stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Doop van Jan gerritsz (van Staveren) Den Haag in 1637 of Voorburg 1640, welke is juist? [opgelost]


Profiel afbeelding

In deze link 

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-slingerland-penning/I3790.php

staat dat jan gedoopt is op 19 jan 1637 in Den haag , maar ook op 17 juni 1640 in Voorburg

De laatste is (denk Ik ) niet juist omdat het hier om Jannetje gaat (wellicht een zus)

Ik kan de akte in Den Haag niet vinden (Nb ik kan mij niet voorstellen dat alles verzonnen is)

De vader schijnt te zijn Gerrit Cornelisz (van Staveren) en de moeder Catharina Lelisteijn.

Ik zou graag een "bewijs" willen zien van deze doop en /of de trouw van Gerrit met Catharina  waarschijnlijk ca 1635, Den haag

--------------------

Titel = aangepast door moderator.
De kop van dit subforum luidt:

Onderzoek in Nederland (personen), vermeld ook een naam, datum, plaats of regio in Uw titel) »

Graag een volgende keer rekening mee houden. Het scheelt ons een hoop werk, als iedereen de instructie opvolgt.Ja schuddend

C.N. de Jong

Wat is het geloof?

mvg-Ben

Ben Wegman

Tot nu toe Ned. Herv.

C.N. de Jong

1637 doop grote of ST Jacobskerk negatief

1637 doop Kloosterkerk negatief

1637 doop Nieuwe Kerk geen doopboek

mvg-Ben

Ben Wegman

Ja precies, daar ben ik ook achter gekomen. Maar het zal toch niet zo zijn dat al deze info incl de 2 oudere generaties verzonnen zijn !???

C.N. de Jong

Maar er zijn nog meer doopboeken. Ik heb op dit moment geen tijd meer om verder te zoeken.

mvg-Ben

Ben Wegman

Ik heb verder gezocht op 19 Jan. 1637 bij RK en Luthers, zonder resultaat

C.N. de Jong

Dan heb je goed gezocht. Ook bij mij geen resultaat, maar ik heb alleen gekeken bij 19-01-1637.

1637 doop Oude Molstraat negatief

1637 doop Waals hervormde kerk negatief

1637 doop Lutherse kerk negatief

mvg-Ben

Ben Wegman

Omdat de doopdata van Jan Gerritsz van Staveren (trouwakte met Apollonia is wel gevonden) niet te vinden zijn, begin ik  steeds meer te twijfelen aan de juistheid van de info in deze link. Is Gerrit wel een zoon van Cornelis ??  Komt Gerrit wellicht uit Stavoren  ?

en de doopdatum van Apollonia in 1635 in Rijswijk ?? Het doopboek begint pas in 1650 ! Als ik op de bron klik geeft ie niet thuis.

C.N. de Jong

Er zijn meerdere vermeldingen (1665-1668) van Jan Gerritsz van Staveren in het Notarieel archief Den Haag.
Index zie  <hier> - blz. 86 e.v.
Wellicht levert een van deze akten informatie op.

Willem H.

[Hoewel ik er zelf weinig in zie en eerder @Willem's suggestie zou volgen: de in de vraag gegeven website geeft als bron een website die niet meer aktief lijkt, maar waarvan een kopie uit 2002 wel op het internetarchief te zien is, hier. Bij de datum 19 januari 1637 die daar ook genoemd wordt staat geen plaatsnaam vermeld. Ook daar al die doop van 1640 erbij.]

Peter S

Geweldig, maar ik heb hier geen ervaring mee:  ik zie vele kleine briefjes met oa zijn naam en data en daarop ook bv folionummers.

Ik zie geen akten met verdere informatie. of doe ik iets niet goed ?

C.N. de Jong

Voor een uitleg voor het opzoeken van scans (indien beschikbaar) in NA Den Haag zoals gesuggereerd door @Willem zie hier. De scans zelf staan onder "inventaris".

Peter S

Van een vriend ontvangen een kopie van een bladzijde uit het boek "Rotterdamse Geslachten"  dd 1925 met daarop alle bovengenoemde informatie (of de info de Peter S hierboven aangaf). Het merkwaardige is dat Gerrit Cornelisz in juli 1637 een tweeling laat dopen (zojuist gevonden met de leeshulp van Stamboom forum) en dat "onze" Jan geboren / gedoopt zou zijn op 19 jan. 1637.

Als de vader van Gerrit een Cornelis is  dan is het waarschijnlijk dat de eerste zoon van Gerrit een Cornelis is en die is gedoopt 1 okt, 1638, Voorburg.

Gerrit Cornelisz laat dopen in Voorburg: Annetje en Stijntie (1637), Cornelis (1638), Jannetje (1640)  en onze Jan ?????? Niet op 19 jan 1637 in Voorburg.

Ik vraag me af of de vader van Jan wel Gerrit Cornelisz van Staveren is  Bij de "briefjes" zie ik ook een Gerrit Claasz van Staveren.

Waar haalden ze in 1925 de info vandaan dat Jan geboren is op 19 jan 1637 ?

C.N. de Jong


In ORA Voorburg komt op 08-11-1656 een Claes Cornelisz van Staveren, metselaar, voor <scan 735> als schuldenaar. Borg is onder meer Adriaen Jaspersz Rotteveel. Uit de vermeldingen van Jan Gerritsz van Staveren in ONA Den Haag blijkt dat deze ook metselaar was, en een groot aantal van de vermeldingen blijkt om borgstellingen te gaan. Daarbij komen dan Adriaen Rotteveel, en Jasper en Cornelis Adriaensz Rotteveel voor.
Dat is allemaal geen bewijs, maar het lijkt erop dat metselen een familietrekje is, en dat de fam. Van Staveren goed bekend was met, dan wel verwant was aan, de familie Rotteveel (dat is al zo omdat Apolonia's zus Maertie met Willem Jansz Rotteveel alias Cleij was getrouwd, al weet ik de preciese relatie met bovengenoemde Rottevelen niet).
Als Claes Cornelisz een oom was van Jan Gerritsz van Staveren, dan zou het dus kunnen kloppen dat diens vader Gerrit Cornelisz was. Helaas beschikken niet alle ORA-delen over een index, ze zouden nog vaker kunnen voorkomen.
Wel vond ik een paar latere vermeldingen, bijv op 23-05-1709 waar Gerrit en Katharina van Staveren een huis verkopen. Hun vader Jan is  dan al dood, moeder en broers zijn er wel bij (ORA Voorburg 12/121v <scan 471> . De aankoop van het huis door Jan was op 02-05-1687 <scan 169

Groeten, Frans

Frans AngevaarePlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu