stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Grietje Jansen * Arnhem 1903 Naamswijziging (voor- als achternaam 1937/76) in Margaretha Amselberg


Profiel afbeelding

Ik zoek meer informatie over een oudtante, ik kan online verder niks vinden over haar.

Geboren als Grietje Jansen op 3 juni 1903 in Arnhem. Ouders: Jan Marinus Jansen en Grietje Kolthoff.

Wijziging: Grietje in Margaretha Arr. RB Arnhem op 11-3-1937

Wijziging naam Jansen in van Amselberg  op 15-10-1976.

 

Met vriendelijke groet, Marijke

Marijke Mulder

Is bekend waar ze woonde in 1976? [Antwoord: wellicht niet, zie hieronder.]

Peter S

Ter aanvulling op de vraag hier een scan van de geboorteakte met marginale aantekeningen (2 scans) : link.
Met zoeken naar rouwadvertenties van haar ouders valt wellicht weinig te beginnen: haar moeder is jong overleden en haar vader in 1925 in Den Bosch onder ongelukkige omstandigheden.

Peter S

Beste Peter,

Hartelijk dank voor het opzoeken van de informatie. Ik hoop dat er t.z.t. meer bekend wordt over haar levensloop en waarom ze voor naamswijziging heeft gekozen. Het maakt me erg nieuwsgierig. Mag ik deze vraag nog even open laten staan? 

Met vriendelijke groet,

Marijke

Marijke Mulder

De enige vermelding in Nederland van de naam ”Amselberg” die ik kon vinden is:

W J Amselberg

juli 1944 Examens hoofdakte B Groningen

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=amselberg&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ddd:010989656:mpeg21:a0061&resultsidentifier=ddd:010989656:mpeg21:a0061

Kan het zijn dat zij met deze persoon is getrouwd? Lijkt een Duitse naam, dus wellicht naar Duitsland verhuisd.

Gezien naamsverandering in 1976 lijkt ze teruggekeerd naar Nederland. Grote kans dat er dan een persoonskaart van haar is. Op te vragen bij CBG: https://cbg.nl/diensten/uittreksels-pkpl/

Succes!

Theo van Bemmel

Dank u wel! Ik zal, puur uit nieuwsgierigheid, via het cbg een persoonskaart opvragen, hoop dat deze er is.

Marijke Mulder

Een hele late reactie.... 

 

@Peter S: u schrijft dat mijn betovergrootvader Jan Marinus Jansen onder ongelukkige omstandigheden is overleden. Is dat in het krankzinnigengesticht geweest? Omdat 1 van de aangevers een portier van een krankzinnigengesticht in Den Bosch was? Ik kan er even niks over vinden. En wanneer overleden in een gesticht, is na te gaan waaraan?

Marijke Mulder


Sorry voor de late reactie. Bij nader inzien is de constatering dat de eerste aangever van het overlijden portier was bij een krankzinnigengesticht niet bewijs dat de overledene woonachtig was in het gesticht. Desalniettemin roept het wel vragen op. Nu is er wel een bevolkingsregister van patienten in het Gesticht Reinier van Arckel in het stadsarchief te Den Bosch - offline - voor die periode : link. Misschien eerst daaruit bevestiging of niet dat hij wel patient was. Pas met zo'n bevestiging kan evt. verder worden gezocht naar meer informatie over die patient, zie ook deze discussie.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu