stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Voorouders Jean Pierre Benjamin Mos * A'dam 23-4-1904 [opgelost]


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar een bevestiging van hetgeen ik tot nu toe ontdekt heb:

Volgens het militieregister (archief amsterdam) heet de vader van Jean Pierre Benjamin Mos Hendrik Mos. Ik kom in het bevolkingsregister Amsterdam een Hendrik Mos tegen met de geboortedatum 1/11/1885. Zijn (stief) vader heet Jean Pierre Benjamin Monait (14-4-1858) en zijn moeder Woltertje Mos (11/11/1866). Hendrik en zijn zus( Naatje?) bij huwelijk (1890) door Jean Pierre Benjamin Monait erkend (bevolkingsregister amsterdam). Er volgt nog wel een echt kind van J.P.B en Woltertje Mos (Hilligje) en volgens andere bronnen zijn er mogelijk nog meer kinderen.

Verwarrend is wel dat andere bronnen de kinderen van Woltertje en Jean Pierre Benjamin Moinat de achternaam Moinat vermelden en dus niet Mos.  

Kennelijk krijgt Hendrik niet de achternaam van zijn stiefvader (Monait).

Mijn vragen zijn: klopt mijn verhaal tot zover ? Is Hendrik Mos (1/11/1885) de vader van Jean Pierre Benjamin Mos (23-4-1904) ?

En als Jean Pierre Benjamin Monait inderdaad de stiefvader is van Hendrik Mos dan moet er uiteraard nog een natuurlijke vader zijn geweest. Informatie over hem kan ik echter niet vinden. Zoek ik misschien niet goed ?

Johan Bakker

https://www.familysearch.org/search/record/results?count=20&query=%2Bgivenname%3A%22jean%20pierre%20benjamin%22%20%2Bsurname%3Amos

Name Jean Pierre Benjamin Mos
Event Type Marriage
Event Date 27 Oct 1926
Event Place Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
Event Place Amsterdam
Gender Male
Age 22
Occupation glazenwasser
Birth Year (Estimated) 1904
Birthplace Amsterdam
Father's Name Hendrik Mos
Mother's Name Tonia Eppen
Spouse's Name Neeltje Smit
Spouse's Gender Female
Spouse's Age 16
Spouse's Birth Year (Estimated) 1910
Spouse's Birthplace Amsterdam
Spouse's Father's Name Simon Petrus Smit
Spouse's Father's Occupation huisschilder
Spouse's Mother's Name Catharina Elizabeth Denslagen

L. Loef

de geboorteaangifte werd gedaan door de vroedvrouw, geen vader vermeld [hier]. Het blijft natuurlijk eigenaardig om het middelste kind, dat naar de toekomstige stiefvader werd vernoemd níet te erkennen, en beide andere voorkinderen wel [hier], maar aan te nemen is dat er toch twijfel zal hebben bestaan over de ware vader van het kind

Peter B

Als de moeder van Hendrik Mos ten tijde van zijn geboorte niet getrouwd was, lijkt het me waarschijnlijk dat u er nooit achter komt wie zijn vader was.

L. Loef

Dank voor uw reactie:

De hendrik Mos die getrouwd is met Tonia Eppen is volgens mij een andere Hendrik Mos dan bovenstaande. Deze hendrik Mos is geboren in 4-6-1871. Zijn vader is Hendrik Mos van 29-3-1841 (Velsen). Voorouders van deze Hendrik heetten geen van alle Jean Pierre Benjamin. Dat bevreemdt mij...….

Johan Bakker

De Hendrik van 1871 was een broer van Woltertje. Het kan dus best zo zijn dat hij zijn zoon vernoemd heeft naar de zoon van zijn zuster Woltertje.

Overigens: Jean Pierre Benjamin geboren in 1887 is 28-11-1888 overleden te Amsterdam. Zie ook BR Amsterdam

mvg-Ben

Ben Wegman

Hoi Ben,

 

bedankt ! Ik had Woltertje nog niet gelinkt aan Hendrik. Nu dus wel en is mijn probleem opgelost !

Johan Bakker


Hierbij nog even de overlijdensakte van Jean Pierre Benjamin Mos (1887-1888). https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/5009.nl.html#BUSA02077000136

mvg-Ben

Ben WegmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!