stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie is de vader van Jan en Floris Cornelisz van Bourgoigne (van Bourgondiën)?


Profiel afbeelding

Ik heb een vraag met betrekking tot Jan en Floris Cornelisz van Bourgoigne (van Bourgondiën)

 

Wie is hun vader? Indertijd had ik Cornelis Janszn van Bourgondiën op het Internet gevonden als hun vader in de stamreeks:

Cornelis Janszn van Bourgondiën

Oude Cornelis Corneliszn van Bourgondiën

Pieter Corneliszn van Bourgondiën (Pieter Knicker / Pieter Corneliszn op Nollenburg)

Jan Pieterszn van Bourgondiën (Jan Knicker)

Cornelis Janszn van Bourgondiën. 

 

Nu vind ik Cornelis Woutersz als hun vader?  Is er nieuwe informatie tot licht gekomen?

 

De kinderen van Cornelis Janszn van Bourgondiën, (echtgenote onbekend) waren:

1. Maria, geboren ca 1644, overleden ca 1709, gehuwd: (1) Dirck Dirckszn Deutekom, (2) Sep 17 1679 Dirck Adriaenszn Heemskerck,

2. Jan geboren ca 1645, overleden Feb 1 1699, gehuwd:(1) Catharina (Trijntje) Bartholomeusdr Steenvoorden;(2) Nov 21 1694 Mary Hendricksdr Limmen;

3. Pietertje, geboren ca 1645, begraven 1 May 1706, gehuwd ca 1670 Gerrit Willemszn Rode;

4. Klaas geboren ca 1645;

5. Marijtje geboren ca 1646, gehuwd Dirck Willemszn. Hoogerwerf,

6. Machteld geboren ca 1647, gehuwd in 1671 Adriaan Adriaanszn van Slingeland,

7. Floris geboren ca 1648, overleden Nov 21 1702, gehuwd:(1) Cornelia (Neeltje) Jacobsdr van der Voort,; (2) Feb 13 1689 Jannetje Dircksdr Verdel.

 

Pieter van der Voorn

Pieter van der Voorn

  • Helaas plaats(en) onvermeld en bron(nen) "stamreeks op het internet" nogal vaag resp. weinig concreet.
  • Alles wat op "het internet" staat, behoeft niet op deugdelijk genealogisch onderzoek te zijn gebaseerd en kan dus drijfzand zijn.
  •  Heeft u eigenlijk zelf wel genealogisch onderzoek verricht? Zo ja, graag de concrete resultaten inclusief duidelijke bronvermeldingen.

Martin Jongkoen

Pieter

Enkele van de personen die je noemt komen uit het gezin van Cornelis Jansz van Bourgndie en Annetgen Florisdr. Die worden genoemd in ORA Noordwijk 10-06-1661 (zij als dr. van Floris Prs Wassenaer en Trijntgen Dignoms de Roode), en hun kinderen vinden we in ORA Lisse op 26-04-1678: Jan, Floris, Trijntgen, Aechie en Pietertgen (x Gerrit Willemsz Rode).
Nu zijn die kinderen erfgenamen van de Wassenaar-kant, dus Cornelis zou uit een ander huwelijk ook nog kinderen kunnen hebben. Maar daar zul je dan de bewijzen cq aanwijzingen voor moeten vinden.

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Waar komt die Cornelis Woutersz vandaan? Internet of een ECHTE bron?

Annemarie57

Frans,

Ik wist niet dan CorneliisJansz van Bourgondie gehuwd was met Annetgen Florisdr (Wassenaar)

Zijn ORA Noordwijk 10-06-1661 en ORA Lisse 26-04-1678 op het Internet te vinden? Indien niet ontvang ik graag de complete text.

Met de Wassenaar familie ben ik wel bekend.

Groeten, Pieter

Pieter van der Voorn

Pieter

ORA Noordwijk 177/162 kun je vinden in de regesten van Henk van der Waag op Hogenda, Het origineel is te vinden bij ELO in toegang 0906.

ORA Lisse 10/111v staat bij LDS <link> op scan 366. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Martin,

Ik ben het helemaal met je eens. Daarom gebruik ik het Stamboomforum. Daar ik in de Verenigde Staten woon is het voor mij niet zo makkelijk om originele bronnen te bekijken.

Groeten, Pieter

.

Pieter van der Voorn

Annemarie,

Helaas, geen 'echte' bronnen. Ik woon in de Verenigde Staten en het is dus voor mij niet zo eenvoudig om zelf bronnen te bekijken. 

Ik heb Cornelis Wouters gevondenW via Geni.com, Geneanet, en Genealogieonline. Weinig bronnen. Ik heb contact opgenomen met de bijdragers.

Groeten, Pieter

Pieter van der Voorn

Waar Cornelis Woutersz van Bourgondie vandaan komt is wel te traceren - maar dat maakt hem nog niet de vader van Floris Cornelisz.
Als zodanig wordt hij vermeld in het Hillegoms Kwartierstatenboek met alleen een paar (geschatte) jaartallen, in drie verschillende kwartierstaten. Dat is daarna overgenomen in de bronbewerking van de DTB van St Agathaparochie in Lisse waar Floris Cornelisz in voorkomt. En vervolgens vond het zijn weg naar flink een aantal pagina's op het internet. Een gerecyclede fout dus.

Zelf vond ik enkele vermeldingen van hem in ORA Heemstede, waar hij woonde. Mogelijk is een Jan Cornelisz van Bourgondie die daar voorkomt (dat is dus een andere dan de Jan Cornelisz in Lisse) zijn zoon, en zijn Gerrit en Marietje Cornelis ook nog kinderen van hem. Maar dat is natuurlijk ook zonder enig bewijs. Hij staat ook nog een paar keer in ONA Haarlem, maar in protocollen die nog niet zijn gescand. 

Groeten, Frans

Frans Angevaare

Mooi Frans, die opheldering. Dank je wel. 

Annemarie57

Cornelis Woutersz van Bourgondiën of Bourgonje was een zoon van Wouter Dircksz en Neeltje Mattheusdochter Heemskerk. Geboren naar schatting tussen 1625 en 1629. Zijn moeder Neeltje blijkt eind 1628 reeds overleden. Wouter en Neeltje kregen drie kinderen, Crijntje, Cornelis en Jan. Het echtpaar woonde in Heemstede.

Cornelis trouwde eerst Grietje Florisdochter, met haar kreeg hij 1 kind, Neeltje. Grietje is voor april 1646 overleden, Cornelis laat bij notaris Jacob Schoudt in die maand Neeltjes moederlijk bewijs vastleggen. In september van dat jaar maakt Cornelis bij dezelfde notaris testament op met zijn 2e echtgenote, een zekere Pietertje of Pieternelletje Bartels, maar van hen ken ik geen kinderen.

Jan Duivenvoorden

Gebaseerd op de post van Frans op 8 nov, en de doopgetuigen voor de kinderen van Floris en Jan ben ik nu overtuigd dat Jan and Floris in mijn kwartierstaat de kinderen zijn van Cornelis Jansz van Bourgondie en Annetgen Florisdr en NIET Cornelis Woutersz van Bourgondiën.

Dan wordt de vraag: Wie zijn de voorouders van Cornelis Jansz van Bourgondie?

Pieter van der Voorn

Hallo Pieter,

afgelopen week kwam ik in de Morgenboeken van het Hoogheemraadschap Rijnland van het dorp Heemstede diverse namen tegen uit het lijstje uit jouw eerste mail. Via de website van het Hoogheemraadschap Rijnland zijn die digitaal te bekijken, dus ook in de States...

Ik bekeek het jaar 1612 maar waarschijnlijk staan zij ook in latere en eerdere jaren.

In 1612 is ook sprake van de Nollenberg (burg), toen eigendom van Adriaen Pauw, heer van Heemstede. Die term stond ook in je lijstje. Misschien ken je die bronnen al, zoniet: zeker even gaan kijken.

 

http://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=319&micode=1.1.1&milang=nl&mizk_alle=morgenboeken&miview=inv2

Groetjes

Jan

Jan Duivenvoorden

Géén idee of er ook maar enigszins een relatie bestaat: Lopikerstraat Schoonhoven (Kadaster B138): dair Bourgoingen plach te hangen (ORA 2353 13/05/1591) . Gelet op de laatste reactie daar zouden er meerder hondjes Fikkie kunnen heten zonder familie te zijn:

Schoonhoven viel geruime tijd onder de heren en vrouwen van Bourgondië, eindigend met de dood van Maria van Bourgondië in 1482.
Mogelijk heeft dat verleden er toe geleid, dat er meerdere huizen of herbergen waren, die zich "In Bourgonje" noemden.
Vervolgens zie je, dat mensen, die zo'n huis bewoonden, met het alias of de "achternaam" Bourgoingen werden aangeduid.

Jan Clavaux - 31 dec 2015 om 22:08

Martin Jongkoen


Jan en Pieter

Als je googlet op "bennebroek nollenburg" vind je enkele artikelen van Maarten van Bourgondie (die natuurlijk alle Bourgondie's in de omgeving allang heeft uitgezocht) over de hofstede Nollenburg. Uit deel 2 komen enkele van de namen die Pieter in zijn vraag noemde. Maar niet die van Cornelis Jansz van Bourgondie, want geen connectie met Nollenburg. Waar de verbinding van Cornelis met de wel in het artikel genoemde Jan Pietersz van Bourgondie zou moeten liggen, dat weet ik ook niet. 

Zonder het te kunnen bewijzen lijkt mij meer voor de hand te liggen dat de Lisser Cornelis Jansz van Bourgondie een zoon was van de ca. 1620 in Lisse voorkomende Jan Jansz van Bourgondie en Guijertgen Jansdr. Die hadden in elk geval een zoon Cornelis.
Maar ook een dochter Sijburch, en dan is er misschien een dun draadje naar Grietie Cornelisdr van Bourgondie, die een dochter Sijbertje liet dopen. 
Meer concrete aanwijzingen heb ik ook niet en zijn natuurlijk wel gewenst.

Groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu