktober 1808 voor de hervormde gemeente Rauwerd en Irnsum.

Op AlleFriezen is dit huwelijk hier te vinden: https://allefriezen.nl/zoeken/deeds/1de51e01-ff52-4c19-81c3-c336fac32aeb?person=91202efa-3b76-4f71-89c5-6ac571bd8e98

Er staat bij dat het huwelijk bevestigd is voor de doopsgezinde gemeente.

Echter, op FamilySearch kan ik de scan van deze huwelijksvermelding niet vinden bij 1808 in de kerkelijke registers van Rauwerd of Irnsum. Zie ik 'm over het hoofd?

S. Wierda

Ik vermoed dat er in Rauwerd en in Irnsum dan geen Doopsgezinde gemeenten waren en dat er "in de buurt" gezocht moet worden

G. Karssenberg

ChrisvD

Dank, boek 582 had ik tevergeefs doorgenomen. De index geeft inderdaad wat meer informatie!

S. Wierda


Geachte heer Wierda,

Meerdere doopsgezinde gemeenten hebben er vanaf 1600 bestaan in Irnsum. Zie Mennonite Encyclopedia..Tenslotte is er één overgebleven, die In 1838 is de doopsgezinde gemeente van Poppingawier. is samen gegaan.

Voor uw vraag heb ik geraadpleegd het Repertorium van de DTB-boeken. Daarin wordt vermeld bij Inrsum : D, 1769-.., T. 1805 - ..Theoretisch zou het er in moeten staan. De aantekeningen zijn helaas niet altijd even zorgvuldig geschied. Men had toch aan zijn wettelijk verplichting voldaan (registratie bij de hervormde Kerk). Waarschijnlijk zult geen aantekening vinden van het door u genoemde huwelijk.

Ik heb geen overzicht wat er eventueel bewaard is gebleven van het Archief van de Doopsgezinde gemeente Irnsum. kijk eens op Archieven.nl.

Groeten van Terkos

TerkosPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!