stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Cornelis Claesz. Bout, geboren omstreeks 1700 tr. Abcoude Jannetje Pietersdr. Suijker


Profiel afbeelding

We zoeken al een geruime tijd onze stamboom uit, maar helaas lopen wij al een tijdje vast. Het gaat om de persoon Cornelis Claesz Bout. Hij is geboren omtrent 1700, maar wij kunnen zijn geboorte akte niet vinden. Bij zijn huwelijk met Jannetje Pieterse Suijker in Abcoude wordt vermeld dat hij woonachtig was onder het gerecht van Sloten.

We weten uit notariële aktes wel de naam van zijn vader, opa en oma. Zijn vader was Claes Jansse Bout, zijn opa was Jan cornelisse Bout en zijn oma was Barbara Claes. De grootvader Jan Cornelisse Bout hebben wij wel terug kunnen vinden in het archief van Amsterdam bij transportakten bij verkoop van twee huizen. Verder is er ook over deze bovenstaande personen niets te vinden. 

Weet iemand misschien iets van deze mensen of heeft er misschien iemand een tip voor ons? Alvast heel erg bedankt

Samantha Boud

Ik heb de twee transportaktes te Amsterdam gevonden maar kan daar niet uit opmaken dat het om grootvader gaat. Wat maakt u zeker? 

JP Ouweltjes

Bedankt voor uw reactie, de akte van 1725 maakt dit voor ons zeker. Er staat in de akte namelijk precies dezelfde vader, gootvader en zoon in dezelfde context geschreven als in de notariële aktes vanuit Abcoude. De namen zijn identiek en de data komen helemaal overeen. De andere aktes zijn inderdaad niet voor honderd procent zekerheid te stellen. 

Samantha Boud

Wanneer is er getrouwd?

JP Ouweltjes

Voor u bekend maar voor anderen wellicht niet: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ter-haak-boeree/I15786.php

JP Ouweltjes

Was deze transportakte uit 1725 al bekend [link]? 

Deze akte maakt m.i. duidelijk dat grootvader idd in Amsterdam woonde, van 1688 tot 1694 in de Looierstraat (waar ik op doelde in eerdere post) en vanaf 1695 aan de Brouwersgracht.

De transportakte mbt aankoop van de woning aan de Brouwersgracht kan ik niet vinden.

JP Ouweltjes

Wisten we dat maar.. Dan waren we zelf al een stuk verder gekomen.. We weten dat Cornelis Cleasz Bout is getrouwd in Abcoude met Jannetje Pieterse Suijker, daarvan weten we de datum. De vader van Cornelis was Claes Jansse Bout, maar daarvan weten we niet zijn vrouw, zijn opa Jan Cornelisse Bout was getrouwd met Barbera Claes, maar ook daarvan hebben we nooit een trouwdatum gevonden. We weten wel gezien de aktes dat hij in Amsterdam een woning had en in het notarieel archief werd bij Cornelis Cleasz Bout gesproken over woonachtig in Sloten Noord-Holland. Daar kunnen we de naam Bout echter niet terug vinden, in geen enkele soort archief. 

Samantha Boud

Kunt u het testament uit 1725 hier plaatsen zodat ik het ook kan lezen?

JP Ouweltjes

Op 3.1.1673 laat Claes Cornelisz Bout een kind begraven op het St Anthonis kerkhof. Hij woont op de amstel bij de runmolen [link]. Context hier.

Wellicht gaat het om deze Claes Cornelisz Bout, dan ook Claes Cornelisz de Bout genoemd, die kinderen laat dopen te Abcoude (de moeder Jannigjen Vreeken), wonend in De Winkel:

  1. IJfie, ged. Abcoude (nederd. geref.) 19.9.1669
  2. Cornelis, ged. ald. 14.5.1672, get. Marrigjen Cornelis
  3. Jan, ged. ald. 12.7.1674 

JP Ouweltjes

Wat aanvullingen op bovenstaande:

Huwelijk Claes Cornelisz Bout (wednr. Cornelia Aerts) x Jannigien Vreeken (jd alhier) te Abcoude 4.12.1670 (link).
Nog een dochter gedoopt te Amsterdam: Lijsbeth 27.11.1672 (link).

Peter S

Bedankt voor het helpen zoeken, erg aardig van u.

Claes Cornelisz Bout is niet dezelfde persoon als Cornelis Claesz bout of Claes Jansz bout. Rond dezelfde periode heeft inderdaad ook een andere familie bout in Abcoude en Amsterdam gewoond. Zij waren echter hervormd en de familie bout van Cornelis Claesz bout was Rooms-katholiek.

Cornelis Claesz bout (onze voorvader) is getrouwd geweest met Jannetje Pieterse Suijker en later na haar overlijden nog met Swaantje Cornelisse allebei te Abcoude. Hij heeft twee zoons gekregen, waarvan 1 vroeg gestorven, de ander heet Pieter Cornelisz Bout en een dochter Trijntje Bout (Catharina Bout).  

Tevens hebben wij natuurlijk ook gezocht naar aanknopingspunten met de familie van Claes Cornelisz Bout, maar die aanknoping hebben we nooit kunnen vinden. Daarnaast wordt er in de notariële aktes ook gesproken over enige zoon en enige erfgenaam zowel bij zoon en vader, wat erop duidt dat er geen levende broers meer waren, dus kan het ook geen broer of oom zijn. Het testament waar ik op doel is een boedelscheiding uit 1749 en een transportakte uit 1725 (in de index van het Amsterdams Archief terug te vinden). Ik kan wel een foto van de boedelscheiding plaatsen, maar die staat op mijn andere computer en moet ik even zoeken. Ik zal dat binnenkort even opzoeken. 

Samantha Boud

Rond dezelfde periode heeft inderdaad ook een andere familie bout in Abcoude en Amsterdam gewoond. Zij waren echter hervormd en de familie bout van Cornelis Claesz bout was Rooms-katholiek.

Dat zij een verschillend geloof hadden hoeft niets te betekenen. Wellicht dat een van de twee broers van geloof is veranderd (of dit is pas een of twee generaties later gebeurd). Er zijn genoeg overeenkomsten (zelfde tijdsperiode, zelfde woonplaats, zelfde familienaam) om deze mogelijkheid te onderzoeken.

En Marrigje Cornelis (doopgetuige in 1672) kan dan een zuster geweest zijn.

JP Ouweltjes

dus kan het ook geen broer of oom zijn.

Of die waren toen al overleden.

JP Ouweltjes

Het huwelijk van Cornelis Claesz Bout en Jannetje Suijcker hier.

JP Ouweltjes


Overigens trad ene Jan Cornelissen Bout m.i. in 1676 op als mede-voogd van de nagelaten onmondige kinderen van Claes Cornelisz Bout x Jannitje Vreecken (link). Aanv.: Mogelijk betreft dit die welke in 1675 trouwde te Weesp met Emmetje Jacobs (link) ; de bruidegom was ca. 29 jr. en werd geassisteerd door zijn oom Barent Cornelissen.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!