stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Gezocht: herkomst Hendrick van der Beeck (ca. 1665 Coudekercken?)


Profiel afbeelding

Ik ben op zoek naar de geboorte/doopinschrijving van Hendrick van der Beeck. Op 15 mei 1692 trouwt Hendrick van (der) Beeck voor het gerecht in Utrecht met Johanna de Bie. In de akte wordt vermeld dat hij van Coudekercken afkomstig is (wordt hiermee het huidige Koudekerk a/d Rijn bedoeld of de Zeelandse plaats Koudekerke?). Verder is het natuurlijk maar de vraag of hij daar ook gedoopt danwel geboren is.
 

Hendrick en Johanna laten de volgende kinderen dopen:

Catharina, 17-07-1693 te IJsselstein (RK)
Getuige(n): Henrik van der Horst
Notitie: Hendrick wordt hier vermeld als "tuijnier op de Hoffstede van Capiteijn van Zeijll" in Benschop

Cornelius, 09-01-1696 te Hamersveld (RK)
Getuige(n): Henrik van der Horst
Notitie: Hendrick wordt hier vermeld als "hortulani op Lichtenberg"

Joannes, 07-04-1703 te Leiden (RK, Kerk aan de Kuipersteeg)
Getuige(n): Thomas Leendersche [Varcken], Marietie Jans

Petrus, 16-08-1707 te Leiden (RK, Kerk aan de Kuipersteeg)
Getuige(n): Petrus van der Beurght, Margareta de Bije
 

Elke andere informatie over Hendrick, Johanna en de kinderen is uiteraard meer dan welkom. Van zoon Cornelius is in ieder geval al bekend dat deze in Schiedam is getrouwd met Alida Geervliet (28 december 1721) en daar twee zoons met haar heeft gekregen; Hendrick (ca. 1722) en Jacobus (ca. 1725), waarna ze richting Wassenaar zijn vertrokken en een tweeling hebben laten dopen in Den Haag; Alida en Cornelia (1 juli 1727).

Marijn

In de Benschopse gezinnen kom ik wel een Hendrick tegen, gedoopt in 1672. In hoeverre dit een naamgenoot is weet ik niet

Jan Gerritz Verbeeck, jm. van Schoonhoven, tr. 11-9-1664 Benschop met Aeltje Hendricks (Boskoop?) jd. van Zuyd-Polsbroek won. Benschop

26- 9-1666 Aeltje g.-

4- 4-1670 Hendrick

10-11-1672 Hendrick

Jan Achterberg

Interessante vondst Jan, had me nog niet op Benschop gericht als mogelijke geboorteplek van Hendrick. Ik zal dit verder gaan onderzoeken.

Veel dank!

Marijn

Ik heb tot nu toe nog geen aanknopingspunten kunnen vinden tussen de in Benschop geboren Hendrick en de gezochte Hendrick van der Beeck. 

Iets anders: het zou kunnen zijn dat Hendrick in 1692 als tuinier werkte op kasteel Groot Poelgeest, wat de vermelding van Coudekercken zou kunnen verklaren. Op 29 mei 1692, twee weken na Hendrick's huwelijk, wordt dit kasteel verkocht door de weduwe van Gerrit van Poelgeest. Hij zou dan daarna begonnen kunnen zijn als tuinier op de buitenplaats "Zeevliet" van marineofficier Abraham Ferdinand van Zijll (1642-1697) te Benschop en vervolgens als tuinier op kasteel Lichtenberg te Woudenberg, dat op dat moment wordt bewoond door Anna de Gruyter. Zij overlijdt in 1699, wat de verhuizing richting Leiden zou kunnen verklaren.

Marijn

Marijn, helaas

Ik heb de gegevens van een zestien tal gezinnen van der Beek in RK IJsselstein.Hun vroegste doop is echter pas in 1727. Dit kan duiden op een vestiging na 1726 in de baronie.

RK Montfoort vanaf 1708.  In RK Cabauw vanaf 1650 geen van der Beek

In RK Polsbroek slechts een gezin van Beek en vanaf 1691 [Hendrik Dirkse van Beek x Marij Dirks van 't Zuijdeijnd, acatholica]

Jan Achterberg


Toch dank voor de moeite Jan.

Ik probeer nu wat meer te weten te komen over Hendrick's herkomst via zijn beroep. Tuinman was een ambacht dat vaak van vader op zoon ging, dus ik zoek op hoveniers met de achternaam "van der Bee(c)k" in de hoop daar een aanknopingspunt te vinden. Het schijnt dat tuinmannen in de 17e eeuw ook vaak hoveniersdochters huwden, dus zal mijn pijlen ook richten op hoveniers genaamd "de Bi(j)e".

MarijnPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu