stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht: Afkomst Leonard van der Roer (ca. 1645 Dordrecht - 1691 Amsterdam)


Profiel afbeelding

Beste forumleden,

Momenteel loop ik een beetje stuk in het Dordrechtse archief, waar ik eerlijk gezegd nog weinig van snap. Ik heb hier en daar wat gegevens bij elkaar kunnen sprokkelen, maar ik mis nog een 'volledig beeld' van Leonard's ouders en grootouders.

1) Het is mij niet gelukt om een doopakte van Leonard te vinden.

2) In zijn ondertrouw met Maria Kretser wordt Aegie Tomas genoemd als zijn moeder (klopt dit?).

- Doopaktes kinderen:

Elisabet

Maria

Sibilla

3) Via zijn patroniem kom ik in het Dordrechts archief op verschillende van der Roers die mogelijkerwijs zijn vader geweest kunnen zijn:

Bastiaen Leendertsz van der Roer, trouwakte (1641)

Jan Leendertsz van der Roer, trouwakte (1642)

4) Vanuitgaande dat bij deze twee heren een familieband bestaat met 'mijn' Leonard zou het kunnen zijn Leendert Bastiaensz van der Roer zijn opa is? Over hem ik de volgende gegevens gesprokkeld:

Mogelijke kinderen: Jan, Bastiaen, Govert

02-04-1628: Hertrouwd met Sebilletje Verbeeck, weduwe van Hendrick Teruwe

16 sept. 1636: Mariken Thonisdr., weduwe van Wouter Bastiaensz., verkoopt aan Grietgen Melssen, weduwe van Arijen Cornelisz. Boene, een losrente van 37 gl. 10 st., verzekerd op een huis op het Nieuwe Werk, staande tussen het huis van Blasius Oem en dat van Pieter den Hellebaerdier. In margine: comp. Leendert Bastiaensz. [van de Roer], uit naam van Mariken Theunisdr., toont de originele brief, waarbij blijkt dat de schuld volledig is voldaan. Schuldbrief derhalve geroyeerd op 24 mei 1641. (ORA Dordrecht inv. 770. f. 150)

Op 31-8-1644 compareren Cornelis Terwen, jongman, burger van Dordrecht, geassisteerd met Jannichgen Cornelisdr, weduwe van Jaecques Terwen, zijn moeder, enerzijds en Zegertgen Verbeeck, jonge dochter wonende te Dordrecht, geassisteerd met Jan Matthijsz Baelen en Leendert Bastiaensz van de Roer, haar "behout oomen", anderzijds, om huwelijkse voorwaarden te maken. [1267]

13-02-1657: Notaris Jacob Schoudt, NAH 153, ff,479v-484, PI No N-3742 (Collections of Paintings in Haarlem, 1572-1745)

Hopelijk kan hier iemand chocolade van maken. Alvast heel erg bedankt.

Met vriendelijke groet,

Kaj

Kaj Metz

om te beginnen staat er in de ondertrouwakte te A'dam [hier] geen "Aagie Tomas", maar "Aeghien Tarwe", en dan kom je in Dordrecht uit bij het huwelijk ingeschreven op 14.11.1641 tussen Bastiaen Leenderts van der Roer & Agatha Terwen [hier] in de "Registers houdende aantekening van de huwelijken van de onderscheiden gezindten". Volgens de inschrijving is Sebilla Verbeeck de moeder van Agatha.

Peter B

Aegie Tomas = Aeghien Tarwe

Marcella de Jager

Sorry, zie nu je reactie Peter en je hebt trouw ouders ook gevonden,hoef ik het niet meer te plaatsen ;)

Marcella de Jager

Interessante wending! Dus als ik het goed begrijp komen we uit op de volgende complexe familiebanden:

Sebille(tje) Verbeeck, de weduwe van Hendrick Teruwe (Tarwe), en moeder van Aeghien (Agatha) Tarwe, trouwt later met Leendert Bastiaensz van der Roer, de vader van Bastiaen Leenderts van der Roer, de man van Aeghien (Agatha) Tarwe.

Bron voor het huwelijk Sebille Verbeeck en Leendert Bastiaensz van der Roer: hier 

Kaj Metz

dit is de échte bron van het huwelijk te Dordrecht [hier]: "op den XVIIen Martij 1628 sijn aengeteijckent Leendert Bastiaens weduunaer van Dordrecht geadsisteert met Bastiaen Woutersz zijne vader ter eenre & Sibilla Verbeeck wedue Henrick Terwe mede van Dordrecht geadsisteert Sara van Mollem haere overleden mans suster ter andere zijde voor d'heeren Corput & Schaep schepenen"

en hier te Utrecht 24.05.1623: "den 24en Maij - Hendrick Terwen weduwaer van Aechtgen Jacobs wonende binnen der stadt Dordrecht en Sybilla Jacques Verbeecks dr. weduwe van Daniel van Mollen woonende tot Wesel. attestaet. gegeven den XXVen Junij 1623"

Peter B


Fantastisch! Bedankt.

Kaj MetzPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu