stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Vreemde ontdekking over overgrootvader Hendricus Laurenssen geb. Herpen1895, overl. Apeldoorn 1940



Profiel afbeelding

Goede dag, Ik ben nieuw op het forum en ben pas onlangs begonnen met het onderzoeken van mijn familiegeschiedenis. Ik heb al aardig wat kunnen vinden via online bronnen. Echter kom ik bij mijn overgrootvader tot een opmerkelijke ontdekking, maar wellicht dat dit vaker voorkomt en iemand mij kan uitleggen hoe zoiets kan komen. Het gaat om Hendricus Laurenssen geboren op 12 maart 1895 te Herpen en overleden op 18 februari 1940 te Apeldoorn. Ik heb als moeder gevonden Hendrica Laurenssen geboren op 29 juni 1861 te Zeeland en overleden op 21 november 1928 te Helmond. De vader staat als Nomen Nescio vermeld. Bij de geboorte van Henricus Laurenssen staat vermeld dat het kind erkend is door de moeder op 11-12-1900. Later ben ik de naam van Hendrika weer tegen gekomen maar dan geschreven als Lourenssen. Hier zie ik meerdere kinderen van haar met eenzelfde notering bij de geboorte aangifte. Wat zouden hiervan de redenen kunnen zijn? Zelf heb ik als gedachte dat het om adopties gaat, of kinderen voortgekomen zonder huwelijk. Is dit echter nog wel na te gaan? Als iemand hier ervaringen heeft met vergelijkbare situaties hoor ik het graag of wellicht andere theorieën.

Rob Laurenssen - 5 mar 2019 - 13:05 (laatst bijgewerkt 5 mar 2019 — 13:32 door moderator)

Nomen Nescio = NN ofwel Onbekend.

Barbara Has - 5 mar 2019 - 13:17

Ja dit was mij bekend 😉

Rob Laurenssen - 5 mar 2019 - 13:20

Schrijfwijze Laurenssen of Lourenssen zal allebei voorkomen en ook wel met 1 s of 2 s-en. Ook Hendrika kan op verschillende manieren geschreven worden (bijv. Hendrica).
Hendrika zal om een of andere reden niet gehuwd zijn maar wel kinderen hebben gekregen. Dat komt vaker voor; het is en blijft gokken naar de reden.

L. Loef - 5 mar 2019 - 13:27 (laatst bijgewerkt 5 mar 2019 — 13:28 door auteur)

Inderdaad een ongehuwde moeder. Vader onbekend. Misschien dat er in het bevolkingsregister een vaste huisgenoot van haar gevonden kan worden die mogelijk ook de vader kan zijn van de kinderen.  Maar geen bewijs. De erkenning door de moeder vindt (zoals wellicht bekend) plaats enige tijd na de geboorte omdat zij zelf geen aangifte van de geboorte heeft kunnen doen en er geen echtgenoot was die de geboorteaangifte kon doen.

mvg-Ben

Ben Wegman - 5 mar 2019 - 13:28

Barbara Has - 5 mar 2019 - 14:19

Dankjewel Barbara, dit is een mooie vondst, echter is het mij nog niet duidelijk wat er precies de betekenis van is. Welk voorrecht zou er dan verleend zijn via de rechtbank? Dit gaat trouwens ook over Hendrika en haar ouders. Wat mij benieuwd maakt is vooral eerst het verleden uit te zoeken van mijn overgrootvader Hendrikus. Dit blijft voor mij vooralsnog een mysterie. Voor Ben, ik heb even gekeken naar de bevolkingsregisters maar kan geen vermelding vinden van een andere man die mogelijk de vader zou kunnen zijn. Wat mij vooral opvalt is dat de erkenning 5 jaar later plaatsvind, dat lijkt mij behoorlijk laat, bovendien zag ik volgens mij dat de aangifte van de geboorte van Hendrikus door de vader van Hendrika is gedaan.

Rob Laurenssen - 5 mar 2019 - 16:01

Wat is laat? Ik ben regelmatig erkenningen tegen gekomen die pas ten tijde van het huwelijk van de geborene worden gedaan. Het was toch een extra handeling voor de moeder. Vaak werd deze dan pas gedaan als er noodzaak was: voorgenomen eigen huwelijk, voorgenomen huwelijk van het kind of de inschrijving voor de militie, en waarschijnlijk diverse andere redenen.

mvg-Ben 

Ben Wegman - 5 mar 2019 - 16:21

Ok dus dit gebeurt wel vaker, ik ben redelijk nieuw op dit gebied dus had het zelf nog niet eerder gezien en vond het wel opmerkelijk. Ik heb trouwens wel wat gevonden in de bevolkingsregisters maar ga het nog nader bekijken als ik wat meer tijd heb. In ieder geval bedankt voor de hulp zover.

Rob Laurenssen - 5 mar 2019 - 16:26

De link die ik heb geplaatst is een andere Hendrika. Deze is van 12-08-1860 en geboren in Herpen.

Niet Hendrika geboren op 29 juni 1861 te Zeeland.  

Barbara Has - 5 mar 2019 - 16:44

Hendrica Laurenssen, geboren op 29.6.1861, is een dochter van Gerardus Laurenssen en Anna Hazelbergs.

G. Karssenberg - 5 mar 2019 - 16:55

Vrouwen die niet huwden maar wel kinderen kregen (meestal  van dezelfde man) ken ik ook in m'n familiegeschiedenis. M'n overgrootmoeder kreeg er op die manier vijf. Haar vermoedelijke partner (enig kind dus geen enkele nazaat vanuit zijn ouderlijk gezin en dus evenmin DNAonderzoek mogelijk) kwam uit een soortgelijke relatie. Haar enige trouwlustige kind werd pas door haar erkend toen die wilde trouwen, maar alleen de moeder erkende. Vaak had het te maken met armoede: zelfs om een briefje van onvermogen op te halen ivm voorgenomen trouwerij, moest je minstens éen dag niet werken. En als de partner uit het buitenland kwam (bv Duitsland) dan kostte het nóg meer tijd.

In mijn geval lukte het de vermoedelijke vader te achterhalen door van elk van haar kinderen na te gaan:

- wie deden de aangifte? Steeds haar ouder(-s), of ook wel anderen? Zo ja, wie?

- hoe luidt de voornaam/voornamen? Gebruikelijk was in die tijd nog, de eerste jongen naar de vader van de vader en het eerste meisje naar de moeder van de moeder te vernoemen, enz. Dat kán een aanwijzing zijn. Je moet dan wel de namen van Hendrika's ouders én grootouders weten want die namen vallen dan af.

- niet alleen bevolkingsregisters kunnen aanwijzingen geven, soms leveren Woningboeken betere resultaten (bv in Amsterdam). Je kunt dan ook de buren en buurtgenoten bekijken. Vaders behoorden doorgaans tot dezelfde sociale laag als de moeders en woonden dus vaak bij elkaar in de buurt.

- als ze nooit een beroep op gemeentelijke sociale steun / Armenzorg gedaan heeft, is er waarschijnlijk een betalend persoon geweest die de vader kan zijn. Want op steun van bv de kerk / diaconie hoefde een ongehuwde meestal niet te rekenen. Mogelijk is hij dan ook de vader van ál haar kinderen. Als ze wél een beroep op steun heeft gedaan, is er mogelijk een gemeentelijk dossier van bewaard. Daar staan wel eens bijzondere zaken in...

- in het "ergste" geval waren de kinderen een onbedoeld gevolg van het oudste beroep ter wereld. In dat geval heb je mogelijk iets aan notarisarchieven of aan oude politierapporten, want buren klaagden vaak over de overlast die "vreemde manspersonen", al dan niet dronken, in het buurtje veroorzaakten.

Marijke Kuijper - 5 mar 2019 - 21:29

Hartelijk dank Marieke, ik heb al veel aan je antwoorden gehad. Ten eerste had ik in eerste instantie de verkeerde Hendrika, het gaat in dit geval om de Hendrika die geboren is in Herpen, en niet in Zeeland. In een andere stamboom ben ik Hendrika ook weer tegengekomen, maar daar word ze Hendrica van de Wiel (lourenssen)genoemd. In die stamboom wordt vermeld dat haar ouders gescheiden zijn en dat ze de stiefdochter is van Antoon lourenssen. Later heeft zij 12 of 13 kinderen gekregen met haar stiefvader zonder huwelijk. Vooralsnog heb ik hier geen sluitend bewijs voor gevonden maar het is een interessante theorie. Inmiddels heb ik ook contact met een ver familielid die ook een nazaat is van Hendrika, binnenkort hebben we telefonisch contact en misschien weet hij wel meer. Ik vind het in ieder geval reuze interessant allemaal.

Rob Laurenssen - 7 mar 2019 - 14:02


https://www.openarch.nl/show.php?archive=bhi&identifier=f6bb93e4-09b2-a23c-2b4e-1b70c72d76b9&lang=nl&six=1

Zeer ingewikkelde familie om uit te zoeken. Ik denk dat dit ook de juiste Hendrika is (scheelt 1 dagje) 

Ik wens u heel veel succes.

Barbara Has - 10 mar 2019 - 13:53







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu