stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Overlijden gezocht van (Johan) Pieter Wijgant. Hij moet voor 1813 zijn overleden en tr. A'dam


Profiel afbeelding

beste medespeurneuzen,

 

Al tijden zoek ik het overlijden/begraven van Johan Pieter Wijgant, Weijgandt, Wegangh, de achternaam komt op vele manieren voor.

Hij is in Amsterdam gehuwd met Anna Catharina Stevens, welke achternaam ook op veel manieren voorkomt en zelfd als Stivingh en Suvink. Ze hebben 5 kinderen, Anna Maria, Nicolaas, Cathrina Rosina, Pieter Johan (voorouder) en Elizabeth waarvan 4 in Dordrecht geboren en de doopdatum van Elizabeth nog niet gevonden, volgens ovl. akte te Rotterdam geboren maar daar dus niet te vinden en ook Dordrecht geeft geen doop van haar.

Volgens de resp. ovl. aktes van de kinderen is hun vader overleden in Engeland (Nicolaas), Baltimore (Cathrina Rosina), Amerika (Pieter Johan) en Rotterdam (Elizabeth).

Hij moet voor 1813 zijn overleden want als zijn echtgenote overlijdt in 1813 is hij al overleden, in Rotterdam dus geen begraven te vinden en in Engeland en Amerika ook geen gegevens gevonden dus wie weet raad.

Volgens een ovl. akte van zoon Nicolaas zou hij glasblazer zijn maar waarom hij dan naar Engeland en Amerika is gegaan is mij een raadsel.

Graag hulp.

 

Han Lijster

Han Lijster

Voor wat meer informatie zie deze discussie.

Peter S

Heb je al in de huwelijksbijlagen van zijn kinderen gekeken? Daar zou een verklaring omtrent zijn overlijden in horen te zitten.

Liesbeth Niepoort

Liesbeth,

 

Dat zou inderdaad een optie zijn ware het niet dat de kinderen allemaal ruim voor de BS zijn getrouwd en er slecht huwelijksinschrijvingen uit de DTB bekend zijn, vandaar dat de gegevens die ik er over heb uit de ovl. akten komen.

Han Lijster

Han Lijster

Peter,

 

Die discussie was over het huwelijk en geeft eigenlijk geen nieuwe informatie omtrent zijn overlijden.

 

Han Lijster

Han Lijster

@Han, mijn reactie was om leden die evt. willen helpen, van wat meer informatie te voorzien. De reactie was niet aan jou gericht.

Peter S

Peter,

 

begrijp ik maar dan weten ook de anderen dat daar geen informatie uit vrij gekomen is, ik heb overigens het idee dat ik het overlijden maar uit m'n hoofd moet zetten en dat het niet te vinden is, zeker als het werkelijk in het buitenland was heb ik zonder aanknopingspunten van een plaats weinig kans om iets te vinden.

 

Han Lijster

Han Lijster

Het zou misschien helpen te weten wanneer hij waar voor het laatst in de archieven te vinden is, voor zover bekend. Is dat 1778, de doop van zijn laatst bekende kind, te Dordrecht?

Peter S

Dat is inderdaad het laatste wat ik duidelijk van hem weet, na de geboorte van zijn voorlaatste kind in Dordrecht 29-07-1778, het laatste kind wat op 12-03-1820 in Rotterdam is overleden was 32 jaar wat naar een geboortedatum wijst van ca. 1788, in de ovl. akte werd gezegd dat dit Rotterdam was maar de aangevers zullen het ook niet geweten hebben want de ouders waren dus beide al overleden, zelfs zekerheid dat het de juiste ouders zijn van het laatste kind ontbreken, alleen de aangevers hebben gezegd dat de ouders dus Pieter Wijgant en Catharina Stevens zijn.

Het geheel heeft zeer weinig houvast om verder te zoeken.

 

Han Lijster

Han Lijster

Zijn de lidmatenregisters van Dordrecht doorzocht, of staat vast dat hij geen lidmaat was? Ook een register van met attestatie vertrokken lidmaten is online in te zien. Maar ja, veel werk, en kleine kans.

Peter S

Moeilijk. Maar nader onderzoek in Baltimore lijkt me toch wel enige kans van slagen te geven. Die naam verzin je als aangever van een overlijden namelijk niet zomaar. Dat moet je ergens gehoord hebben. Engeland zou genoemd kunnen zijn omdat de aangevers niet wisten dat Baltimore in de VS ligt. Rotterdam lijkt me een verzinsel van de aangevers.

Wat was trouwens het beroep van de gezochte persoon? Maakte dat een trip naar de VS kennelijk zonder vrouw en kinderen aannemelijk?

Liesbeth Niepoort

De namen Wegand, Wiegand (en andere spellingsvarianten) komen rond 1800 wel voor in Baltimore. Zie hier.

Johanna C.


Johanna, bedankt die naam komt daar inderdaad veel voor, jammer genoeg geen begraven erbij en ook het geboortejaar klopt nergens.

Een mogelijkheid is natuurlijk dat hij gewoon via Engeland naar Amerika is gegaan, daar nog eens gehuwd en nakomelingen heeft gekregen.

Ik zet het maar aan de kant want ik ben bang dat het niet gevonden gaat worden.

Nogmaals dank,

Han Lijster

Han LijsterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu