stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Plaats en datum overlijden Hendrika Bergman, tr. A'dam 1811 Jacobus T. Paap/Pape



Profiel afbeelding

Hoi Peter, de trouwerij was mij bekend. Maar wat ik nu zie zijn de huwelijksbijlagen. En dat maakt het toch weer interessant. Daar wordt namelijk het overlijden van Jacobus Theodorus Paap genoemd. Dat heeft natuurlijk een reden.

Zou het dan toch zo zijn, dat Rijkje eerst getrouwd was met Jacobus Theodorus Paap.

Ik kan daar alleen achter komen via de huwelijksbijlagen van het huwelijk dat op 17-03-1811 tussen Hendrika ( of Rijkje) Bergman en Johannes Theodorus Paap. Toevallig nog een tip hoe ik "snel" de huwelijksbijlagen bij dat huwelijk opspoor.

Ik ben wel blij, dat andere me even een zetje geven en dat ik e.e.a. toch nog eens goed op een rijtje moet zetten. Soms ontstaat er een soort blindheid en dan zie je belangrijke zaken zoals 4 jaar verschil tussen doop en geboorte niet meer.

In elk geval hartelijk dank voor het meedenken.

 

groet

 

Jan Bergman

J Bergman - 7 feb 2020 - 17:06

Bedankt voor je reactie Petra, dat ga ik nu zeker doen, want het rammelt een beetje in mijn stamboom 

groet

 

Jan Bergman

J Bergman - 7 feb 2020 - 17:08

Bedankt Annemarie. Zoals ik naar andere ook heb geschreven ik ga de broers en zussen van Hendrika nog eens goed controleren.

J Bergman - 7 feb 2020 - 17:10

1811 was er nog sprake van ondertrouwinschrijvingen. De huwelijksaktes met bijlages zoals wij die in het algemeen kennen zijn volgens mij in 1812 pas in Amsterdam ingevoerd.

Ondertrouw Watergraafsmeer 1811

mvg-Ben

Ben Wegman - 7 feb 2020 - 17:15 (laatst bijgewerkt 7 feb 2020 — 17:32 door auteur)

Als ze weduwe was van meneer Paap moest ze dat bewijzen d.m.v van een overlijdensakte of begraafinschrijving, vandaar dat die in de huwelijksbijlagen zit. Bigamie moest worden uitgesloten. 

Overigens gebeurde het wel eens dat de verkeerde doopakte gelicht werd en er een van een vrijwel gelijknamige zus werd overhandigd. Bruid en bruidegom konden vaak niet goed lezen en vaak leek het hen ook niet te interesseren. Ik heb een stel waarvan de overleden moeder aanwezig was bij het huwelijk. Verkeerde doopakte van een naamgenote. Haar eigen moeder leefde nog, die van de naamgenote niet. 

Annemarie57 - 7 feb 2020 - 18:18


Goedemiddag, Peter B,  Annemarie57, Petra, Ben Wegman, Johanna C, Gerry,

Graag wil ik jullie allen mijn voortgang betreffende het onderzoek naar Hendrika Bergman meedelen. Mede door jullie opmerkingen heb ik mijn gegevens nog eens goed nagelopen.

Ik ben tot de conclusie gekomen, dat bij huwelijk tussen “Hendrika” Bergman en Jacobus Theodorus Paap (Pape) op 17-03-1811 een verkeerde voornaam is gehanteerd. Hendrika moet waarschijnlijk Rijkje zijn. Dat klopt dan ook met de opgegeven leeftijd bij de ondertrouw akte zijnde 23 jr en de geboorte datum van Rijkje zijnde 1788.

Verder lees ik in de huwelijksbijlagen van het huwelijk van Rijkje en Johannes Kristiaan Beuker in Antwerpen op 03-05-1820 dat Rijkje Veuve ( Frans voor weduwe) is van Johannes Theodorus Paap.

Verder zal bij de geboorte/ doop van Anna Maria Scheffer op 23-01-1811 de verkeerde naam van de moeder genoteerd zijn. Ik denk dat de moeder Antje (Johanna ) Bergman moet zijn. Zij was toen getrouwd met de Adam Scheffer zijnde de vader van Anna Maria. In het doopregister  wordt Henrica Bergman als moeder aangehaald. Bij de doopinschrijvingen van de kinderen uit het huwelijk tussen Adam Scheffer en Johanna Bergman wordt telkens Johanna als moeder genoteerd.

Vraag blijft waar is Hendrika Bergman gedoopt 02-04-1792 te Duivendrecht gebleven. Ze wordt nergens meer vernoemd als getuige bij huwelijk of doop van respectievelijk broer of zussen en geboorte van neven of nichten. Ik vermoed, dat ze vrij kort na de geboorte is overleden.

Nog te onderzoeken dus datum en plaats van overlijden van Hendrika Bergman

De huwelijks bijlagen van het huwelijk tussen Hendrika (Rijkje) Bergman en Jacobus Theodorus Paap. Ik zie in “FamilySearch” dat gemeente Amsterdam wel bijlagen heeft voor het jaar 1811 maar dat zijn 6000 pagina’s. Mogelijk ziet daar nog info tussen.

Als iemand nog een tip of aanwijzing kan geven dan stel ik het zeer op prijs hiervan bericht te krijgen. Ik heb in elk geval nog wat te doen.

 

Hartelijke groet aan ieder

Jan Bergman.

J Bergman - 23 feb 2020 - 13:50







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu