stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » De *akte van Maria Alberdina Lagaay/Lagaaij niet terug te vinden? Tr. 1890, kinderen * Wormerveer [o


Profiel afbeelding

Abraham Albertus Lagaay of Lagaaij trouwde op 30 januari 1890 met Maria Henrietta Christina van Doesburg.
Het echtpaar kreeg de volgende kinderen:
Christina, geboren op 17 september 1890 te Wormerveer;
Wesselina Hendrika Cornelia, geboren op 9 november 1891 te Wormerveer;
Louis Christiaan, geboren op 28 december 1892 te Wormerveer;
Van deze drie kinderen zijn geboorteacten beschikbaar.
In Amsterdam werd op 16 januari 1894 nog een dochter geboren, genaamd Maria Alberdina.
Het enige wat ik van haar vind via het Open Archief, zijn een gezinskaart uit Amsterdam, een huwelijksakte en de overlijdensakte van haar dochter Johanna Mijndertje.
Waarom vind ik de geboorteakte van Maria Alberdina niet terug?
En wie kan me vertellen wanneer zij overleden is? Dit moet begin jaren 80 geweest zijn.

Groet,
Corine

Corine Knoester

De geboorteaktes van Amsterdam zijn op de website van het Stadsarchief Amsterdam te vinden. Zie hier voor de geboorteakte van Mari Alberdina Lagaaij (akte 719).

Johanna C.

ook te vinden bij FamilySearch

Peter B

Beste Corine,

Open Archieven is een prachtig verzameling van gegevens, maar nog lange na niet compleet.

In de 50-tiger jaren van de vorige eeuw zijn de Mormonen {Family search] begonnen met verfilmen van de toen openbare archiefbestanden. De archiefdiensten kregen een microfilm van deze bestanden.

Rond 1995 werd het idee gelanceerd om je stamboom vanachter bureaustoel te kunnen opzoeken. De rijksarchieven begonnen met invoeren in een eigen  systeem, nu vermeld onder Wiewaswie.nl.

Wat heeft Bob Coret gedaan [Open archieven} alle beschikbare digitale bestanden aan elkaar te koppelen.

De gebruikte zoekmachine maakten de bestanden beter doorzoekbaar.

De site : Open Archieven is echter afhankelijk van de bestanden, die aangeleverd worden door de archiefdiensten.

De geboorteakten o.a. de gemeente Wormerveer zijn nog niet op nieuwe digitale wijze bewerkt.

Wel kun je via Family Search bij de verfilmde bestanden van deze gemeente komen.

Het vraagt wel enige inzicht en kennis van de Burgeslijke Stand, hoe deze in het verleden is ontstaan.

Succes met je verder zoektocht.

Groeten van Terkos

Terkos

Beste mensen, Veel dank voor de reacties. Het is me nu duidelijk, waarom ik de bewuste geboorteakte niet in Open Archief kan vinden. Interessant ook om de geschiedenis van de digitalisering van de archieven te lezen. Voor mij als blinde, gaat er dankzij die digitalisering een wereld open. Ik kan de gedigitaliseerde teksten met behulp van mijn computer met braille en spraak, over het algemeen prima lezen. Dat wordt veel ingewikkelder, als het om handgeschreven teksten gaat.  Met name Open Archief is wat mij betreft erg toegankelijk en eenvoudig raadpleegbaar. Helaas is het me nog niet gelukt om de akte te lezen via het Amsterdamse Archief. Die site lijkt minder eenvoudig raadpleegbaar. Hopelijk komt dit archief op termijn ook beschikbaar via Open ARchief. Ik zal nog een poging wagen met Family Search, om de akte daar wel te kunnen lezen.

 

Groet, Corine

Corine Knoester

@ Corine,

Dit is de tekst van de geboorteakte:

719 Op heden zestien Januari Achttienhonderd Vier-en-Negentig, is voor ons ondergeteekende Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der Gemeente Amsterdam verschenen: Abraham Albertus Lagaaij van beroep smid oud vierenveertig Jaren, wonende Gerard Doustraat No 145, welke heeft verklaard dat op Heden des voormiddags ten Zes ure, in het huis, staande als boven is geboren een Kind van het Vrouwelijk geslacht, uit Maria Henrietta Christina van Doesburg van beroep geen wonende als boven zijne echtgenote welk kind zal genaamd worden Maria Alberdina van welke verklaring wij deze Akte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Johann Hermann Beusmann van beroep Werkman oud Zesenveertig Jaren, wonende Gebed Zonder End 8 en van Barend de Groot van beroep Geen oud Tweeenzestig Jaren, wonende Joden Breestraat 65 en is deze Akte door ons benevens Den Vader en de getuigen, na voorlezing onderteekend.
1. A.A. Lagaaij
2. JH Beusmann
3. B de Groot

Het huisnummer waar Maria Alberdina geboren is kan ik niet helemaal ontcijferen. Er staat 145 of 143 maar het is ook mogelijk dat er 14 (spatie) 5 of 14 (spatie) 3 staat.

Johanna C.

"Gevraagd z.s.m. in een burgergezin met drie kleine kinderen, waar de Vrouw des huizes zeer zwak is, een Meid-Huishoudster, P.G., voor alle werkzaamheden. Adres: A.A. Lagaay, Gerard Doustraat 143, 1e étage."   "Het Nieuws van den Dag" van  19.7.1895.

G. Karssenberg

Vraag in "Google" eens naar: "Gerard Doustraat 143" Amsterdam.
Vermoedelijk is de "Volksrijwielhandel" een van de "opvolgers" van de zaak van de familie Lagaay. Dit oude huis is kennelijk verdwenen.

De bloemetjes staan voor de ramen.

G. Karssenberg


Beste mensen,

 

Ontzettend veel dank voor deze zeer nuttige informatie!

Johanna, wat ontzettend fijn, dat je de geboorteakte voor me hebt uitgetypt. Er wordt me hierdoor veel duidelijk.

De moeder van het gezin heeft altijd een zwakke gezondheid gehad. De krantenadvertentie past dus goed in het geheel. Ik ga mij verder verdiepen in het bewuste huis.

 

Groet,

Corine

Corine KnoesterPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu