stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Voorouders van Engeltge Willemsdr van Voorburch en Jacob Willemsz van Voorburch



Profiel afbeelding

In het Rechterlijk Archief van Voorburg (gedeelteljk digitaal op archieven.nl) Inv. Nr. 2, folio 2 t/m 4 op 22-04-1609 wordt vermeld dat Jacob Barentsz en zijn broer Jan Barentsz kinderen en erfgenamen zijn van Barent Jacobsz en Aechtge Jacobsdr. Uit de erfenis van hun ouders wordt een perceel teelland groot 1 morgen liggend in Voorburg aan de Broeksloot bij de Lijtweg, belend ten oosten Jan Buijs en ten westen Dirck Meesz verkocht aan Jacob Willemsz van Voorburch die het genaast heeft (vonnis van "naestinge" voor het gerecht van Voorburg) van de eerste koper Willem Jansz Hammerlaen. Dat betekent dat hij naaste familie is van de eerdere eigenaar, te weten Jacob Barentsz.

Op dezelfde dag verkoopt Jacob Willemsz van Voorburch het perceel alsnog aan Willem Jansz Hammerlaen voor 625 gulden.

Het is wel duidelijk aan het worden dat er gemeenschappelijke voorouders zijn van Barent Jacobsz (gehuwd met Aechtge Jacobsdr), Willem Jacobsz van Voorburch en Michiel Jacobsz van Voorburch. De tak van Barent Jacobsz gaat zich later Van Oosterwijck noemen. De tak van Willem Jacobsz van Voorburch blijft zich "Van Voorburch" noemen, waaronder de Rotterdamse burgemeester 2e helft 17e eeuw Jacob van Voorburch.

Zie onder meer in: "BLOOIS" door H.M. Morien https://www.nagtegaal.org/wp-content/uploads/2014/08/Bloois-de.pdf

"Va. GOVERT HUIJGENSZ. DE BLOIS (DE BLOYS - DUBLOIS) huwde Delft 15 april 1640 (j.g. aan de Oude Langedijk ) met Claesje (Clara, Catharina, Claesgen) Jacobs van Oosterwijck, j.d. aan de Brabantse Turfmarkt, begr. Delft 10 Februari 1694 als weduwe met 5 minderjarige kinderen, dochter van Jacob Barentsz. van Oosterwijck (broer van de bekende Delftse dominee Jan Barentsz. van Voorburgh) en Maria (Maritgen) Ariensdr. van Pijnacker."

VAN OOSTERWIJCK door H.M. Morien Eerder gepubliceerd in ‘Kronieken’ 1994, een uitgave van de Genealogische Vereniging Prometheus (www.hogenda.nl: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=358&type=genealogy )

Jacques Duivenvoorden - 6 sep 2019 - 16:39 (laatst bijgewerkt 6 sep 2019 — 19:33 door auteur)


Ik heb nu het historisch huisonderzoek Woelwijk periode 1544 - 1651 met als eigenaar de schoutenfamilie Van Rijn gepubliceerd: http://www.hogenda.nl/hogenda-genealogieen/?id=11576

Hierin ook aandacht voor Jacob Willemsz van Voorburch en zijn voorouders en nageslacht.

Jacques Duivenvoorden - 5 mar 2020 - 09:17







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu