stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » Wie was de moeder van Arij Pietersz Barendregt en wie waren dan weer haar ouders?


Profiel afbeelding

Goedendag ik heb een probleem, ik ben bij de familie Barendregt teruggekomen tot Arij Pietersz Barendregt en Pleuntje Jacobs Van Gemert. Qua bronnen ziet het er tot hier toe goed uit, zeker als ik bijvoorbeeld naar de link kijk http://madmonarchs.guusbeltman.nl/bos/gemert_leendert_leenderts_1043488497.htm waarbij relatie van Arij Barendregt met Pleuntje lijkt te kloppen..

 

Het probleem begin eigenlijk bij de volgende link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-barendrecht/I9620.php waarbij men dus 3 generaties ziet te weten het echtpaar Barendregt-Monster, Barendregt-Van Gemert en Barendregt-Pietersdr maar dan gebeurt er iets vreemds de vader van Arij Pieters (hij is namelijk een zoon van Pieter Pietersz Barendregt die dus was getrouwd met Maycke Pietersdr) was schijnbaar namelijk getrouwd met Mayke Pietersdr maar het probleem is van waar ik ook zoek ik kan maar niks terug vinden over deze Mayke Pietersdr???

 

Wat ik dan altijd doe als ik er niet uitkom is op zoek naar de originele en oorspronkelijke bronnen, dan kom ik uit op de link http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=265&type=pedigree waarbij de site van Hogenda toch niet de minste of geringste is lijkt mij? Ook de bronnen op de site zijn zeer nauwkeurig neergepend. Het probleem wat zich nu voordoet bij deze zeer gedetailleerde site is dat de voornoemde Pieter Pietersz Barendregt op nr. 1106 in de link opeens is getrouwd met Hilletje Jans Verschoor is getrouwd, vervolgens dacht ik wellicht dat Pieter Pietersz 2 keer getrouwd was (een keer mat Mayke en een keer met Hilletje) waardoor ik het spoor naar Mayke Pietersdr terug probeerde te volgen via Hilletje Jans Verschoor haar man Pieter Pietersz Barendregt waardoor ik op de volgende link uitkwam:

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-las-van-bennekom/R8808.php

 

Nou mensen nu is de chaos dus compleet bij mij want opeens is de Pieter Pietersz Barendregt in voornoemde laatste link een junior en blijkt een zoon te zijn van Pieter Pietersz senior en aagje/Aaltje Cornelisdr Van Driel. Mijn klemmende vraag is dus nu wie dan de echte moeder van Pieter Pietersz Barendregt was (was dat Mayke, Hilletje of Aaltje/Aagje?) en de andere vraag die ik mij nu steeds meer begin te stellen is over Arij Pieters Barendregt getrouwd met Pleuntje van Gemert uberhaupt nog wel een kleinzoon is van Pieter Jansz Barendregt en Teuntje Andriesdr is geweest?

 

Wie helpt mij met deze moeilijke maar boeiende puzzel?

 

Met vriendelijke en warme groet,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer

"Het probleem begin eigenlijk bij de volgende link"

Dan zou ik in eerste instantie daar de vraag stellen. De publicatie Stamboom Barendrecht is samengesteld door Hendrie Barendrecht (neem contact op).

Frank Fransz

Een heel verhaal. Ik vat het even samen. 

1) Er was dus een Pieter Pietersz Barendrecht geboren (bedoeld zal zijn gedoopt) Barendrecht 28.6.1665 gehuwd met Mayke Pieters. Deze Pieter was een zoon van Pieter Jansz Barendrecht en Theuntje Andries en hij was de vader van Arij Pietersz Barendrecht (geboren Puttershoek) gehuwd met Pleuntje Jans van Gemert. Om deze Arij is het u te doen.

2) En dan was er een Pieter Pietersz Barendrecht geboren (bedoeld zal zijn gedoopt) IJsselmonde 5.12.1665 gehuwd met Hilletje Jans Verschoor. Deze Pieter was een zoon van Pieter Pietersz Barendrecht en Aeltje/Aagje Cornelis van Driel.

Het lijkt me duidelijk dat u het moet zoeken in Barendrecht en niet in IJsselmonde. 

JP Ouweltjes

Ik raad aan om allereerst de kinderen van die eerste Pieter Pietersz Barendrecht in kaart te brengen want dat ziet er niet heel betrouwbaar uit.

JP Ouweltjes

Aangezien er meestal via een vast stramien vernoemd werd en doopgetuigen doorgaans ouders/broers/zussen/aangetrouwde partners van de ouders waren, zou ik eerst de complete gezinnen in beeld proberen te krijgen. Daar kun je zoveel uit afleiden.

Liesbeth Niepoort

Dag allen.

 

Dank voor jullie reacties, ik vrees verder Frank Fransz dat dat geen zin heeft omdat als je de link aanklikt de schrijver zelf al toegeeft dat er grote fouten in kunnen zitten hoogstwaarschijnlijk omdat de familie Barendregt zich van vele andere namen bedienden en even zoveel families met een andere naam zich uiteraard regelmatig ook weer van de naam Barendregt!!!

 

Ik denk verder JP Ouweltjes en Liesbeth Niepoort dat Mayke Pieters getrouwd met Pieter Pieters Barendregt eerst of later eerst getrouwd was met Jacob Leendertsz Van Gemert en dat Mayke Pieters en Maaijke Pieters Vermeulen (In ’t Veld) dus een en dezelfde persoon zijn wat denken jullie????

 

Maar dat kan ook weer niet daar Jacob Leendertsz overleden is in 1720 en Pieter Pieters in 1722, alleen het gevoel dat er hier meer aan de hand is laat me toch niet los? Is er wellicht verwarring tussen 2 vrouwen met alle 2 de naam Mayke Pietersz? De ene zou dan Mayke Pieters Vermeulen moeten heten en de ander Mayke Pieters in ‘t Veld?

 

Nou ik kom er ook niet uit maar ik heb wel het volgende gevonden….

Omdat er op Hogenda ( ik ben lid van de vereniging Ons Voorgeslacht) zover ik heb kunnen zien geen goede dopen van ’s-Gravendeel te vinden zijn heb ik er maar LIDMATEN VAN DE NED. HERV. GEMEENTE VAN ’S-GRAVENDEEL 1706, 1714, 1723 erbij gehaald (Archief Kerkeraad Ned. Herv. Gemeente van ’s-Gravendeel) (zie ook de link:  http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=2332&type=source) met het onderstaande resultaat als gevolg:

 

Ik heb de volgende resultaten: (er zijn vele herhalingen van namen die ik niet allemaal heb neergepend)

Ook heb ik hier en daar ene opemrking erbij geschreven:

 

In de Rijke straat aan de zuijdzijde van de dijk af

Maaijkje;

Jacob Pieterz.;

Een van de kinderen van Jacob Leenderts en Mayke Pieters Vermeulen heette namelijk Pieter Jacobs en misschien was Jacob Pieters die hier dus precies naast Maaijkje als lidmaat word genoemd dus een oom en wellicht waren neef en oom dus weer naar een opa van vaders of moederskant vernoemd?

 

Langs de Havendijk naar buijten

Maijkje Pieterz.;

 

En wellicht was de in wonende In de Langestraat aan de westzijde naar de dijk Ariaantje Pieterz wellicht ook wel een zus van Mayke/Maaijkje Pieters Vermeulen? (een vrouw met dezelfde naam word ook vermeld onder de In ’t Waalequartier, beneden den dijk van de Kaije af de weijde over achter om)

 

Ook word er in ‘De noordzijde in de Rijkestraat van de Langestraat af’ een Leijntje Pieterz genoemd, en wederom had het echtpaar Vermeulen ook een kind dat Lena Jacobs heette

 

Maijkje Jacobz? Zij hoor niet bij het gezin maar kan wellicht toch een zus zijn van Pleuntje?

 

In ’t Waalequartier, beneden den dijk van de Kaije af de weijde over achter om

Arij Jacobz. (zie voor Arij ook de link: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-barendrecht/I9623.php) ( een zelfde persoon word ook vermeld In ’t Waalequartier, beneden den dijk van de Kaije af de weijde over achter om

 

Langs de Havendijk naar buijten

Arij Pieterze

 

Zoals je ziet is er van de ’s-Gravendeelse dopen niet veel aanwezig doch uit de Lidmaten kun je ook heel wat opmaken niet?

 

Wat denken jullie?

 

Het word trouwens al laat dus het is beter om te gaan slapen

 

Welterusten,

 

Jermaine Van der Meer

Jermaine van der Meer

Jermaine, je intenties zijn goed maar het blijft allemaal nogal speculatief omdat er maar weinig bronnen voorhanden zijn. Zo heb ik het begraven van Pieter Pietersz Barendrecht in 1722 niet kunnen vinden in impost begraven 's-Gravendeel. Het overlijden van Mayke Pieters in Puttershoek in 1699 al evenmin. Bij Cornelis Barendrecht, vermeende broer van Arij Pietersz Barendrecht, wordt vermeld dat hij is geboren op 10.5.1699 (waarop gebaseerd??), en dat hij mogelijk ook Cornelia heette [link].

Ik waag me er niet aan.

JP Ouweltjes


Goedenacht JP Ouweltjes, dat klopt en daarom had ik nog naar meer bewijs maar dat zo. Ik begrijp dat jij je er wellicht niet aan wil wagen, doch ik zal mij er wel aan moeten wagen want ze komen in mijn stamboom voor.

Het goede nieuws is dat ik het speculatieve al iets meer concreter kan maken, ik heb namelijk de inkomende en vertrekkende lidmaten per jaar onderzocht vanaf 1705 (zie ook de link: http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=3584&type=source en http://www.hogenda.nl/wp-content/plugins/hogenda-search/download_attachment.php?id=1635&type=source) en het lijkt dus te kloppen dat ze hoogstwaarschijnlijk uit 's-Gravendeel komen daar de namen en patroniemen die matchen in de lijst van mijn vorige bericht niet voorkomen in de vertrekkende en inkomende lidmaten over ene periode van ongeveer 1075 tot 1815! 

 

Ik geef toe dan is e.e.a. nog steeds erg vrijblijvend, daarom heb ik de link nog eens goed bestudeerd en dan met name de kinderen van het echtpaar Barendregt-Pietersdr met het volgende resultaat:

 

Aanvullende informatie bij de kinderen van het echtpaar Pietersdr:

 

Bronnen bij kinderen echtpaar Barendregt-Pietersdr

1. Mayke Pieters:

Bruidegom:

Leendert de Bie

Woonplaats:

Willemstad

Bruid:

Maijke Pieters Barendregt

Geboorteplaats:

's-Gravendeel

Woonplaats:

Willemstad

Gebeurtenis:

Trouwen

Datum:

woensdag 2 maart 1712

Plaats:

Willemstad

 

2. Jacob Pieters 

 

SA Dordrecht, ONA Dordrecht inv. 861, akte 64, f. 195 e.v. (testament van een echtpaar beneden de 4000 gl. gegoed): op 6 sept. 1737 testeren voor notaris B. van der Star Jacob Pietersz. Barendrecht arbeider en Dingena Arijensdr. van Diede, echtelieden wonende op 's-Gravendeel. Testament op de langstlevende. Beiden tekenen met een merk. 

 

3. Arij Pieters (mijn lijn dus) getrouwd met Pleuntje Van Gemert 

Blijkbaar is hij dus geboren te Puttershoek dus zal ik daar de dopen moeten zoeken

 

Verdere bronnen bij Arij Pieters:

Werd voor 22 stuivers per week gezoogd door Hendrikje Bax. Dit werd een jaar lang door de kerk betaald.

 

4. Er word ook nog een Cornelis Pieters vermeld waarbij de schrijver zich hoogstwaarschijnlijk afvraat of het hier niet om ene Cornelia gaat?

 

5. Barber Pietersdr 

 

Hebben 6 kinderen gekregen en is ca 1724 verhuist van 's-Gravendeel naar Hitzerd (Zuid-Beijerland) om werk te zoeken voor Andries. Barber vroeg in Zuid-Beijerland steun aan bij de diakonie van de kerk voor haar drie oudste kinderen.

Na informatie in 's-Gravendeel kreeg zij twee broden per week tot betere tijden.

Na de geboorte van nog 2 kinderen werd een verzoek om huurbijdrage afgewezen om hyn levenswijze.

Barber werd te 's-Gravendeel begraven in 1741.

 

Fijne nachtrust alvast.

 

Met vriendelijke groet,

Jermaine Van der meer

Jermaine van der MeerPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu