stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: doopakten kinderen van Hendrick ten Hoven x Anna Holscher(s) ondertr. A'dam 1688


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Ik ben op zoek naar de doopakten van kinderen van Hendrick ten Hoven uit Varsseveld x Anna Holscher(s) uit Amsterdam. Hun ondertrouw was op 10 januari 1688 te Amsterdam.

https://archief.amsterdam/indexen/persons?ss=%7B%22q%22:%22Holschers%22%7D&sort=%7B%22order_i_datum%22:%22asc%22%7D

In de periode van hun huwelijk (1688 - <1701) kan ik het Stadsarchief Amsterdam nergens doopaktes vinden van mogelijke kinderen. Ik ben in het bijzonder op zoek naar de doopakte van Leonard die rond 1698 geboren moet zijn. Hendrick hertrouwd voor de 3e keer in 1701 (ondertrouw: 20 april 1701 opnieuw te Amsterdam) met Mara Leenders van der Roer. Hendrick ten Hoven en Maria krijgen meerdere kinderen, allen gedoopt in Amsterdam.

Zou het kunnen zijn dat de kinderen uit het huwelijk met Anna Holscher elders zijn geboren (Varsseveld?) en niet in Amsterdam? Ook lijkt het erop dat Anna Holscher(s) niet in Amsterdam is begraven (waar wel weet ik niet), wat deze hypothese versterkt. Is dat een mogelijkheid?

Mvg,

Kaj

Kaj Metz

Is het niet logischer te veronderstellen dat Leonard vernoemd is naar zijn grootvader maternel, c.q. de vader van Maria, en dat hij dus níet 31 jaar was, maar gedoopt in 1701?

Met vriendelijke groet, André

PS uit de ondertrouwinschrijving (ook) uit 1701 valt niet op te maken dat Hendrik toen minderjarige kinderen had en dat zou je wel verwachten als dat zo was.

Andre Jansen

Beste Andre,

Dat was eerst ook mijn veronderstelling, maar de twijfel is toch blijven knagen. Er zit aardig wat jaartjes tussen 1698/1699 en 1701. In zijn ondertrouwakte (20-4-1731) met Gesina Groenewoudt wordt weliswaar Maria als zijn moeder aangeduid, en niet al stiefmoeder. Een doopakte van een andere Leonard/Leendert zou uitsluitsel kunnen geven.. Het zou misschien wel verklaren waarom er in de periode na 1701 maar één Leendert/Leonard Ten Hoven in Amsterdam trouwt en kinderen krijgt. Of de Leendert van 1701 stief al snel na zijn geboorte. Over dat laatste heb ik echter geen bewijs kunnen vinden..

Kaj Metz

Bij haar huwelijk was Anna Holscher blijkbaar al 40 jaar.

G. Karssenberg

Op 17.4.1644 is ene Anna in de Nieuwe Kerk in Amsterdam gedoopt als dochter van Jan Barentsz Holscher en Annetje Barens (Schrijvers?).

Als dit de betrokken Anna is dan was ze een jaar of 44 bij haar huwelijk.

G. Karssenberg

@Karssenberg, bedankt voor de aanvullingen!

Geen spoor van kinderen uit dit huwelijk, 40-44 jaar bij haar huwelijk. Het lijkt er steeds meer op dat dit stel kinderloos bleef.. Wat dus zou betekenen dat de '32 jarige' Leonard op zijn ondertrouw toch in 1701 gedoopt is..

Kaj Metz


En die conclusie deel ik.

G. KarssenbergPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu