stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland (personen), vermeld ook een naam, datum, plaats of regio in Uw titel) » Gezocht huwelijk ± 1830 Albertus Schoot en Maria Hoogenkamp. [opgelost]


Profiel afbeelding

Albertus Schoot wordt op 28-7-1805 te Raalte RK gedoopt en overlijdt te Raalte op 17-11-1877.

Maria Hoogenkamp overlijdt te Raalte op 1-3-1881. Volgens de overlijdensakte is zij 80 jaar eerder geboren in Raalte en zijn haar ouders Gradus Hoogenkamp en Johanna Hesselink. In het RK doopboek van Raalte komt er slechts één Maria in aanmerking: gedoopt 26-9-1800, vader Gerardus Wilhelmus en moeder Joanna Henricus. (Volgens https://gw.geneanet.org/tkruiper?lang=nl&iz=111&p=maria&n=hoogenkamp is zij gedoopt op 12-4 1800, maar volgens het doopboek heet zij Anna Maria, dochter van Gerardus Lambertus en Joanna Gerardus.) Overigens zijn leeftijden bij overlijden nogal eens onbetrouwbaar.

Het echtpaar Schoot-Hoogenkamp krijgt in de periode 1830-1845 zeven kinderen, allen in Raalte geboren, de eerste, Gerrit Jan, op 8-10-1830. Dat maakt een huwelijk rond 1830 waarschijnlijk, echter, ik heb het niet kunnen vinden. Wie wel?

Frank Rijckaert

Zij zijn getrouwd in Raalte op 8 mei 1829: Albertus Willem Schoot en Anna Maria Lammers 

https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:939D-PG8C-R?i=389&cc=2026211&cat=252379

carolina

Bedankt voor de reactie. Het is vreemd dat de bruid Anna Maria Lammers heet en vanaf dat moment consequent Maria Hoogenkamp. Vanwaar deze naamswijziging?

Echter, het is de enige mogelijklheid. Ik kan tussen de huwelijksdatum 8-5-1829 en 8-10-1830, de dag waarop Gerrit Jan Schoot wordt geboren, geen overlijden van Anna Maria Lammers vinden, noch een tweede huwelijk van Albertus Schoot, die overigens ook slechts bij zijn huwelijk Albertus Willem heet.

Frank Rijckaert

De op 8.5.1829 getrouwde Anna Maria Lammers was blijkens de huwelijksbijlagen (link) inderdaad RK gedoopt op 12.4.1800, dochter van Gerrit Lammers en Joanna Gerrits (wat min of meer overeenkomt met de info in de vraag uit het RK doopboek). Dus logisch dat ze in die huwelijksinschrijving Lammers heet. Haar vader Gerrit zal wellicht Lammers hebben geheten omdat zijn vader ene Lammert was, maar wellicht woonde of werkte hij op een boerderij genaamd Hoogenkamp. Een boerderij Hogekamp is te zien op een kadastrale kaart van de gemeente Raalte, zie hier, midden boven, ten NW van Heeten. [Edit: bijbheorende OAT hier, de eigenaar was ene Dirk Rotman.]

Peter S

Eerst patroniem en dan de boerderijnaam als familienaam. Niet ongewoon in die regio. 

Annemarie57

Opnieuw bedankt. Dat Hoogenkamp een boerderijnaam kon zijn vermoedde ik wel, maar de doopinschrijving van Anna Maria luidt:

12-04-1800   d: Anna Maria
                      v: Gerardus Lambertus
                      m: Joanna Gerardus
                      g: Berendina Henrici, aan Locaten -Heeten

en Lokate is de naam van de aangrenzende boerderij. De trouwinschrijving van de ouders van Anna Maria luidt:

07-05-1799    Gerardus Esseling
                      Joanna Gerardi Locate
                      Testibus Rdus. Drs. G.H. Thalen et F.C. Kouts. Aan Hogenkamp - Heeten

Kennelijk trouwde Gerardus, van boerderij Esseling, in op boerderij Locate. Echter, ik vond ook nog de volgende doopinschrijvingen in Raalte:

30-10-1801   z: Gerardus
                     v: Gerardus Lambertus
                      m: Joanna Gerardus
                      g: Bernardina matre matris, aan Hogenkamp -Heeten

10-10-1808   z: Lambertus
                      v: Gerardus Lambertus
                      m: Joanna Gerardus
                      g: Theodorus Lamberti, aan Hoogenkamp -Heeten

28-05-1810   z: Hermannus
                      v: Gerardus Lambertus
                      m: Joanna Gerardus
                      g: Henricus Lamberti, aan Hoogenkamp -Heeten

Waarschijnlijk is het gezin verhuisd van boerderij Lokate naar boerderij Hogekamp. Toch blijft het vreemd dat dezelfde vrouw in 1829 huwt als Anna Maria Lammers en dat ze vanaf 1830 steeds Maria Hoogenkamp heet. Dat was ruim na de invoering van de burgerlijke stand.

Frank Rijckaert

Zelf zie ik het probleem niet wat de achternaam Lammers/Hoogenkamp betreft. Een m.i. logische verklaring van de gegevens is dat juist omdat de BS was ingevoerd, haar doopinschrijving is opgezocht voor haar huwelijksinschrijving, en daar stond alleen maar de naam Lammers of iets dergelijks in. Anna Maria ging echter wellicht door het leven met de naam Hoogenkamp, en die naam werd steeds gebruikt in andere akten waarvoor haar eigen doopinschrijving niet is geraadpleegd. Van de exactheid van de burgerlijke stand in de 19de eeuw moet niet teveel worden voorgesteld, de Basisregistratie Personen was er toen niet.

Peter S

Als Anna Maria Lammers door het leven ging met de naam Hoogenkamp, waarom ondertekende ze dan haar huwelijksakte met 'A M Lammers'?

Frank Rijckaert


Misschien omdat ze toen is geïnformeerd dat Hogenkamp niet in haar officiele naam was. Dergelijke "waarom" vragen zijn niet met zekerheid meer te beantwoorden al er geen nadere specificaties zijn gegeven.

Wel zie ik dat transcripties van het bevolkingsregister van Raalte online staan (link). Daar zie ik dat in het register van 1870-1880, Albertus Schoot geb. 28.7.1805 te vinden is in Wijk F, bladnr. 27, volgnr. 1, en Maria Hoogenkamp geb. 12.4.1800 op hetzelfde blad, volgnr.2. Evenzo overeenkomst in het regster van 1860-1870, maar dan onder de naam Maria Hogenkamp. Voor het register van 1850-1860 idem, maar dan met Bertus Schoot geb. 1804.

Peter SPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu