stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht aktes geboorte/overlijden/ouders Franciscus van den Kieboom Hoogstraten/Raamsdonk 1696/1761



Profiel afbeelding

In de volgende link staat een passage over de familie Van den Kieboom uit Hoogstraten. Deze zou afstammen van ene Frans van den Kieboom kastelein van Grimhuysen uit Breda en nazaten zouden zich gevestigd hebben te Hoogstraten voor de daaropvolgende 200 jaar. 

Het genoemde familie wapen is wel een omschrijving van het wapen wat ook in mijn familie overgeleverd is (zie foto) en die de familie tak in Chaam ook lang gebruikt heeft.

https://books.google.nl/books?id=EhDTDQAAQBAJ&pg=PT19&lpg=PT19&dq=van+den+kieboom+hoogstraten&source=bl&ots=XHgwYy0ziZ&sig=ACfU3U1WpNOWqzIxfmYNPdzmxLi7M95w2g&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwiqudmA1cDgAhXGLVAKHZD2C9M4FBDoATAGegQIAxAB#v=onepage&q=van%20den%20kieboom%20hoogstraten&f=false

Er wordt ook gesproken over een stamboomonderzoek die mij niet bekend is. Weet iemand mij daar meer over te vertellen? 

Of is het raadzamer daar een apart item/vraag van te maken?

Rosemarie van den Kieboom - 16 feb 2019 - 17:47


Enige tijd geleden heb ik een uitvraag gedaan mbt Francisus (Frans) van den Kieboom geboren te Hoogstraten. Toen zijn we uitgekomen bij Joannes van den Kieboom, geboren rond 1620 en gehuwd met Magdalena Willemssen.

 

Ik uitte toen al mijn vermoedens dat zijn vader wel eens Henricus Joannis van den Kieboom zou kunnen zijn geweest, gehuwd met Maria.

Maar bewijzen kon ik daar niet voor vinden.

Van dit stel is wel een andere geboorte bekend, namelijk die van zoon Claus.

Uiteindelijk ben ik bij de kinderen van Joannes en Magdalena gaan kijken naar de doopgetuigen. Daar stonden o.a. de volgende namen bij (willekeurige volgorde):

  • Anna Kiebooms
  • Adrianus van den Kieboom
  • Susanne Wouters

 

Het betreft hier familieleden van Henricus Joannis van den Kieboom.  Anna Jansse van den Kieboom (hier Kiebooms genoemd) is zijn zus, gehuwd met Wouter Peeters. Waarvan weer een dochter genaamd Susanna Wouters (gehuwd met Leonardus Claessens)

Adrianus van den Kieboom is een broer van Henricus Joannis, gehuwd met Maria Ots. Susanna Wouters is bij het huwelijk van hun dochter Elisabeth getuige (samen met de broer van Elisabeth: Cornelis)

 

Hieruit valt op te maken dat de vader van Henricus, Johannes van den Kieboom moet zijn. (soms wordt hij ook Jois genoemd maar dit komt meer omdat het bij enkele van zijn kinderen als patroniem wordt gebruikt)

 

Van deze Johannes was niet veel bekend. Op sommige sites wordt er dan maar gemakshalve vanuit gegaan dat ze familie zijn van een andere Kieboom-tak, die uit het naburige Rijkevorsel waarvan wordt aangenomen dat deze uit Weelde oorspronkelijk stamt. (Waar ik overigens mijn twijfels over heb)

 

Per toeval stuitte ik op een akte uit Alpen van 25 januari 1639. Het is een akte van transport van een hofstede en bijbehoren onder vermelding van de kinderen van Joannes van den Kieboom. Het betreffende goed ligt onder Alpen in het gehucht TerOver.

Schepen Pauwels Peeter Princen heeft namens Adriaen Jan van den Kieboom en Joos Jan van den Kieboom, broers, een volmacht (procuratie). Het betreft hier eerder genoemde Adrianus gehuwd met Maria Ots en zijn broer Judocus (gehuwd met 1) Maria Swagemackers en 2) Anna Peter Aert Schrauwen.)

Verder worden vermeld:

  • Mayken (Maria) Jansdr van den Kieboom weduwe van Meerten Jacob van der Heerstraeten
  • Anna Jansdr van den Kieboom gehuwd met Wouter Peeters
  • Het Weeskind van wijlen Hendrick Jansz van den Kieboom

 

De laatste zou dan gaan om Joannes Henricx van den Kieboom die in dat jaar nog minderjarig was. Zijn voogden zijn zijn ooms Adriaan Jans van den Kieboom en Wouter Peeters. Wat dan ook weer verklaart waarom deze personen weer terug komen als getuigen bij de doop van de kinderen van Joannis.

Mijn gok is dat zowel vader Henrick, moeder Maria en broertje Claes omgekomen zijn door de pest die toen veelvuldig heerste of in het strijdgewoel van de 80-jarige oorlog.  Zoontje Jan werd waarschijnlijk opgenomen in het gezin van zijn tante Anna Jansdr van den Kieboom. Zijn oom Adriaen was mede-voogd.

 

Andere partijen in de akte zijn Joost Adriaen Joos Princen, Jan Adriaen Joos Princen en Nicolaes Adriaen Joos Princen.

(daarnaast nog veelvuldig de naam van Adriaen Cornelis van Hal als naaste buur)

 

Het spoor leidt dus richting Alphen en mijn vermoeden is dan ook dat vader Johannes hier vandaan kwam en zich later in Hoogstraten gevestigd heeft. De 80-jarige oorlog zal hierin wel een rol hebben gespeeld.

 

Nader onderzoek in de archieven van Breda levert dan een vestbrief op van 1612 waarin Jan Henrickxzone van den Kyeboom gemachtigd is voor zijn vrouw Maeyken Joos Cornelis Princen om een erfcijns te verkopen op een goed gelegen op de Dovereit (waarschijnlijk het buurtgemeenschap Langereit) onder Gilze richting Chaam. Het gaat hier dus om de eerder genoemde Jan. Zijn vader heet klaarblijkelijk Henrick.

 

Waar deze Henrick vandaan komt is niet geheel duidelijk. Mogelijke aanwijzing is de vermelding van “buurman” Adriaen Cornelis van Hal. Zijn broer Laurentius van Hal was gehuwd met Cornelia Jans Schuermans. Via haar loopt er een connectie met de Kyebomen uit Chaam middels haar oom Willem Jansz Schuermans die gehuwd was met Cathalijne Henrick Adriaenssen van den Kyeboom.

 

In een akte uit 1599 die te Hoogstraten is gepasseerd wordt deze Cathalijne vermeld samen met haar man en broer Jan Henrick Adriaenssen van den Kyeboom.

Aangezien deze in Hoogstraten is gepasseerd zal het wel om dezelfde eerder genoemde Jan van den Kieboom gaan.

Zijn grootvader heette dus Adriaen.

Weer een stukje van de legpuzzel maar het blijft moeilijk.

 

In de hierbovengenoemde akte worden ook genoemd: Niclaes van den Nyeuweleijnde (of Nuweleijnde) en zijn zussen Elisabeth Adriaensdr van den Nuweleijnde en Henricke Adriaensdr van den Nuweleijnde. Zij zijn in de akte gevrijwaard mbt tot het transport.

Ik neem dan ook aan dat het hier een erfenis betreft waarbij enkele verre familieleden buiten schot zijn gehouden.

 

Van Henrick van den Kyeboom heb ik geen definitief duidelijk spoor meer gevonden en van zijn vader Adriaen nog minder. Ze komen in enkele vestbrieven voor maar lijken verder van de aardbodem verdwenen.

Wat is er gebeurd met hen? Zijn ze gaan vechten in een leger en daarbij omgekomen? Betreft het hier een bastaardlijn en wordt er daarom verder niet over gesproken? Ziektes? Verhuist naar een andere stad?

 

Er zijn enkele Adriaenen van den Kyeboom vermeld in vestbrieven in het archief te Breda.

 

1 akte van 1511 handelt over een verkoop van Adriaen Cornelis Henricxz van den Kyeboom aan Jehenne Cornelis Henricxdr van den Kyeboom (gehuwd met Kerstaien Thielman Kerstens.

Adriaen en Jehanne zullen dus wel broer en zus zijn. Zij zijn weer de kinderen van Cornelis Henricxz van den Kyeboom die gehuwd was met Godelt Jan Meeus van Ghilze.

 

De vader van laatst genoemde Cornelis Henricx van den Kyeboom; Henrick Meeussen van den Kyeboom die gehuwd was met Adriene Peter de Bye (Bie), van wie een tak zich Kyeboom alias de Bye ging noemen. Een andere zoon van Cornelis; Henrick genaamd, ging die naam zo voeren. Waarschijnlijk had het te maken met de erfenissen binnen die familie-tak die zo doorgegeven werden. De dochter van deze Henrick Cornelissen van den Kyboom alias de Bye; Maria Henrick Cornelisse de Bye huwde met Dyrck Aerts van Nuweleijnde.

Hoe de familie van Nuweleijnde in elkaar zit is voor mij een raadsel maar zoals we eerder zagen komt een tak van hen weer terug in de vestbrieven van Alphen. Waarvan: Niclaes, Henricke en Elisabeth van Nuweleijnde.

Wat is hun relatie met de familie van den Kyeboom?

 

De stamvader van deze Kieboom/Kyeboom familie is ene Bartholmeeus van den Kyeboom. Wie en waar deze man vandaan kwam is onbekend. Hij was gegoed in Oosterhout maar daar kan ik verder niks over hem vinden.

 

Tot dusver heb ik een volgende (voorlopige) voorzichtige stamreeks op kunnen bouwen:

 

I            Bartholmeeus van den Kyeboom

 

II            Henrick Meeus van den Kyeboom x Adriene Peters de Bye (Bie)

 

III            Cornelis Henricx van den Kyeboom x Godelt Jan Meeus van Gilze

 

IV            Adriaen Cornelis Henricx van den Kyeboom

 

V            Henrick Adriaenssen van den Kyeboom

 

VI            Jan Henrick Adriaenssen van den Kyeboom x Maeyken (Maria) Joos Cornelis Princen           

 

VII            Henricus Joannis van den Kieboom x Maria

 

VIII            Joannes van den Kieboom x Magdalena Willemssen

 

 

Zo te zien nog genoeg losse eindjes waarop ik nog antwoorden zoek.

Voor hulp hierbij zal ik een nieuwe vraag formuleren op het forum!

Rosemarie van den Kieboom - 6 okt 2019 - 13:42







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu