stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht ouders van Gerrit Pieters (Mareveld) (Maerlevelt)


Profiel afbeelding

Gerrit Pieters (Mareveld) (Maerlevelt), born ca 1670 in Lisse, died ca 1750 in Noordwijkerhout; married  RK Noordwijkerhout May 2 1705 Magdelina Cornelisdr van der Linden.

Mogelijkheden: 1. Pieter Corneliszn Maerlevelt, born ca 1630 in Loosduijn, died ca 1700 in Noordwijkerhout; married May 6 1657 in Den Haag Maertie Cornelisdr; 2. Pieter Benjaminsz Maerlevelt en Trijntje Jansdr van Swanevelt.

Pieter van der Voorn

Hoe heetten zijn kinderen en wie waren de doopgetuigen?

Liesbeth Niepoort

Zijn kinderen zijn: 

1. CORNELIS             baptized Nov 15 1706, godparents NN, Jaapje Cornelis;

2. PETRONELLA      baptized May 24 1708, godparents NN, Jannetje Cornelis; married Noordwijkerhout Jun 13 1736 Pieter Huijberts Langeveld; deceased Nov 9 1747;

3. PIETER                   baptized Nov 15 1709, godparents NN, Machteld Wouters; 

4. MACHTILDIS         baptized Nov 15 1711, godparents Cornelis Pieterse Duijndam, Aaltje Pieters, geestelijke dochter;  

5. HUBERTJE            baptized May 18 1713, godparents Jeroen Pieterse, Marijtje Pieters;

6. JACOBUS              baptized May 20 1715, godparents NN, Marijtje Pieters.

Pieter van der Voorn

De namen van de kinderen verwijzen niet naar een van de mogelijke moeders. Interssant zijn wel de doopgetuigen , wantvAaltje, Jeroen en Marijtje Pieters zouden wel eens broer/ zussen van Gerrit kunnen zijn. Je zou dus van beide mogelijke ouderparen kunnen kijken of zij kinderen met die namen hadden.

er zijn ook getuigen met het patroniem Cornelis en dat zijn mogelijk familie van de eerstgenoemde mogelijke moeder. Waarschijnlijker is echter dat het om familie van de vrouw van Gerrit gaat.

Liesbeth Niepoort

Pieter

Er klopt een aantal dingen niet. Je zegt dat Gerrit Pietersz van M. (die niet geb. is in Lisse kwam maar in Warmond) in 1705 trouwde met Magdalena Cornelisdr van der Linden. Maar Magdalena liet nog tot in 1712 kinderen dopen met haar eerste echtgenoot, Huijbert Pietersz Heemskerck.
De Petronella met doopdatum 24-05-1708 is een dochter van Gerrit Pietersz Duijndam en Neeltie Cornelisdr van 's -Gravendijck. Zo even vlug gezien zijn alle kinderen die je opsomt van dit echtpaar.
Pietertje Gerritsdr. Maarlevelt die met Pieter Huijbertsz Langevelt trouwde werd 17-12-1715 in Noordwijkerhout Geref. gedoopt.

Zie verder mijn gezinsoverzichten van Noordwijk en Noordwijkerhout voor meer details: http://home.kpn.nl/f.angevaare/bronbew.html

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Frans, heel bedankt voor die verklaring. Nu dat de puzzel opgelost is blijkt het dat ik de stukjes al in mijn bezit had:

1. De doop datum 17-12-1715 van Magdalina en het doopsel van Petronella op 24-05-1708 en haar moeder Neeltje; mijn eigen schuld..

2. 1715 Kohler of the 100e penning van Rijnland: heirs o.a. Gerrit Clinckan x Magdalena Cornelis van der Linden. Hoe weet je dat Gerrit Clinckan en Gerrit Pieters Mareveld dezelfde persoon zijn?

3. De gezinsoverzichten van Noordwijk en Noordwijkerhout waar dit alllmaal begon.

Wat is de juiste datum van het huwelijk Gerrit Pieters en Magdalena?

Groeten, Pieter

Pieter van der Voorn

Pieter

Als je dopen van de kinderen van Gerrit en Magdalena opzoekt dan zie je dat hij steeds Maarlevelt wordt genoemd. Ook in zijn overige vermeldingen (ORA Nwh, belastingkohieren, 2e huwelijk en ONA Ldn) is dat zo. De bijnaam Clinckan is eenmalig - ik verwacht dan iemand meet die naam onder zijn voorouders, maar die is tot nu toe niet tevoorschijn gekomen.
Zoals je hebt kunnen zien in de gezinsoverzichten heb ik het huwelijk van Gerrit en Magdaleentgen (C3444) ook niet. Helaas.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Gerrit Pietersz Maarlevelt en Magdalena van der Linde maken op 2 sept 1714 bij de Haarlemse notaris Casparus Noppen voorwaarden op voor hun "christelijke huwelijk". De beknopte inhoud wijst er duidelijk op dat Gerrit de akte vooral wilde opstellen om zeker te zijn dat zijn kinderen gereformeerd opgevoed zouden worden. En zijn bruid en haar bloedverwanten mochten dit op geen enkele wijze beletten....zoals letterlijk vermeld staat.

Een gemengd huwelijk dus, waarschijnlijk alleen bij het gerecht van Noordwijkerhout vastgelegd, waar beiden woonden. Maar de betreffende periode van gerechtelijke huwelijken ontbreekt in de Noordwijkerhoutse bronnen.

De relatie met de familie Clinckan is mogelijk gelegen in het feit dat de moeder van Gerrit en Jan Pieterszn Maarlevelt, beiden in Warmond geboren, een Clinckan was. Trijntje Jansdr Clinckan zou dan de zus geweest zijn van Jan Jansz Clinckan, die op 2 maart 1729 in Noordwijkerhout is overleden en alleen Jan Pieterszoon Maarlevelt als erfgenaam heeft (Jan toen waarschijnlijk nog vrijgezel). Trijntje wordt echter bij de doop van haar kinderen niet met achternaam genoemd dus direct bewijs heb ik niet. Haar man, Pieter Benjaminsz Maarlevelt staat wel met achternaam in de Warmondse archieven.

Jan Duivenvoorden

Er wordt op 22 mei 1673 in Warmond een Gerrit gedoopt als zoon van Pieter Benjaminsz Maarlevelt en Annetje Engels van Griecken (zij was een eerdere vrouw van Pieter Benjaminsz). Met zijn tweede vrouw (Trijntje Jans van Swanevelt) laat hij op 6 april 1687 te Sassenheim ook een Gerrit dopen.

Bas de Vries

Jan, bedankt voor de huwelijksgegevens van Gerrit en Magdalena. Mooie aanvulling op het Noordwijkerhoutse gezinsoverzicht. Overigens was hun eerste kind al in oktober 1713 gedoopt.

Kun je me de bron geven van het overlijden van Jan Jansz Clinckan en de vermelding dat Jan Pietersz Maerlevelt zijn enige erfgenaam was? Die Jan Jansz was dus kennelijk niet de Jan Jansz Clinckan die met Marijtgen Cornelisdr van Huchtenburgh was getrouwd. 
Jan Pietersz als "enige" erfgenaam klinkt wat vreemd, Gerrit Pietersz was er immers ook nog, en ook andere Clinckans.
De moeder van Gerrit Pietersz Maerlevelt wordt bij haar huwelijk Swanevlet genoemd, zowel in ONA Warmond als voor de kerk in Warmond en Hillegom (ze kwam wel van Noordwijkerhout). Daarom hadi ik de directe verbeinding met Jan Jansz Clinckan nog niet aangenomen.

@Bas: de Gerrit die je vond is uit het eerste huwelijk van Pieter Benjaminsz. De Gerrit waar het hier over gaat komt uit zijn tweede, met voornoemde Trijntgen Jansdr Swanevelt.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

OK, bedankt Frans, de vrouw van Gerrit Pieterszoon was dus geen Clinckan, kan ik die mogelijkheid doorhalen. Sacharias Jansz Swanevelt woonde begin 17e eeuw in De Zilk, mogelijk dat daar nog een connectie ligt tussen de besproken families.

De akte van de nalatenschap van Jan Jansz Clinckan betreft de taxatie van zijn goederen in het RA Noordwijkerhout, waarin de aantekening dat Jan Pietersz enig erfgenaam ex testament is. Ik heb alleen het invoernummer voor je uit de tijd dat het archief van mijn dorpje nog in Den Haag lag bij het Nationaal Archief, toen ORA 413. Maar ik zal de akte naar je mailen.

Groetjes Jan

Jan Duivenvoorden


Bedankt Jan. Dat Jan Pietersz de testamentaire erfgenaam was maakt het wat anders.
Ik vermoed dat de moeder van Jan en Gerrit Prs Maarlevelt, Trijntgen Jansdr Swanevelt dus, een dr. is geweest van Jan Jansz Swanevelt den ouden, die dan getrouwd was met een dr van Jan Jansz Clinckan (de 2e). Jan Pietersz was dan vernoemd naar hem en vandaar de voorkeur van Jan Jansz Klinkan (de 3e) voor Jan Pietersz als erfgenaam. Overigens was Jan Jansz Clinckan (de 1e) ook afkomstig uit Warmond.

Groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu