stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Advies gevraagd omtrent Abraham van Trigt gehuwd met Marretje Bouwen en A'dam met Marretje Sinkeler


Profiel afbeelding

Goedemiddag,

In mijn genealogisch onderzoek ben ik gestuit op informatie uit databanken die mij inconsistent lijkt. Ik kan althans de tegenstrijdigheid in de informatie niet verklaren en omdat het om informatie gaat uit (oorspronkelijke) primaire bronnen uit het stadsarchief Amsterdam die ik heb geraadpleegd, neem ik aan dat het geen transscriptiefout is en hoop ik dat iemand een aannemelijke verklaring kunt bieden voor het volgende:

Via de website 'open archieven' heb ik achterhaald dat Abraham van Trigt, gehuwd met Marretje Bouwens (soms vermeld als Marritje) is overleden en begraven op 18 juni 1742. Ik verwijs hiervoor naar onderstaande archiefgegevens.

Stadsarchief Amsterdam, DTB Begraven.
SAA Index op begraafregisters voor 1811, Amsterdam, archief 5001, DTB 1238, pagina 90vo en pagina 91 (volgens mij moet dit pag 93 zijn?)

Daarnaast ben ik ben via onderstaande link van het Amsterdams stadsarchief terechtgekomen bij het voorgenomen huwelijk van Abraham van Trigt met Marretje Sinkeler; aktedatum 16-11-1742.

D.w.z. enkele maanden ná de registratie van het overlijden van Abraham van Trigt. Zie: Ondertrouwregister Amsterdam 1742-1743, archiefnummer 5001, inventarisnummer 586

Dat het om dezelfde Abraham van Trigt gaat is duidelijk uit deze registratie af te leiden aangezien daarin ook de overeenkomende naam van zijn 'eerdere vrouw', Marretje Bouwens is vermeld.

Weet iemand hier een verklaring voor of een suggestie hoe ik hier verder mee kan komen? Ik hoor graag van u.

Goedhoop M

De begrafenis op 18.6.1742 is van Marretje Bouwens, huisvrouw van Abraham van Trigt (link).

Peter S

Hier trouwens de bijbehorende begraafinschrijving door de weeskamer. Ze staat rechtsonder, met nadere informatie om haar naam heen gechreven (link).

Peter S

Zijn eerste huwelijk:

Ondertrouwregister Amsterdam 1732-1733

 • Bron: Ondertrouwregister
 • Soort registratie: Ondertrouw
 • (Akte)datum: 17-04-1733
 • Plaats: Amsterdam
 • Soort akte: Ondertrouw

Bijzonderheden:
Opmerking: Huwelijksintekeningen van de KERK.
https://archief.amsterdam/archief/5001/574

Liesbeth Niepoort

De ouders van Abram van Tright zijn: Johannes van Tright en Maria van Rotterdam, die op 19.5.1702 in Amsterdam in ondertrouw gaan.

G. Karssenberg

Abraham is op 19.1.1710 in Amsterdam in de Oudezijds Kapel gedoopt als zoon van Johannes van Trijcht en Maritie van Rotterdam.

G. Karssenberg

Hier nog even zijn doop met getuigen:

 •  

 

 

 

 

 

             
             
             
             
             
             
             

DTB Dopen Amsterdam 1656-1794

 • Bron: DTB Dopen
 • Soort registratie: Doop
 • (Akte)datum: 19-01-1710
 • Plaats: Amsterdam
 • Soort akte: Doop

Bijzonderheden:
Kerk: Oudezijds Kapel https://archief.amsterdam/archief/5001/63

Liesbeth Niepoort

De ouders van Johannes van Trijcht zullen zijn: Aldert Gerritse van Tricht en Marretje Jans, die op 29.5.1666 in Amsterdam ondertrouwen.

G. Karssenberg

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd op 16.1.1678 ene Jan gedoopt, zoon van Aldert Gerritsz van Tuijt en Marieke Jansz de Vries - getuige: Annetje Jansz de Vries.

G. Karssenberg

Dank aan allen voor uw snelle reacties, nuttige tips en bijdragen.

Ik was bezig met een uitgebreider antwoord dan het onderhavige toen plots alle tekst van mijn scherm verdween. Helaas. Belangrijk: mijn vraag is opgelost

Goedhoop M

Beste Peter,

In de marge van de registratie van het overlijden van Marretje Bouwens staat een notitie:2 kinderen. Enig idee wat dit te betekenen heeft? Verder vraag ik me af wat de betekenis is van de zgn. begraafinschrijving voor de weeskamer. Waarvoor was dat nodig. Ik begrijp dat het om een notarieel document gaat maar moet bekennen dat mij grotendeels ontgaat wat er in dit document eigenlijk staat c.q. geregeld wordt.

Groet

 Mikel

Goedhoop M


Ze liet 2 kinderen na bij haar overlijden. De weeskamer hield dit bij. Om hun inschrijving heen staan aantekeningen gemaakt n.a.v. het voorgenomen tweede huwelijk van Abraham, omtrent de nalatenschap van zijn eerste vrouw, metname het deel voor de kinderen. De verwijzing naar 10.11.1742 betreft een notariele akte die hier te zien is : link. Het testament van 1733 is hier.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu