stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » gegevens Adrianus Freijsen geboren omstreeks 1760 vermoedelijk Waspik



Profiel afbeelding

Beste Bedet,

Ik ben aan de hand van jouw informatie, nog even gaan speuren. Uit het huwelijk van Adrianus en Anna Pols is idd hun eerste zoon geboren Martinus. Hij is idd gedoopt op 31-10-1779. Ik zie ook een overlijden op 4-11-1779 van kind freijse met vader Arien Freijse en op 08-1779 overlijden Anna wouterse Pols. Heel sneu maar blijkbaar heeft dus de geboorte van hun eerste zoon het leven gekost van zowel kind als moeder.

Marco Freijsen - 20 mar 2019 - 15:15

Tsja, zulke dingen kwamen vroeger veel voor. Ik heb er ook een aantal in mijn stamboom zitten.

Mocht je nog verder willen met de tak Pols, dan kun je misschien aan de hand van de stamboom die ene Huub Pols op genealogieonline heeft gepubliceerd makkelijk verder terug komen. Ik heb eea niet gecontroleerd, maar dit zoekt misschien makkelijker. (volg ahv de link de tak van Joost Anthonisse Pols) In deze stamboom krijgt Huibert (geboren in 1698) 3 kinderen, waar Cornelia Pols uit 1744 nog makkelijk tussen de andere kinderen past.

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-huub-pols/I8334.php

Bedet - 20 mar 2019 - 16:07

Beste Bedet,

Ik kom trouwens twee doopaktes tegen van adrianus freijse, de door jouw genoemde uit 1746, maar tevens een akte 14-08-1938 met de zelfde ouders. Het enige verschil is dat in de doopakte van 1738, de vader Martinus Petrus wordt genoemd, blijkbaar naar zijn vader Petrus. Aangezien Cornelia Pols uit 1744 komt is het aannemelijk dat Adrianus uit 1746 de juiste is. Zou het kunnen dat er eerst een zoon is geboren in 1738 die later overleden is en dat een latere dan eerste zoon weer de naam Adrianus gegeven is.

Excuus als ik je hier weer mee lastig val, maar volgens mij vind je het wel leuk om eea uit te zoeken?

Marco Freijsen - 20 mar 2019 - 16:53


@ Marco, helaas zijn er geen RK begraafboeken bewaard gebleven van rond 1740. Ook schepenbank van Loon op Zand begint pas later. Dus om met zekerheid vast te stellen dan Adriaan 1 is overleden voor nr 2 gedoopt werd, is er niet. Maar vaak werd een 2e kind hetzelfde genoemd als kind 1 overleed.

Ik heb zelf in een ouderpaar wel 4 x een Petronella, waarvan alleen de oudste bleef leven.

Overigens is de regel van kind 1 overlijdt, dus kind 2 krijgt automatisch dezelfde voornaam geen vaste regel. Het komt voor in een gezin dat als bij vernoemen beide opa's bijvoorbeeld Cornelis heetten, de 2 oudste zonen allebei als Cornelis gedoopt werden, maar als roepnaam anders genoemd werden (Bijvoorbeeld Cor en Nelis ofzo)

En ja, het klopt dat ik het leuk vind om eea uit te zoeken. Het is gewoon leuk om je ergens in vast te bijten en linksom of rechtsom tot een resultaat te komen. Maar ik denk dat dat voor de meesten hier op dit forum geldt. Wat echter wel meespeelt, is dat een onderwerp me moet aanspreken, en bijna iedereen heeft zo zijn "specialisaties". Ik weet aardig de weg in de digitale Nederlandse archieven, waar ik iets kan vinden. En met name onderzoek in de Achterhoek en in het westen van Brabant, daar kan ik het meeste mee. En wat ook meespeelt is het leuk vinden om anderen te helpen, mee te lezen met veel topics van dit forum en zodoende weer meer te leren.

Groetjes, Bedet

Bedet - 20 mar 2019 - 21:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu