stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Sara Soesman opgelost



Profiel afbeelding

Hallo Janny Bijsterveld,

Waanzinnig! Hoe krijg je dit nu weer voor elkaar! Hier kan ik weer wat mee. Namen anders geschreven, maar maakt wel het e.e.a. duidelijk.

Ik ben hier erg blij mee.

Dank je wel.

M.vr.gr.

Hans M. Roeper

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 10:53

Hallo,

Sara Soesman Diamantslijper, birth 1753 Amsterdam kan niet kloppen. Haar eerste kind wordt in 1754 geboren. mijn geboortedatum is reëler. Ze zou dan 90 zijn geworden...

Groet,

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 11:36

Je snapt niet hoe vernoemingen werkten?

De oudste zoon werd doorgaans vernoemd naar de opa van vaders kant, de oudste dochter naar de oma van moeders kant. Daarna kwamen de opa van moeders kant en de oma van vaders kant aan de beurt. Daarnaast kregen de kinderen dan nog een patroniem, de naam van de vader, meestal met een -s eraan geplakt. 

Als een oudste zoon dus Jan Pieters Molenaar heette, dan was de voornaam van zijn vader Pieter (Pieters was dus het patroniem) en de voornaam van de vader van Pieter was Jan. Zo werkte het bij NG en RK. Maar of dat in Joodse kringen ook zo ging zou ik niet weten.

 

Als Isaac en Sara zich aan de in christelijke kringen gebruikelijke vernoemingsregels zouden hebben gehouden dan zou de vader van Isaac een Jacob zijn en de vader van Sara zou Aron moeten heten. Sousman zou in dat geval dus een vaste achternaam zijn.

Liesbeth Niepoort - 25 mar 2019 - 12:02 (laatst bijgewerkt 25 mar 2019 — 12:10 door auteur)

Beste Liesbeth Niepoort

Ik denk dat het bij Joodse families anders is. Ik ga er in duiken.

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 12:09

Hans hier nog wat info...

https://www.dutchjewry.org/genealogy/ashkenazi/hg_link.php?p=9297

Family page

Isaac Itsak Hartog Hirsch Premseler, birth 1751 Prague, died 27 Jan 1780 Amsterdam, Muiderberg cemetery: on 20 Shevat 5540 - Itsak ben Hirsch Premseler., son of Hartog Hirsch Isaac Premseler and Wife of Hirsch 
Married 1775 Amsterdam, dtb 748/194; witn.groom: f.Hartog Isaac; witn.bride: brother Levie Soesman. to:
Sara Soesman Diamantslijper, birth 1753 Amsterdam, died 4 Oct 1819 Amsterdam, G.A.A. Amsterdam - death registrations: 
Sara Soesman Diamantslijper, 70 yrs.old, widow of Abraham Isaac Gosler. 
Notifier: Soesman Gosler, 34 yrs.old, son. 
(info courtesy of Dini Hansma)
 1st marriage 2nd marriage, daughter of Soesman Hijman Chaim v.Fridburg and Rachel Hartog Naftali-Hirts v.Emden Levie
1) Hartog Hirsch Isaac Itsak Premseler, birth 14 Nov 1778 Amsterdam, 'Circumcisions and Births in Amsterdam 1697-1811, by Jits v.Straten': 
on 2 Kislev 5539 [21 Nov 1778] - circumcision of Zwi Hirsch ben Itsak Premseler.

Janny Bijsterveld - 25 mar 2019 - 12:33

Hans, ik adviseer je om je e-mail adres te verwijderen uit je eerdere bericht. Mensen kunnen contact met je opnemen door in te loggen op Stamboomforum, op je naam te klikken en dan de groene optie rechtsonder te kiezen "Neem contact op" .

Bij welke ondertrouw  heb je hulp nodig om deze te transcriberen ?

Anje B. - 25 mar 2019 - 15:49

Hallo Janny Bijsterveld

Schitterend dit. Maar ik wordt wel even volledig op het verkeerde been gezet.

Ik heb 3 zoons van Isaac en Sara Soesman. De oudste daarvan is in 1754 geboren. Die kan ik hier dus niet aan linken. Staan ook niet vermeld als komende uit haar eerste huwelijk. Ik heb in mijn stamboom al wat aanpassingen gemaakt, maar dit past er niet in. Mijn Isaac die met Sara getrouwd was kan natuurlijk niet op 3 jarige leeftijd een kind gekregen hebben. Ik moet nog even puzzelen dus. Misschien dat u nog een idee heeft....??

De zoons zijn Jacob Isaac 1754 (Later aangenomen familienaam is Omroeper), Aron Isaac 1760 (Later aangenomen familienaam is Roeper) en Salomon Isaac 1769 (Later aangenomen familienaam is Omroeper).

Link naar mijn stamboom is https://gw.geneanet.org/hmroep_w?lang=nl&p=isaak+hartog&n=premseler&oc=0&pz=yljas&nz=roeper&type=tree&

M.vr.gr. Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 15:53

Vernoemingen bij Joden, in deze link staat er meer over. Verschil in vernoemingen tussen Sefardische en Asjkenazische joden.

Anje B. - 25 mar 2019 - 16:03

Hallo Anje Belmon,

Dank je voor de link.

Ik had dat inderdaad ook gevonden. Er zit niet echt een lijn in, maar uit mijn stamboom blijkt bij de verschillende achternamen het zeer gebruikelijk dat de voornaam van de vader, de achternaam van zijn kinderen werd.

In mijn stamboom is dat mooi te zien.

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 16:12

Hallo allemaal.

Tot wat ik nu heb teruggevonden zijn Premseler (Premsle) en Sara Soesman Diamantslijper niet dezelfde mensen als 'mijn Isaac en Sara Soesman.

Premseler en Diamantslijper hebben, voor zover ik kan nagaan, geen zoons gekregen. En ik heb hier 3 zoons waarvan de ouders ergens omstreeks 1720-30 geboren zouden moeten zijn.

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 16:17

Hallo Anje Belmon,

Mailadres verwijderd!

Ik ben nu een beetje overdonderd. Heb alle info geprobeerd op een rij te zetten. Maar er is nog steeds geen link naar de ouders van Jacob Isaac, Aron Isaac en Salomon Isaac gevonden. Sara Soesman en Sara Soesman Diamantslijper lijken niet dezelfden te zijn. De Sara's en Isaacs die ik hier via het forum heb doorgekregen waren ongeveer even oud als de broers....

Ik weet ook niet hoe en of die ondertrouw registers daarbij behulpzaam kunnen zijn.

Met vriendelijke groet,

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 16:25

Beste Hans, joodse voorouders onderzoeken is lastig.


Ik zag, toen ik even op wiewaswie.nl  aan het zoeken was naar huwelijken van kinderen van Jacob, Aron en Salomon, dat er van een aantal van hun kinderen ook geen bewijzen van geboortes zijn en dat er verklaringen door bekenden afgegeven worden als bewijs wanneer ze geboren zijn.
 

Mijn advies is om vooral niet te snel te willen gaan en zoveel mogelijk de originele documenten in te zien voor je familieleden Jacob, Aron en Salomon en hun kinderen, misschien dat je ergens een houvast vindt naar een eerdere generatie.

De 2 gevonden ondertrouwinschrijvingen zal ik transcriberen.

Anje B. - 25 mar 2019 - 16:40 (laatst bijgewerkt 25 mar 2019 — 16:40 door auteur)

Hallo Anje Belmon,

Top! Alvast bedankt. Je advies is niet tegen dovemansoren geuit.

Zo heb ik al eerder ontdekt dat er in veel websites fouten zitten en dat ze die van elkaar overnemen....

Ik blijf dus gewoon zoeken...

Met vriendelijke groet,

Hans

Hans M. Roeper - 25 mar 2019 - 17:11

Dankzij deze post ben ik wel verder gekomen, maar zoek nog steeds iemand die lid is van myheritage.com om iets voor me uit te zoeken.

Ik heb daar een vermelding over Sara Soesman gevonden waarover ik meer wil weten. Maar ik ben geen lid en wil ook niet tijdelijk 'gratis' lid worden omdat je dan van tevoren moet betalen.

Van de week op TV een docu 'van Atlas tot  Arabië'. Leerzaam!

Daarin kan je mooi zien dat mensen, die in middeleeuwse tijden/omstandigheden leven, niet met (geboorte en gebeurtenis) data bezig zijn. Ze weten vaak niet eens hoe oud ze zelf zijn. Laat staan van anderen. Ik neem aan dat dat, zeker voor 1800 en nog wat hier ook zo was! Leeftijd van iemand genoemd op een ondertrouw inschrijving geeft een andere leeftijd dan de aangifte van overlijden!

Mijn stamboom betreft Omroeper - Roeper. Zo wordt her en der als stamvader Isaac Itsak Omroeper 
Married ± 1750 to: Sara Soesman
vermeld. Uit naam aanneming documenten blijkt dat enkele familieleden Omroeper als achternaam hebben aangenomen. Maar Jacob Isaac, zich ook noemende Roeper (staat in een document), neemt op 10-12-1811 de naam Omroeper aan voor hem en zijn kinderen Ester Jacob, Hendrikje Jacob, Isaac Jacob, Klara Jacob, Levie Jacob, Michiel Jacob, Rachel Jacob en Roosje Jacob zie: https://nljewgen.org/pdf_boeken/0230_naamsaannemingsregister_amsterdam_1811-1826.pdf 

Maar wordt begraven als Jacob Isaac ROEPER. En bij de naam aanneming Roeper staat wel zijn zoon, maar hij zelf niet!

Is het dan niet logisch dat de vader van Jacob Isaak ROEPER als achternaam gebruikte en niet OMROEPER?

M.vr.gr.

Hans

Hans M. Roeper - 30 mar 2019 - 10:11

Als zoon Jacob Isaks 25-08-1775 in ondertrouw gaat met Rebecka Salomons, wordt hij door zijn moeder Sara Soesman geassisteerd.
Kans is dus zeer groot dat vader Isaak toen al overleden was (normaliter assiteerden vaders hun kinderen bij ondertrouw).
 

Dus het is dus maar de vraag of vader Isaak, als hij al voor augustus 1775 is overleden, ooit achternaam gebruikt heeft (die pas vanaf 1811 verplicht waren). Mogelijk/waarschijnlijk gebruikte hij alleen een patroniem.

Anje B. - 30 mar 2019 - 14:13

Dank je voor het meedenken Anje Belmon!

Dat hij (Izaak/Itsack) geen achternaam gebruikte lijkt mij ook wel logisch. Maar op verschillende online media staat er Omroeper als achternaam genoemd. Izaak Itzak is slechts één naam. Het was wel gebruikelijk om twee namen te hebben. Meestal als tweede naam de voornaam van je vader. Zoals zijn zoon Isaac als tweede naam gebruikte. Voor het gemak heb ik in mijn stamboom alle Isaacs met dezelfde spelling opgenomen. Vaak waren andere spellingen van de namen Isaac en Itsak gewoon 'verleerde' spellingen.

Jammer dat er nog niemand, die lid is van myheratige, daar staat wel een Sara Soesman met mogelijk at meer info op.

Groet,

Hans

Hans M. Roeper - 30 mar 2019 - 14:43

Het was wel gebruikelijk om twee namen te hebben. Meestal als tweede naam de voornaam van je vader. Zoals zijn zoon Isaac als tweede naam gebruikte.

Als je de voornaam van je vader als tweede naam gebruikt heet dat een patroniem, zoals ik hierboven uitlegde. Mogelijk heette zijn vader ook Isaac en heette hij dus Isaack Isaacksz(oon).

Anje B. - 30 mar 2019 - 14:51

Daar zit wat in! En nu maar hopen dat ik er ooit nog achter kom of dat ook zo is.

In de afgelopen jaren wel meer stamboom wonderen meegemaakt.

Groet,

Hans

Hans M. Roeper - 30 mar 2019 - 15:10

Wat wil je weten van MyHeritage? Misschien kan ik het vinden.

A van Egmond (nieuw) - 30 mar 2019 - 16:10


Hallo A van Egmond,

Dat zou fijn zijn! Op https://www.myheritage.nl/names/sara_soesman staat onder andere de volgende vermelding:

Sara Omroeper (geboren Soesman), geboren 1729
Sara Omroeper is geboren in tussen 1729 en 1731, in geboorteplaats.
Sara trouwde met Isaac Omroeper.
Zij hadden 3 zonen: Jacob Isaac Roeper en 2 andere kinderen.
Sara is overleden in plaats van overlijden.

En nu ben ik benieuwd wie af wat daar achter zit. Ik ben tot op heden niet verder gekomen dan Sara Soesman die getrouwd was met Isaac Itsak Omroeper. Maar in die tijd werd nog geen achternaam gebruikt.

Affijn, ik hoop dus dat wat er achter die link schuil gaat mij verder kan helpen.

M.vr.gr.

hans

Hans M. Roeper - 30 mar 2019 - 17:02







De auteur van het eerste bijdrage in dit bericht heeft aangegeven dat de vraag is beantwoord of het probleem is opgelost.

Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu