stamboomforum

Forum logoGezochte namen in NL » Voornaam vader Pieter Willemsz. Winter


Profiel afbeelding

Kan de vader van Pieter Willemsz. Winter Willem van zijn voornaam heten? Deze Pieter is geboren rond het jaar 1507.  Zijn geboorteplaats was Charlois. De naam van zijn moeder is niet bekend.

Marianne Knol

Dat ligt wel voor de hand want zo werkt het doorgaans met patronimyca, maar het is geen wet van Meden en Perzen. Ik zou dus wel voorzichtig blijven met het opvoeren van vader in een genealogie/stamreeks/kwartierstaat zolang zijn bestaan niet uit aktes is gebleken. 

JP Ouweltjes

Deze Pieter Willemsz. Wynter kreeg met een onbekende dame een zoon die Willem heette. Kan ik daaruit opmaken dat de vader inderdaad Willem heet, daar ik weet dat de eerste zoon naar de vader van zijn vader werd genoemd. Deze Willem is geboren in het jaar 1532. Ook in Charlois.

Marianne Knol

Nee, dat is niet zeker. Het is wel aannemelijk.

JP Ouweltjes

En de zoon van deze Willem geboren in 1532 heeft bij een onbekende dame in 1557 een zoon gekregen die ook weer Pieter heette. De doop of geboortedatum is niet bekend maar wel het geboortejaar. Wat kan ik daaruit opmaken?

Marianne Knol

Dat Willem een zoon Pieter had.

Ik realiseer me dat het een beetje flauw klinkt maar zo zie ik het echt.

JP Ouweltjes

Ik heb een Pieter Willemsz geb. rond 1507. Daar de zoon van heette Willem geb. rond 1532. En daar de zoon weer van heette Pieter geb. rond 1557. En dan huwt Pieter Winter met een onbekende dame en daar kreeg hij zijn zoon Jan geb. rond 1590. De geboorteplaats van deze Jan is Katendrecht.

Marianne Knol

Jammer dat de vrouwen niet bekend zijn. De kinderen kunnen ook naar hun moeders vader vernoemd zijn. Zoals Ouweltjes al meldde waren patroniemen lang niet altijd even logisch. Er zijn zat uitzonderingen bekend. 

Voorbeeld uitzonderingen uit weesboek Vlaardingen inv 273:

In deser manieren ende voerwaerden hiernae verklaert ende ghescreven soe heeft Maergen
Pietersdochter die wedwij van Arent Kors alias Arent Ariaensz. voersz.

Heette zijn vader nu Kors of Adriaen?  En lang niet altijd komt hij voor met genoemd  alias maar gewoon met één van de twee namen. Dus zonder vermelding alias wordt het héél erg moeilijk in zo'n geval.

Marietje

Vanaf 1615 zijn de moeders wel bekend. De echtgenote van Jan Pietersz Winter heet namelijk Soetje Hendriks Cranendonck. En hun kinderen heten 1 Pieter Jansz. de Winter geb. 1615 en overleden in 1678 // 2 Annetje Jansdr de Winter geb. 1620 en overleden in 1687 // 3 Soetje Jansdr de Winter geb. 1630 en overleden 1702 // 4 Willem Jansz de Winter geb. 1623 en overleden in 1714 // 5 Pietertje Jansdr de Winter geen geb. bekent wel overlijdensjaar in 1703.

Marianne Knol

Nu heb ik dus 3 namen van dochters. Kan ik hier uit opmaken dat een van deze dochters naar een oma is vernoemd? En zo ja Welke? De dochter die Soetje heet is volgens mij naar haar eigen moeder vernoemd. En de dochter Pietertje kan mijn inziens waarschijnlijk naar haar grootvader vernoemd zijn.

Marianne Knol

Het is een mogelijkheid maar meer ook niet. Want hoe zeker bent u ervan dat u alle kinderen goed in beeld hebt? En daarnaast kan er bij het vernoemen zijn afgeweken van de vernoemingsregels, dat gebeurde wel vaker.

JP Ouweltjes

De moeder van Soetje Hendriks Cranedonk heet Anna Dircksdr. En daar zou dochter Annetje weleens naar vernoemd kunnen zijn.

Marianne Knol

Het zou kunnen maar het hoeft niet zo te zijn.

JP Ouweltjes


Ik heb contact gezocht met het Stadsarchief Rotterdam waar zowel Charlois als Katendrecht onder vallen. En ik ben benieuwd wat zij voor mij kunnen vinden.

Marianne KnolPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!