stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Johannes Wilhelmus (Jan) Smolders [opgelost]


Profiel afbeelding

Beste mede onderzoekers,

Sinds kort ben ik bezig mijn stamboom uit te zoeken. Nu heb ik alle gegevens van mijn vader zijn kant, maar geen gegevens van de kant van mijn moeder. Ik weet niets van mijn opa, behalve dat hij Smolders van zijn achternaam heette en altijd netjes gekleed ging en erg aardig was. Hij is overleden toen ik jong was en weet derhalve niet in welk jaar dit is geweest, maar het zal tussen 1989 en 1994 gebeurt moeten zijn.

Nu zie ik dat de familienaam Smolders oorspronkelijk van onder de rivieren kwam. Mijn opa is overleden in Rotterdam of woonde in elk geval in Rotterdam bij zijn overlijden. Daarbij was hij jonger dan mijn oma, die was geboren in 1912. Dan is de enige voor mij te vinden optie, Johannes Wilhelmus Smolders, zoon van Dirk Gerardus Smolders (Woerden 1897 – Woerden 1969) en Antonia Cornelia (Tonia) Roosemalen (Woerden 1900 – Woerden 1980).

Maar, waarom kan ik niet vinden waar hij is overleden? Dit is voor mij een groot raadsel. Daarbij weet ik dat hij tijdens de Arbeitseinsatz tewerk is gesteld in Duitsland, maar ook hier heb ik geen gegevens van en is nergens iets terug te vinden.

Wie helemaal onvindbaar is, is zijn vrouw, Apolonia Alida Dijkstra (Blaricum 1925 – Albrandswaard 2014), compleet onvindbaar. Nu is het zo dat, als hij mijn opa is, het alsnog zeer onwaarschijnlijk is dat zij mijn oma is, aangezien hij deze tijdens de eerder genoemde Arbeitseinsatz ontmoet heeft. Juist om deze reden ben ik ontzettend benieuwd naar haar.

Dit is voor mij meer dan alleen stamboom onderzoek en gaat mij heel erg aan het hart, aangezien ik geen enkele link meer heb met mijn moeders familie en hier niets van af weet. Als iemand mij hier op weg mee zou kunnen helpen of het antwoord weet, ben ik dan ook eeuwig dankbaar en zelfs meer dan dat.

Ik hoop van harte dat iemand mij kan en wil helpen!

Groet,

Arthur van der Leer

Arthur

Er zijn een paar basisregels. Voor gegevens van de burgerlijke stand geldt openbaarheid geboortes na 100 jaar, huwelijken na 75 jaar en overlijden na 50 jaar. Het overlijden van jouw opa valt duidelijk buiten die termijnen. Wel kun je soms familieadvertenties vinden in de kranten. Zoeken via www.delpher.nl.

Je zult toch iets meer aanvullende gegevens moeten verzamelen om verder zoekwerk mogelijk te maken. Smolders is ook een heel algemene naam. Heb je geen trouwboekje van je moeder?

mvg-Ben

Ben Wegman

Je geeft aan dat je oma in 1912 is geboren. Is bekend wat haar naam was?

Johanna C.

In de periode 1989-1994 vind ik in Het Vrije Volk van 21-02-1990 het overlijden van D.C. Smolders, man gehuwd geweest met A.M.C. Bosker. Hij werd geboren in 1914. Zie hier.

En daar past deze geboorte bij. Of het inderdaad je opa is weet ik niet.

Kind: David Cornelis Smolders
Moeder: Geertrui Nieuwenhuizen
                    Voornaam: Geertrui
                    Achternaam: Nieuwenhuizen
Vader: Antonius Johannes Smolders
                    Voornaam: Antonius Johannes
                    Achternaam: Smolders
Geboortedatum: 25-08-1914
Geboorteplaats: Rotterdam
Toegangsnummer: 999-01
Inventarisnummer: 1914L
Folionummer: L-174
Aktenummer: 9339

Johanna C.

David Cornelis Smolders trouwde op 15-12-1937 in Rotterdam met Arnoldina Maria Catharina Bosker. Zij werd geboren op 01-02-1912 in Rotterdam. Zie hier voor de geboorteakte (scan 149).

En zie hier voor de gezinskaart van David Cornelis Smolders en Arnoldina Maria Catharina Bosker. Op de kaart zijn ook 2 kinderen vermeld.

Johanna C.

Beste Johanna,

Wat bent u geweldig zeg! Ik had enige tijd geleden ook op Delpher gezocht en toch niets gevonden. Deze lijkt qua sterfdatum in mijn herinnering veel beter te kloppen.

Ik ga verder op onderzoek uit. In elk geval heb ik een aanknopingspunt en daar ben ik u echt ontzettend dankbaar voor. Daarbij is het echt heel knap hoe u dit zo snel gevonden heeft. Zeker gezien het feit dat ik zelf ook in Delpher gezocht heb, maar dus niet op de goede manier blijkt nu.

Nogmaals, heel veel dank voor de moeite!! Ik wou dat ik iets terug kon doen.

Groet,

Arthur

Arthur

@Arthur,

Is dit bekend ?????

Of misschien zelf geplaatst??

http://nameninwoerden.blogspot.com/2015/01/smolders.html

Groetjes Janny

Janny Bijsterveld

@ Arthur,

Op de website van het CBG is een overlijdensadvertentie van Johannes Wilhelmus Smolders aanwezig. Hij is overleden op 16 maart 1992 in Rotterdam. In de advertentie zijn ook de namen van de kinderen en kleinkinderen van J.W. Smolders en A.A. Dijkstra vermeld. Ik denk dat je aan de hand van hun namen wel kan vaststellen of hij wel of niet je opa is.

Ik heb de advertentie voor je gedownload en ik zal je een persoonlijk bericht sturen. Als je mijn bericht beantwoordt, kan ik jouw e-mailadres zien en zal ik je de advertentie toesturen.

Johanna C.

Ik heb de advertentie inmiddels verzonden.

Johanna C.

vries

Beste reageerders,

Allereerst dank voor alle hulp en moeite. Helaas blijkt Johannes Wilhelmus Smolders niet mijn opa, aangezien geen van zijn kinderen de naam van mijn moeder of tante draagt en zijn kinderen in dezelfde periode als mijn moeder en tante zijn geboren. Ik had echt gedacht dat hij het was, aangezien de man op de foto die in de blogspot die ook door Janny hierboven staat aangegeven echt in mijn herinnering heel veel lijkt op mijn opa. Maar, het kan hem dus definitief niet zijn.

Ik ga dus verder David Cornelis Smolders onderzoeken en hoop van harte dat hij het is. Maar, iedereen en vooral Johanna, heel erg bedankt voor de gedane moeite!

Groet,

Arthur

Arthur

Ik bedenk me net nog een vraag. Johanna gaf aan dat er staat gehuwd geweest bij de overlijdensadvertentie van David Cornelis Smolders, betekent dit dat ze gescheiden waren op het moment dat hij overleed.  Want, zoals eerder gezegd, hij schijnt mijn oma ontmoet te hebben tijdens de oorlog, toen hij in Duitsland tewerk gesteld was. Dat zou dan in theorie qua jaargetallen nog kunnen dan.

Ik hoop dat iemand mij dus kan vertellen of dat het inderdaad betekend.

Groet,

Arthur

Arthur

Ik denk dat het betekent dat A.M.C. Bosker al eerder overleden was. Als je klikt op de link in mijn bericht van gisteren van 17.25 uur, zie je dat het bij heel veel overlijdens vermeld is.

Johanna C.

Eventueel zou je in Delpher ook nog kunnen zoeken of de geboorte van je moeder of van je tante daar te vinden is. Ik zou dan zoeken vanaf de geboortedatum tot ongeveer een maand later. Als hun geboortes inderdaad in de krant gepubliceerd zijn, moeten de namen van hun ouders er ook bij staan.

Johanna C.


Ik heb inderdaad op de geboortedatum van mijn moeder gezocht op delpher en helaas ook hier niets op gevonden.

Frappant is wel dat alle gegevens na 1940 op lijken te houden. D.C. Smolders verhuist samen met AMC Bosker meerdere malen vanaf 1933 tot 1940 binnen Rotterdam. Dat zijn de laatste gegevens die van beide personen te vinden zijn, behoudens de overlijdensadvertentie van DC Smolders. Ook heb ik in Delpher gezocht naar een overlijdensadvertentie van AMC Bosker, maar ook hier niets op gevonden.

Helaas blijft het voor mij één groot raadsel. Ik heb geprobeerd mijn opa als tewerkgestelde te vinden, maar hier zijn weinig gegevens van beschikbaar en geen naamlijsten. Nu vroeg ik me af of het zinvol is om een persoonskaart van DC Smolders bij het CBG aan te vragen. Ik lees dat inwonende kinderen erop moeten staan, dus wellicht dat hij na de oorlog ergens anders in Rotterdam is gaan wonen en daar met een andere vrouw mijn moeder en tante heeft gekregen, die beide na de oorlog geboren zijn.

Nu woonden AMC Bosker en DC Smolders en kinderen op de Crooswijksestraat, wat net buiten de brandgrens valt van het bombardement van 14 mei 1940. Maar, AMC Bosker zou natuurlijk alsnog overleden kunnen zijn. Zijn er ergens gegevens te vinden van de mensen die overleden zijn tijdens dit bombardement?

Dus, is het zinvol een persoonskaart van DC Smolders aan te vragen via het CBG en is er een plek waar alle overledenen van het bombardement van Rotterdam op een lijst vermeld staan? Ik hoop dat iemand mij weer kan helpen.

Groet, met
Arthur

ArthurPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu