stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Verblijfplaats van Harm Scheerhoorn (geb. 16-01-1847 te Marum, gescheiden 19-04-1890 te Marum)


Profiel afbeelding

Harm Scheerhoorn is geboren te Marum (Gr.) op 16 januari 1847 als zoon van de ongehuwde Katharina Scheerhoorn.  Na een eerste huwelijk met Jacoba de Vries, dat door overlijden van laatst genoemde in 1879 eindigt, hertrouwt Harm Scheerhoorn op 24 april 1880 te Grootegast met Martje Dijkstra (geb. 23-04-1854 te De Wilp; overleden 18-05-1941 te Lucaswolde (gem. Marum). Dit huwelijk eindigt ongeveer 10 jaar later met een scheiding welke op 19 april 1890 te Marum wordt ingeschreven. 

Martje Dijkstra hertrouwt met Teunis Postema en overlijdt in 1941. Van Harm Scheerhoorn ontbreekt verder een duidelijk spoor. Het enige wat ik nog van hem heb aangetroffen zijn een tweetal meldingen in de trouwaktes van dochter Catharina (1ste huwelijk)  en zoon Hendrik Scheerhoorn (2de huwelijk). In de trouwakte van Catharina uit 1903 wordt melding gemaakt dat de vader naar Argentinie is vertrokken en daar landgebruiker is. In de trouwakte van Hendrik uit 1905 staat aangegeven dat men niet weet wat hij doet en waar hij verblijft. Hij is bij beide huwelijken afwezig. 

Ik neem aan dat Harm niet met stille trom uit Nederland is vertrokken. Hij had een paspoort nodig en moet overzees vervoer hebben geregeld. Ik had  de hoop dat bij de inschrijving van de scheiding wel ergens een woon/verblijfplaats is vastgelegd. Helaas is dat niet het geval aangezien het vonnis "bij verstek" is gewezen wegens "verlating" van de echtelijke woning. M.a.w. hij kan al veel eerder het land uit zijn gevlucht.   

Via de digitale weg heb ik op meerdere plaatsen gezocht, maar tot nu toe niets gevonden. Zijn kinderen leven niet meer en of de kleinkinderen iets weten acht ik zeer klein. Ik ben dus benieuwd of er ergens in Nederland iets is geregistreerd omtrent zijn vertrek naar Argentinie en zijn verdere leven daar.                

Joeke de Jong

Goedemiddag,

Hij komt voor op deze passagierslijst https://twierstr.home.xs4all.nl/Argentinie/ba_lijst_1882_1890.html

Rian Capello

Hallo Rian,

Zoals ze dat hier zeggen...........dat is snel, lijkt Overtoom wel.... dank voor de vlotte reactie.

Ik kende het bestaan van een dergelijke lijst niet, maar nu weten we zeker dat Harm naar Argentinie is vertrokken.

Het bijzondere is dat hij op 9 maart 1889 al in Buenos Aires is aangekomen en dat het vonnis van de rechtbank eerst in december 1889 is uitgesproken. Hij had kennelijk al een "voorschotje" genomen op zijn komende burgerlijke staat als ongehuwd persoon. 

De officiele geboortenaam is Harm Scheerhoorn, maar dat de naam soms als Scheerhorn werd geschreven was mij bekend. Voorts is hij in 1847 geboren en was hij ten tijde van de zeereis reeds 42 jaar.  

Weet u misschien ook hoe hij verder in Argentinie zijn weg moest vinden. Vermoedelijk zal hij opnieuw getrouwd zijn, want alleen is ook niet gezellig. Is er iets van een centrale registratie o.d.?

Met vr.gr,

Joeke 

Joeke de Jong

zie hier voor de originele passagierslijst (Harm Scheerhorn is #44)

Peter B

SCHEERHORN HARM ong 40   m ong landarbeider pro j 3 Amst Schiedam 18890309

Renee2

Fantastico Peter B en Renee ;-)

Joeke de Jong


Goedenavond,

Hij komt niet voor op deze lijst https://twierstr.home.xs4all.nl/Argentinie/paspoort.html

en in 1895 is er een census gehouden in Argentinië en daar kom ik zijn naam ook niet tegen.

Rian CapelloPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!