stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » gezocht: herkomst Janna Jans van den Berge (Colijnsplaat) [opgelost]


Profiel afbeelding

beste forum genoten,

onder mijn Zeeuwse voorouders heb ik te boek staan een zekere Bastiaan Hendrikse die uit zijn huwelijk met Margrieta van Driessen een aantal kinderen liet dopen te Colijnsplaat in de periode 1769/81. Nu valt het nogal eens tegen om een voorouder met uitsluitend een patroniem verder uit te zoeken. Gisteren kwam er een kleine doorbraak toen ik in www.Zeeuwengezocht.nl een vermelding vond van genoemde Bastiaan met dubbel patroniem: Bastiaan Heijnderikse Marinisse. 

Bij nazoeken bleek Bastiaan in Colijnsplaat op 01.09.1743 gedoopt te zijn als zoon van Hendrik Marinusse en een zekere Janna Jans van den Berge. Zij komen beiden voor in het doopregister van Colijnsplaat als getuigen in 1741, 1742 en Janna nog in 1760. De vraag is van welke Jan van den Berg Janna een dochter is.

Bij de dopen van de kinderen van Hendrik en Janna komen als mogelijke verwanten voor Adriaen en Sarah van den Berge. 

Op een site op geneanet vond ik een vermelding zonder nadere bron dat Janna de dochter zou zijn van een niet met name genoemde Jan van den Berge en een kleindochter van Cornelis Isaacs van den Berge en Sara van den Ende. Natuurlijk mogelijk maar .

uit een eerder bericht op dit forum vond N.C. Nelisse op RAZE (waar ik helaas geen toegang heb) dat Janna Jans van den Berge de dochter was van Jan Isacksen van den Berge en in 1695 3 jaar oud was.

Heeft iemand verdere aanwijzingen voor de herkomst van Janna van den Berge?

Edwin van Voskuilen

 De achternaam van Hendrik Marinusse zou Vlaming zijn. Gevonden op Geneanet.

Liesbeth Niepoort

Ha Liesbeth, ik heb deze vermelding ook op geneanet zien staan. Het jammere is dat er vaak geen bronvermelding bij staat. Volgens dezelfde geneanet bron zou Hendrik een zoon zijn van Marinus Leendertsz Vlaming en Matie Hendriks Huyssen. Nog iets om in te duiken......

Edwin van Voskuilen

Janna is de dochter van Jan Cornelisz van den Berge en Bastiaentie Hoogerwerf, e.e.a. blijkt uit:

 

Bron verzameling Poortvliet Noord Beveland 1700-1800, Blad 447

Hendrik Marinusz. Steck x Janna Janse van den Berge

Testament RAZE 2559 06-03-1744

Kinderen uit dit huwelijk:

 1. Hendrica, gedoopt Colijnsplaat 13-03-1735

  Getuigen Adriaan Post, Adriaan van den Berge en Bastiaantje Hoogerwerf

 2. Adriana, gedoopt Colijnsplaat 23-09-1736

  Getuigen Jan Zegers en Adriana Jacobs Goudsbloem

 3. Jan, gedoopt Colijnsplaat 04-04-1738

  Getuigen Jan Simons Belleman en Sara Jans van der Berge

 4. Sara, gedoopt Colijnsplaat 19-04-1739

  Getuigen Jacobs Steketee en Sara Lamsze

 5. Cornelis, gedoopt Colijnsplaat 06-10-1741

 6. Bastiaan, gedoopt Colijnsplaat 01-09-1743

   

  Idem blad 784/785

  Jan Simonsz Belleman, 2e huwelijk met Sara Janse van der Berge (dochter van Jan Cornelisz van den Berge en Bastiaentie Hoogerwerf). Sara Janse vd Berge overlijdt 23-11-1752

   

  Blad 1020

  Bastiaantie Hoogerwerf, weduwe van Jan Cornelisse van der Berge, overl. Wissenkerke 02-12-1746

   

  Wissenkerke RAZE 3757

  04-04-1720. Bastiaantje Hogerwerff, weduwe van Jan Cornelisz. Van de Berge.

  Voogd Cornelis Janse van de Berge (broer van de kinderen Adriaan en Janna)

   

  Wissenkerke RAZE 3730

  Nr. 2. Inventaris van Bastiaantje Hogerwerf, overleden 02-12-1746 te Wissenkerke, vrouw van Marinus Keeland. Eerder weduwe van Jan Cornelisz. Van den Berge. Kinderen Adriaan, Sara en Janna Janse van den Berge in leven. Adriaantje Goudsbloem, overleden dochter van Bastiaantje had 2 minderjarige kinderen, Jannetje en Francijntje Zegers.

   

  Janna Janse van den Berge was later gehuwd met Cornelis Adriaensz. De Smit

  Janna is overleden 27-02-1764 [Colijnsplaat, lidmaten 1747]

   

  Idem Sara van den Berge, overl. 23-11-1752 gehuwd met Jan Simonsz. Belleman

   

  3e huwelijk Janna van de Berge met Willem de Kok

Paul Geleedst

hartelijk dank Paul voor deze bijdrage! De naam Bastiaantje verklaart ook de naam van Bastiaan Hendriksz, weer een puzzelstukje dat op zijn plaats valt. 

Weet je toevallig nog iets meer over het voorgeslacht van Jan Cornelisz van den Berge en Bastiaantje Hogerwerf?

Ik heb aanvullend nog een vraag. Ik realiseer me dat RAZE een enorm belangrijke bron is waarmee velen hun Zeeuwse roots verder zouden kunnen uitzoeken. Ik wist eerder nog niet dat hiermee de Rechterlijke Archieven van Zeeland mee bedoeld werden. Zijn deze bronnen voor de niet-Zeeuw in te zien? Bestaan hier CD roms van of moet men hiervoor een bezoek brengen aan een Genealogisch Centrum (in geval van Colijnsplaat en Wissenkerke bijvoorbeeld Noord-Beveland)?

Edwin van Voskuilen

Hallo Edwin,

Ik kan nog even zoeken naar het voorgeslacht van Jan Cornelisz. vd Berge en Bastiaantje Hogerwerf.

De RAZE bestanden zijn of bij het Zeeuws Archief in Middelburg of bij de betreffende gemeentearchieven te raadplegen. Ik neem aan dat de RAZE bestanden van Noord Beveland in het Zeeuws Archief zijn. Ik denk daar begin september weer te komen en kan dan de bovenstaande nummers raadplegen.

Helaas zijn ze nog niet gedigitaliseerd. Uitzonderingen daar gelaten.

Paul Geleedst

De RAZE vind je hier op de site van het Zeeuws Archief: link

Wat wel en niet digitaal beschikbaar is erg wisselend. In de inventaris zie je aan het donkere +-symbool dat er scans onder zitten.

Het archief Schouwen Duiveland had best veel notariele akten 'digitaal' dmv een korte omschrijving en opsomming van partijen. Deze zijn, sinds de overname van het Gemeentearchief Schouwen door het Zeeuws archief, niet meer te benaderen en komen mondjesmaat weer beschikbaar met het overzetten naar de website van het Zeeuws Archief.

 

---

Alles van Colijnsplaat is schijnbaar overgedragen aan het Gemeentearchief Noord-Beveland te Wissenkerke, waarvan nog maar héél weinig digitaal beschikbaar is. Link

A van Egmond (oud)

Bastiaantje Hoogerwerf was 3x gehuwd

1e met Frans Goudsbloem/Goutsblomme, 2e met J.C. van den Berge, 3e met Marinus Keeland.

RAZE 3755 : Bastiaantie Adriaens Hoogerwerf x Frans Goutsblomme

Paul Geleedst

beiden zeer bedankt voor jullie bijdrage. Paul dank ook voor je toezegging in september verder te willen zoeken, ik waardeer dit zeer. 

Edwin van Voskuilen


Het was alweer een tijdje geleden dat ik hier kwam. De laatste tijd niet meer zo actief. En dan kom ik zomaar mijn eigen naam tegen. :)

 

Wat Noord-Beveland betreft komen mijn gegevens van een CD-ROM van de Stichting Genealogische Publikaties Zeeland. En dan met name 2 bestanden genaamd "Noord-Beveland 1600-1700 Poortvliet.pdf" en "Noord-Beveland 1700-1800 Poortvliet.pdf". Zoals bekend is er in Zeeland veel origineel materiaal verloren gegaan, maar in deze 2 bestanden staan nagenoeg alle toenmalige bewoners beschreven. Daarnaast staan er ook diverse andere bestanden op die CD-ROM, waaronder ook een paar RAZE bestanden. Alles wat ik heb heb ik uit digitale bronnen; ik ben zelf nog nooit in een "papieren" archief geweest.

 

Helaas is de stichting inmiddels opgeheven, dus die CD-ROM is ook niet meer te bestellen. Jammer dat zo hoe langer hoe meer informatie ontoegankelijk wordt, terwijl het eigenlijk andersom zou moeten zijn. 

 

Op archive.org is de oude website van de stichting nog te zien:

http://web.archive.org/web/20161127213849/http://www.genpubl.nl/

NC NelissePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu