stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Garagoski: Betreft voorouders Bernardus Garagoski van Zwol; Groningse tambour in een Fries leger


Profiel afbeelding

Even een berichtje om te kijken of er nog iemand tijd heeft mee te denken over de oorsprong van de naam Garagoski.

Mijn oma zei altijd dat de Garagoski’s uit Rusland kwamen. Haar overgrootmoeder heette Elizabeth Garagoski. 

Iemand op dit forum begon (in een inmiddels gesloten onderwerp) over Tsjetsjenië. Waarna ik op internet dacht af te dwalen naar de oorspronkelijke bevolking van Tsjetsjenië (en ingoesjetie); het zgn. Nakh volk. 

Maar ik vond toch twee feiten over de noordelijke kaukasus die mij verrasten en bij mij het vermoeden wekken dat ‘Gar’ in Garagoski het nakh-woord voor ‘familie’ kan zijn en Go(r)ski (een uit de noordelijke Kaukasus afkomstige (berg)jood - van Perzische oorsprong) zou kunnen beteken dat Garagoski een joodse naam is van een familie uit de noordelijke Kaukasus.

Ik begreep op dat zelfde forum dat dit te verifiëren zou zijn door archieven van het staatse leger te raadplegen op de plaats van rekrutering van de eerste Garagoski. Hoewel ik me ook kan voorstellen dat die plaats eerder in Oost Europa (Plaatsen als Danzig bijv. waar in die tijd veel contact mee was) dan een plaats in de Kaukasus zal liggen, toch benieuwd of er iemand wellicht heeft gezocht naar de plaats van rekrutering van de voorouders van Bernardus Garagoski van Zwol; Groningse tambour in een Fries leger van een Duitse prins. Gesteld dat die voorouders ook soldaat waren natuurlijk, maw ook andere bewijzen van de herkomst van de naam zijn welkom.

JM

Een van mijn voorouders was Hans George Groski. Die naam lijkt een beetje op Garagoski. Hans George was afkomstig uit Bernstadt (Bierutów), Neder-Silezië Polen en was in 1708 soldaat in het Staatse leger en gelegerd in Oosterhout (NB). Ik weet vrijwel niets van Slavische namen, dus ik durf geen oordeel te geven waar beide namen oorspronkelijk thuishoren, maar mogelijk is Polen ook nog een herkomstplaats voor je om te zoeken. Is in ieder geval een stuk dichterbij dan de Kaukasus en daarmee meer waarschijnlijk dat een voorvader vanuit Polen naar nederland komt. En er zijn uit Silezië velen als soldaat vertrokken naar legers in heel Europa.

Michaël

Boers

Al bladerend en lezend, haal ik uit de naam Garagoski het woord Gotski.
Gotski staat voor Gothen. De Gothen bestonden uit meerdere volksstammen.
Een van die stammen staat bekend als "de Krim-Gothen", die zich via de Zwarte Zee
gevestigd hebben op de Krim [Greuthungi Gothic tribes], met een eigen taal, en cultuur.
De Krim-Gothen, behoorden tot de Oost-Gothen, die zich verder verspreid hebben via
Middellandse Zee tot in Frankrijk.

Als je het woord Gotski intikt op Google, krijg je veel informatie, o.a. een aantal boeken.

De meeste Garagoskis in Nederland woonden vanaf de 18e eeuw in Gelderland.
Uit hun voornamen kun je niet afleiden dat ze van oorsprong Joods zouden zijn.  

henk elsinga

Dank. De mondelinge overlevering zegt Rusland, dus de zwarte zee kust zou kunnen. Wel heb ik nog nooit van achternamen gehoord die ten tijde van het in gebruik komen van achternamen in Nederland, nog verwezen naar reeds lang verdwenen oude stammen, maar het zou kunnen. Heeft u misschien een paar bronnen van uw bevindingen?

JM

Dit zouden zijn ouders moeten zijn volgens DTB Zwolle

10-03-1748 Barnardus
Hendrik Godskeij en Berendina ter Haar

Dat klinkt toch niet zo Russisch?

Het is al "een paar keer" aan bod geweest

https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/34764/0/is_hendrik_goskeij_de_vader_van_bernardus_gargoski

en https://www.stamboomforum.nl/familienamen/2/378/0

Frank Fransz

Volgens Meertens familienamen is een variant Gargosky

Liesbeth Niepoort

Gargoski, Hendrik 23-06-1787
Registratieplaats:
 

Rheden

Rol:
 

Geregistreerde

Gemeente:
 

Rheden

Voornaam:
 

Hendrik

Achternaam:
 

Gargoski

Plaats:
 

Rheden

Toegangsnummer:
 

2503 Gemeentebestuur van Rheden, 1818-1949

Geboorteplaats:
 

Rheden

Geboortedatum:
 

23-06-1787

inventarisnr en bladzijde:
 

103-173; 104-220; 106-157; 108-202

 

Je zou deze inschrijving eens kunnen bekijken, misschien is een plaats van herkomst vermeld.

Liesbeth Niepoort

Volgens bronnen op genealogie online zou de oorspronkelijke familienaam Godskeij zijn en zou het om personen gaan die al langer in Nederland leefden.

Zijn vader zou Barnardus Godskeij zijn. O, ik zie dat Frank dat ook al had gevonden.

Liesbeth Niepoort

De Garagoski’s kwamen volgens de mondelinge overlevering uit Rusland. Dus niet per se uit van oorsprong Russische gebieden met Russische talen. De openstaande vraag is nu hoe we achterhalen waar de wat verdere voorouders vandaan kwamen. Mogelijk dat archieven van de Staatse legers uitkomst kunnen bieden.

JM

Voor wat het waard is: Staatse leger

Achternaam Gargotskij
Voornaam Bernard
Wapen Infanterie
Regiment Baden Durlach
Bataljon 2
Compagnie O.L. Van Guadt
Aard van de bron Rangeerlijst
Bronverwijzing Nummer toegang: 1.01.19, inventarisnummer: 1933

Ben Wegman

henk elsinga

Bij Regiment Baden Durlach moet ik toch eerder aan de omgeving van Karlsruhe denken, dan aan Rusland of welk Oostblokland dan ook.

De naam Godskey of Godskeij is buiten Amerika op Familysearchy heel zeldzaam.

Liesbeth Niepoort

Dank voor alle reacties. Ik heb een scan opgevraagd van de registers van het staatse leger. Dat had ook buitenlandse legers in dienst, bijvoorbeeld van de prins van baden durlach. Mogelijk dat zijn leger ook wel buiten zijn koninkrijk rekruteerde.

JM

Prinsdom moet dat dan denk ik zijn

JM


De naam Godsky of Godski komt bij Familysearch in verschillende landen voor. O.a. ook Polen en Rusland, maar dan wel tamelijk recent. Ook in Nederland (Leiden 1676) een vermelding gezien. En een Godskey die in de 17e eeuw in Engeland geboren is. Tja, wat moet je ermee? 

In Amsterdam trouwt in 1668 Carel Gotski. Ik kan de plaatsnaam niet ontcijferen en al helemaal niet aan een ander land linken. Hij laat zijn kinderen EL dopen, wat op een Duitse afkomst zou kunnen wijzen. Overigens wordt hij onder vele achternamen vermeld, zoals Goske, Goskes etc.

Liesbeth NiepoortPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu