stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Op zoek naar P. Backhuijs i.v.m. verzetsverleden Ferdinand A. v/d Ham 1916-1944


Profiel afbeelding

Ik doe onderzoek naar het verzetsverleden van Ferdinand Alphons Marie van der Ham (1916 - 1944). Hij was woonachtig/ondergedoken in Bilthoven. Vandaar was hij actief in het verzet voornamelijk in de provincie Utrecht. Op 10 mei 1944 is hij in Utrecht gearresteerd en op 16 mei daarop volgend gefusilleerd in de duinen van Overveen. Na de oorlog is nadere informatie over hem aan het NIOD verstrekt door een zekere P. Backhuijs. Helaas zijn geen nadere gegevens over deze persoon bij het NIOD bekend. Ik zoek nabestaanden - ik vermoed dat hij overleden zal zijn - van deze persoon P.Backhuijs. Deze achternaam komt in Nederland niet veelvuldig voor.

Jack van der Ham

Is bekend wanneer de gegevens door de hr Backhuijs zijn verstrekt?

Bij OGS zie ik (kan toeval zijn) P. Backhuijs of is de opgave door een zoon van zijn verstrekt.

Achternaam Backhuijs
Voorletters P.
Voornaam Peter
Geboortedatum 0000-00-00
Geboorteplaats Arcen
Datum overlijden 1945-01-04
Overlijdensplaats Krefeld, Stadtkreis Krefeld
Nationaliteit ONBEKEND
Beginjaar dossier 1947
Eindjaar dossier 1994
Dossier aanwezig JA
Toegangsnummer 2.19.255.01
Inventarisnummer 5336
Inventarisnummer Toevoeging A

Hebt u al informatie ingewonnen bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling oorlogsnazorg? https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/oorlogsarchief-rode-kruis

https://www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu/ferdinand-alphons-marie-van-der-ham De informatie op deze site komt van ……? Ook geplaatst door M. van Randwijk op 31 juli 2019 op de site van OGS. Maar uiteraard reeds bekend.

mvg-Ben

Ben Wegman

IK vind in Amsterdam een P. Backhuijs. NU is dat niet zo bijzonder, maar bij het beroep van deze persoon staat expediteur en iets met hout. En dat zou misschien aardig in de richting kunnen komen. https://archief.amsterdam/indexen/archiefkaarten_1939-1994/zoek/query.nl.pl?i1=1&v1=p&a1=backhuijs&x=0&z=a#5422-0044-1510

mvg-Ben

Ben Wegman

  • In hoeverre staat de schrijfwijze van Backhuijs onomstotelijk vast?
  • Er was een Nederlandse voetballer Beb Bakhuys (aanklikken) uit een gezin van 6 kinderen.

Martin Jongkoen

Staat er in de documentatie geheel geen informatie betreffende de persoon die de gegevens heeft aangeleverd? Rol in de oorlog, connectie met slachtoffer ed?

mvg-Ben

Ben Wegman

Mogelijk betreft het Petrus Antonius Bernardus Maria Backhuijs (8/12/1910 - 28/5/2002) begraven op RK-Begraafplaats Amsterdam Buitenveldert. R.K.-begraafplaats Buitenveldert.

Martin Jongkoen

  • Hier zijn Amsterdamse Gezinskaart: Petrus* Backhuijs (aanklikken).
  • Is Amstelveense beeldend kunstenaar Joep Backhuijs (1946) - vele internetvermeldingen - zijn zoon?

Martin Jongkoen

Bij de persoonsbeschrijving van Ferdinand Alphons Marie van der Ham (bij OGS en bij Eerebegraafplaats Bloemendaal) staat dat hij houthandelaar was. Dat zou goed kunnen passen bij de Pieter Backhuijs geb 1901 waarvan ik eerder de persoonskaart heb geplaatst.

In de persoonsbeschrijving staat ook vermeld  beroep: houthandelaar te Bilthoven en Voorburg en geboren in Voorburg. Deze laatste twee vermeldingen zouden pleiten voor de door Martin Jongkoen gevonden kandidaat. Gezien de geboortejaren van de kinderen zouden deze nazaten zeker nog in leven kunnen zijn.

Er is ook een overlijdensadvertentie (na 2000) van P.A.B.M. Backhuijs bij het CBG. Helaas is op dit moment niet mogelijk om de advertentie in te zien (vanwege onderhoud?). Zijn vrouw is overleden 1983.

mvg-Ben

Ben Wegman

Alhoewel de storing bij CBG wat betreft raadplegen familieadvertenties is opgelost zie ik de file met advertenties na 2000 niet meer op het scherm verschijnen. Wellicht dus nog wel raadpleegbaar in Den Haag maar niet on-line.

mvg-Ben

Ben Wegman


Beste Ben en Martin,

 

Ik ben even een tijdje buiten beeld geweest. Van daar mijn late reactie. Het lijkt me dat de aanwijzing van Martin een spoor moet zijn, dat ik nader ga onderzoeken. NIOD weet niet meer dan alleen zijn naam en het feit dat hij een vriend was. Ferdinand heeft zeer waarschijnlijk ook deelgenomen aan de overval op de gevangenis aan de Weteringdsschans in Amsterdam. Een vriend uit Amsterdam zou wel in dat plaatje passen. Jammer dat een deel van het persoonsbewijs is weggevallen. In ieder geval bedankt al vast. 

Jack van der Ham

Jack van der HamPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu