stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie heet er Dornsijven?


Profiel afbeelding

In de Haagsche Courant van 14-08-1914 heeft een mej. Dornsijven een broche gevonden (rubriek Gevonden voorwerpen). Zij geeft als adres op de Riouwstaat 59 (Den Haag).

Ik zoek Doortje. Zij was in die tijd dienstbode bij mevrouw Johanna de Fremery-Hisser (soms gespeld Fremerij; geboren Middelburg 13 april 1831 - gestorven Den Haag 11 januari 1920). Deze mevrouw De Fremery woonde op de Riouwstraat 59.  Doortje heeft daar als keukenmeisje gewerkt van eind1898 of begin1899 tot haar huwelijk en dat was 'jarenlang'.  Ze kwam van buiten en kwam uit een orthodox vroom gezin. Er woonde een oudere nicht van Doortje in Den Haag, daar leerde ze nog koken van.

Dit zijn natuurlijk heel weinig gegevens. Den Haag heeft bovendien geen dienstbodenregister. Bovndien is De Haag alleen het Bevolkingsregister van voor 1939 aanwezig, en slechts een deel van 1913-1939 staat online. De rest op microfiche, maar daar is geen beginnen aan als je geen achternaam weet.

Ik dacht dat heel misschien deze Dornsijven 'mijn' Doortje kon zijn. Maar deze rare achternaam, die toch echt duidelijk in de krant staat, geeft helemaal nergens een hit. Het is de enige Dornsijven in Delpher, geen enkel op internet en ook niet in Wiewaswie.

Is er misschien iemand die met fantasie hier een echte achternaam in herkent die wel iets oplevert?

Jantine van der Knaap

In Ouderkerk aan de Amstel vlak bij Amsterdam, woont een familie Dornseiffen.

Misschien is dit een match?

Arjan

Hallo Jantine,

Ook in Friesland komt de naam Dornseiffen voor. De stamvader van dat geslacht was Johannes Dornseiffen, die apotheker in Heerenveen was.

Met vriendelijke groet,

Klaas Pera

Klaas Pera

In WieWasWie komt deze achternaam ruim duizend keer voor,
Zowel met een korte ei als een lage ij, en zowel met één als met twee f''s

(zoeken met een joker: dorns*fen)

Ook in Den Haag kwamen een paar mensen met die achternaam voor.
(zoals ook al uit de krant bleek)
Maar het verband met de door u gezochte Doortje zie ik niet.
 

Jan Clavaux

Fijn! Bedankt. Ik ga dat eens onderzoeken. De Doopsgezindpredikant van Terhorne uit die tijd heette ook zo. Is een goede mogelijkheid!

Jantine van der Knaap

Die dominee, Hoito Godert Dornseiffen (1841-1922), had geen kinderen. Hij had wel een zus, die Maria heette. Op de website Wie Was Wie komt wel een zekere Willemina Theodora Idonia Dornseiffen voor, geboren op 31-10-1838 in Breda. De roepnaam Doortje zou aan haar tweede voornaam ontleend kunnen zijn.

Klaas Pera

Klaas Pera

Het verband tussen Doortje en Dornseiffen is dat ik Doortje's achternaam niet weet en deze mej. Dornseifen een broche heeft gevonden en vraagt om een reactie op het adres (Riouwstraat 59, Den Haag)  waar Doortje op dat moment werkt. Dus het zou wel eens Doortje Dornseiffen kunnen zijn.

Jantine van der Knaap

Het is misschien wat ver gezocht, maar wat die oudere nicht betreft die ook in Den Haag woonde: ik zie wel een Minke Dornseiffen, geb. Lippenhuizen 14.1.1873, getrouwd met Jan Fabricius (toneelschrijver), getrouwd in NOI en in 1915 te Den Haag komend van Parijs. Zij was een dochter van Johannes Dornseiffen en Janke Jans Bijlsma. Evt. broers van die Johannes nazoeken?
Edit: Bij nader inzien, daar zal ze niets van hebben geleerd voor 1915 terwijl ze er al in 1914 was, dus klopt dit niet. 

Peter S


Klaas, die Wilhemina Theodora is te oud. Doortje zal schat ik in 1880 à 1883 geboren zijn.

Jantine van der KnaapPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu