stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen) » voorouders Johannes Poppen (ca.1795-?) en Lena de Wit (ca 1794 - 28-5-1831)


Profiel afbeelding

Pieternella Poppen wordt geboren op 14-5-1831 te Steenwijkerwold (Ov.) , als dochter van Johannes Poppen 36 jaar en Lena de Wit. Lena overlijdt op 37 jarige leeftijd op 28 mei 1831 te Steenwijkerwold, geboortig van Ouderkerk aan de Amstel (Nh.). Bij het huwelijk van Pieternella op 22-10-1853 te Steenwijk (Ov.) met Berend Jan Soetenhorst wordt een akte overlegt waarin haar vader toestemming tot het huwelijk geeft, hij is dan zonder vaste verblijfplaats maar op dat moment wonende te Hellendoorn. Dochter Pieternella is dan dienstbode te Steenwijk. In de opsomming in het Bevolkingsregister Steenwijk 1840 N-Z (helaas enkel een opsomming en geen adressen vermeld) staat enkel Pieternella  Poppe(n) als 8 jarige vermeld (ongehuwd, rk) geen spoor van haar vader. De geboorte van Helena de Wit in Ouderkerk ad Amstel (Ouder Amstel), heb ik niet kunnen vinden Wie heeft info waar Johannes gebleven is en info over de ouders van zowel Johannes Poppen als Lena de Wit.

Heidi Jonkman

Gedoopt in Ouder-Amstel (RK) op 7.12.1794: Lena, dochter van Elbert de Wit en Elsje Kristiaanse (get.: Klaasje de Wit)

Lena is onder Amstelveen op 29.11.1794 geboren. Image 328.

G. Karssenberg

Geweldig, bedankt! Ik had bij Ouder Amstel gekeken en niet bij Amstelveen. Een deel van het raadsel opgelost.

Heidi Jonkman

ah gevonden, dopen nederlands hervormd! Vandaar, ik zocht bij rk.

Heidi Jonkman

Nog een spoor? 
Ene Elbert de Wit, 56 jaar, geboren in Abcoude, zoon van Arij de Wit en Geertruida Mirakel, huwt op 17.11.1811 te Abcoude-Proosdij met Maria Tureluur.
En: ene Klaasje de Wit, geboren in Abcoude, 73 jaar, getrouwd met Harmen Po(l)s, overlijdt in Nieuwer-Amstel op 31.7.1822.

G. Karssenberg

Bedankt wederom. Dit zou bovenstaande Elbert kunnen zijn (mits weduwnaar...) en Klaasje mogelijk de bovenvermelde doopgetuige. Hier ga ik mee verder!

Heidi Jonkman

De inschrijving van het huwelijk van Elbert de Wit en Maria Tureluur in de Burgerlijke Stand (link) vermeldt geen eerder huwelijk. Echter, een van de aangevers van het overlijden van die Elbert in 1831 (link) was ene Jan de Wit, zoon van de overledene, oud 45 jr., pakhuisknecht, won. Amsterdam.   

Peter S

Echter: Jan de Wit, pakhuisknecht, 30 jr., z.v. Elbert de Wit (tuinman won. Abcoude) en Hilletje de Graaf, overleden, trouwde te Amsterdam op 1.5.1816 met Johanna Hendrica Hermina Benning (link).
Aanv.: Jan is NH gedoopt te Abcoude op 26.2.1786, zie HB hier. Hilletje de Graaf is overleden in 1791, zie deze HB.
Eldert de WIt en Hilletje waren wel getrouwd, in 1783, te Abcoude (link).

Peter S

Bedankt Peter voor deze gegevens, dat wordt nog "even" verder speuren.

Heidi Jonkman

Eldert de Wit, wednr. van Hilletje de Graaf, won. aan de Amstel bij de tolbrug, onlangs te Abcoude, tr. met Elzie Kristiaans. Nieuwer Amstel, 3.11.1793. link

Peter S

Het is een beetje een mirakel...
De kinderen van Aart Claasze de Wit en Geertruij Elbertsz. Mirakel staan gewoon in www.wiewaswie.nl.
Zo is Elbert op 7.7.1754 gedoopt en Claasje op 19.12.1751 - in Abcoude.

G. Karssenberg

Aart Claasze de Wit en Geertruij Elbertze Mirakel huwen op 30.12.1742 in Abcoude - "Bijde wonende alhier".

G. Karssenberg

Wat Johannes Poppen betreft, het in de vraag genoemde laatst bekende levensteken is deze huwelijksakte in 1853. De HB van Hellendoorn 1853 zouden hier moeten beginnen, maar daar eindigt 1852 en begint 1854. Is de in de huwelijksakte genoemde notariele verklaring wel teruggevonden? Want in de huwelijksakte staat niet dat Johannes zonder vaste woonplaats was.

Peter S

Bedankt heren voor jullie grondig speurwerk. Heel fijn. Dit brengt mij weer een stuk verder. Nu nog het raadsel johannes poppen, als dat ook zo vlot zou gaan...

Heidi Jonkman


Peter onze berichten zijn ongeveer gelijktijdig geplaatst, ja de notariele akte zat in huw bijlagen scan 1567 ev van 2489. Het betreft een huwelijk Steenwijk, niet Hellendoorn. Daar was Johannes Poppe dat moment verblijvende volgens de akte. Pieternella woonde en trouwde Steenwijk.

Heidi JonkmanPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu