stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Raadsel Geertrui Breeborst en haar mogelijk dochter Lammertje (Vermeulen) * 1750/70


Profiel afbeelding

Onderstaand uit: (STAMREEKS DOR(T)SMAN (Rotterdam via Willemstad, Sommelsdijk, Brielle, Hellevoetsluis naar Ooltgensplaat) door Marcel A. Verolme Eerder gepubliceerd in ‘Ons Voorgeslacht’, jrg. 63 (2008), een uitgave van de Zuidhollandse Vereniging voor Genealogie)

''Het vaststellen van de afkomst van Ansems (Dorsman) eerste vrouw, Lammertje Vermeulen, vereiste enig puzzelwerk. In eerste instantie werd gezocht voor de doop van een Lammertje Vermeulen tussen 1750 en 1770 in de registers van de kerk van Ooltgensplaat, want daar was ze geboren. Slechts één keer werd er in die periode een Lammertje gedoopt, maar dat was een dochter van Geertrui Breeborst en een niet nader genoemde vader. De naam van deze moeder was in het onderzoek echter al eerder opgedoken, namelijk als getuige bij de doop van Geertrui Dorsman, de oudste dochter van Ansem en Lammertje. Aangezien zij tamelijk consequent waren in het vernoemen van de kinderen naar hun grootouders, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat Lammertje Vermeulen inderdaad een dochter was van Geertrui Breeborst. Geertrui Breeborst trouwde in 1749 met de weduwnaar Cornelis van Halteren met wie zij enkele kinderen had, ruim voor de geboorte van Lammertje. Het kan haast niet anders dan dat Lammertje in onecht is geboren, hetgeen ook verklaart waarom de naam van de vader niet staat vermeld in de doopinschrijving. Haar naam is zeer waarschijnlijk een aanwijzing voor de identiteit van haar vader, zoals wel vaker het geval was met onechte kinderen. Inderdaad leefde er rond die tijd ene Lambert Vermeulen te Ooltgensplaat. Hij was afkomstig uit Kedichem en trouwde in 1762 met Maria Hobbel. Na die datum wordt niets meer van hem vernomen. Hoewel niet bewezen, is het beslist aannemelijk dat hij de vader is van Lammertje''.

____________

Mijn bet-overgrootmoeder was Lammertje Dorsman. Zij is vernoemd naar haar grootmoeder Lammbertje Vermeulen. Mijn betovergrootmoeder had een tante die Lammertje werd genoemd. Zelfs mijn oud-tante droeg de die naam, iets wat zij als verschrikkelijk ervaarde, en zich zelf Leentje noemde.

Het is juist om vast te stellen dat Lambert Jansz. Vermeulen en Maria Ariens Hobbel echtlieden waren, en dat zij na 4 december 1762 (huwelijk te Ooltgensplaat) zijn vertrokken. De vader van Maria, Arij Aarts Hobbel was  in 1697 geboren te Zuid Beijerland.

Geertrui Breeborst en Cornelis Jans van Halteren zijn op 6-7-1749 te Ooltgensplaat gehuwd.(https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroon-en-telleman/I3565.php) Van dit echtpaar zijn de volgende kinderen bekend: Cornelis, Maarten en Lammertje wordt genoemd. Na 1760 ontbreekt het spoor van dit echtpaar, behalve dan in 1789 dat Geertrui Breeborst als getuige optreed bij Geertrui Dorsman.

Als Cornelis Jansz. van Halteren op 15 november 1760 nog in leven zou zijn geweest, ten tijde van de geboorte van Lammertje, dan zit er een rare lucht aan de doop en de omstandigheden.

Het hekelpunt is, dat er geen hard bewijs is, dat Lammertje uit 1760, dezelfde is die met Ansum Cornelisz. Dorsman is getrouwt. Er zijn, zover bekend geen testament etc bekend.

Was Lammertje Vermeulen een dochter van Lambrecht Vermeulen? En! was haar moeder niet Maria Areins Hobbel? Ook aan haar familienaam zit een luchtje aan.

Lastig te zeggen. Hier is ook geen bewijs bekend. Ansem en Lammertje hadden ook een dochter Maria. Maar deze Maria kan ook naar Maria Ansums Blees (vrouw van Cornelis Jacobsz. Dorsman) zijn vernoemd. Of ook naar Maria Hobbel.

Min vragen:

Wanneer is het echtpaar Cornelis Jansz. van Halteren en Geertrui Breeborst overleden?

Heeft het gezin Lambert Jans Vermeulen en Maria Ariens Hobbel kinderen gehad?

 

Alvast mijn dank.

Alex

Alex Dragon 2

Misschien al bekend:

Maria Hobbel is op 7 febr 1763 in Rotterdam begraven (bron wiewaswie.nl)

Kinderen heb ik niet gevonden in Rotterdam (tussen dec 1762 en maart 1763)

Lambert Vermeulen trouwde weer op 29 juli 1764 in Rotterdam met Caetje Franse.

Groet,

Sjaak

Sjaak Voerman


Dank je Sjaak,

Dit geeft wat meer duidelijkheid in de zaak.

MvG

Alex

Alex Dragon 2Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu