stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Nederlandse Hugenoten Stichting 13/12: 9 (vlucht)verhalen van Nederlandse Families uit Frankrijk



Profiel afbeelding

Dag Michael,

Bedankt voor het aanbod, maar ik heb de PDF kunnen downloaden via de link van Martin.
Nu me nog door dat Frans zien heen te werken . . . .

Michaël

Boers 2 - 24 jan 2020 - 06:32

Dag Martin,

je gaat er in je antwoord vanuit dat eenvoudige mensen het voorbeeld van hun baas volgden, maar dan toch niet  in de Béarn. Dat was een streek vol arme boeren, en de Heer was katholiek. Maar onder invloed van de geweldige Jeanne d'Albret, de moeder van Henri IV, werd hier juist het protestantisme gepropageerd. Men wilde dat het gewone volk leerde lezen om zelf de bijbel te kunnen lezen, en niet afhankelijk zou zijn van de mening van een priester. Mijn voorouders woonden in een huis naast de kerk, hadden een goede verstandhouding met de pastoor, maar waren overtuigde protestanten. Zij lazen zelf de bijbel. Ik heb daarover geschreven in mijn boekje Een naam die ik altijd moest spellen.

Het huis staat er nog, wij zijn er geweest.

Els Wenink-Treiture - 20 mar 2020 - 13:25

Hallo Els, Dat was in ieder geval niet mijn reactie, maar van een ander waarop ik direct wilde reageren. Ik kon hem echter niet (meer) terugvinden. Strekking van die reactie was nog al een topdown-benadering die wel gold vóór de reformatie, t.w. iedereen moest maar het geloof aanhangen van de regerend vorst. Die reactie was m.i. ook niet gestoeld op feiten, maar van een pertinent onjuiste veronderstelling.

Martin Jongkoen - 20 mar 2020 - 13:37

Beste Martin,

Je gaat er in je bericht vanuit dat arme mensen kritiekloos het voorbeeld van hun Heer zouden volgen. Dat is vast waar, maar niet in de Béarn waar mijn familie vandaan komt. Mijn voorouders woonden in het huis naast de kerk, hadden een goede verstandhouding met meneer pastoor, maar waren protestanten en lazen zelf de bijbel. Dit is sterk aangemoedigd door die geweldige koningin Jeanne d'Albret, de moeder van Henri IV, die alles in het werk gesteld heeft om mensen te leren lezen, zodat ze zelf een mening konden hebben over de bijbel, zonder tussenkomst van meneer pastoor. Wij zijn er geweest, in Athos, het huis staat er nog. Ik heb erover geschreven in mijn boekje Een Naam die ik altijd moest spellen.   Groet Els

Els Wenink-Treiture - 20 mar 2020 - 13:43

Hallo Els, Ik plaats mijn reactie op die van jou en vervolgens wordt nogmaals jouw reactie geplaatst. Vreemd.

Martin Jongkoen - 20 mar 2020 - 13:56

Toch nog terug gevonden in welke reactie het stond:

"De mij bekende definities van Hugenoten betreffen over het algemeen de eerste golf van geloofsvluchtelingen. Dat was vaak de economische en intellectuele bovenlaag van de bevolking. Ik neem aan dat de lagere kasten van de samenleving gewoon geloofden wat de werkgever / landeigenaar geloofde. Ik kan me niet voorstellen dat er veel intellectuele ruimte en/of tijd was om zelf filosofische / religieuze onderzoekingen te doen over hoe de wereld in elkaar steekt..."

Michaël Boers - 23 dec 2019 — 16:14

Martin Jongkoen - 24 mar 2020 - 14:28 (laatst bijgewerkt 24 mar 2020 — 14:35 door auteur)


Vanuit een in november 2019 bijgewoonde lezing te Leiden voor familieonderzoekers met Franse wortels relevant Frans en toekomstig Nederlands boek:

  • dictionnaire-des-pays-bas-au-siecle-d-or (preview). Het was een Frans initiatief waaraan 121 auteurs bijdragen hebben geleverd en gaat om de invloed van Franse Vluchtelingen 1579 – 1713 op de (Noordelijke) Nederlanden in m.n. de (recent verguisde) Gouden Eeuw. Het telt ruim 800 pagina met alfabetisch gerangschikte onderwerpen en kost 39,50. Er zijn al enkele geringe tekortkomingen vastgesteld, hoewel gering (voor nakomelingen van een kaaspakhuisknecht) het onderwerp fromage/kaas komt er (nog) niet in voor.
  • Een Nederlandse uitgever heeft toegezegd een Nederlands versie te verzorgen en die zal 1100 pagina’s beslaan. Ook een Engelstalige versie is mogelijk, maar die wordt verzorgd in de USA en daar staat men er niet om bekend afspraken stipt na te komen.

Martin Jongkoen - 24 mar 2020 - 14:33







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu