stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Op zoek naar ouders van Heijndrick Jans Schinckel (* circa 1630) in Bodegraven


Profiel afbeelding

Het is mij tot nu toe niet mogelijk geweest om de ouders van Heijndrick Jansz Schinckel te vinden. Wie kan mij helpen????

Heijndrick (geboren vermoedelijk circa 1630) was veehouder, landbouwer en diaken van de Hervormde Kerk te Bodegrven. Hij liet in de Hervormde Kerk van Bodegraven de volgende kinderen dopen: 8 oktober 1653 - Annichgen, 11  February 1657 - Cornelis en Pietertjen, 7 September 1662 - Arij en 18 November 1668 - Jan

Heijndrick en zijn vrouw Dieuwertje Cornelis van Beijeren maken testament op 9 juni 1671 te Woerden. Beiden wonende in de Weijpoort van Bodegraven.

Uit het boek Archief voor kerkelijke geschiedenis, in zonderheid van Nederland (1847): Acta Consistorie Bodegraven 17 December 1672, is nu bekend dat Heijndrick Jans Schinkel, diaken, in December 1672 is overleden als gevolg van ziekte. Het Staatse Leger had te Bodegraven post gevat en die situatie leidde to sterfte onder de kleine bevolking en het leger.

Graag hoor ik of u aanvullingen heeft!

Vriendelijke groet

Martin Westphal

Martin Westphal

Niet echt wat u zoekt. 1672 was een rampjaar voor Bodegraven (en veel andere plaatsen). 

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6773/het-rampjaar-1672.html

richard ambagtsheer

De namen van de doopgetuigen zijn natuurlijk van belang.
Blijkbaar had hij een broer Jacob Jansz Schinkel (getuige in 1668)
Deze is in 1666 in de weeskamer vermeld en in 1653 in het notarieel archief te Woerden.
De erfgenamen van Hendrik bezitten in 1677 naast hun land ook een afgebrande boerderij.
Dat zal ook wel een gevolg van de oorlog geweest zijn.

Wesley Fokkens

Inderdaad Wesley, Heijndrick zat midden in het cruciale gebeuren in December 1672. Zeer waarschijnlijk zijn Dieuwerje met kinderen naar Utrecht gevlucht voordat de Fransen binnentrokken, en bleef Heijndrick achter om zorg te verlenen.

Martin Westphal

Overigens kan ik verder ook niets vinden over de voorouders van Dieuwertje Cornelis van Beijeren... Zij huwde wel (2e) in 1676 met Leendert Pietersz Ramp in Bodegraven, en weet ik dat zij na 1705 moet zijn overleden...

Martin Westphal

Mogelijk kan de inhoud van deze akte helpen?

Beheersnummer: M017
Archief: Stadsgerecht Montfoort (oud-rechterlijk)
Beschrijving index: Akten van de weeskamer Montfoort, 1662 - 1662
Inventarisnummer: 120
Aktenummer: 38
 
Naam: Jan Henricksz Schinckel
Hoedanigheid: bloedverwant, voogd, machtiger
Datum: 08-03-1662

Annemarie57

Zoals gezegd, kan het nuttig zijn om zijn broer Jacob te bestuderen.
Onder andere in Not Woerden 8535f37.
De scan heb ik (nog) niet gevonden, maar aan de index te zien was hij getrouwd met een dochter van Pieter Willemsz Ramp en dat was misschien wel weer de vader van Leendert.

Wesley Fokkens

Vwb familie van Dieuwertje Cornelis van Beijeren: er is een verwijzing in een akte archief Woerden naar een Pieter Cornelis van Beijeren x Ariaentgen Jansdr Vermeij van 9 juni 1671 (8548 / aktenummer 69). Beiden testateur.

De akte eerder genoemd waarin Dieuwertje voorkomt met Hendrick Jansz van Schinkel is ook van 9 juni 1671, 8548 aktenummer 68. Beiden huwelijkspartner en testateur. 

Het gaat dus ws om dezelfde akte, bestaande uit meerdere blz waarin duidelijk zal worden dat Dieuwertje en Pieter familie waren.

Bas de Vries

14-05-1670 inhoud Derck Cornelisz van Eijck (Dijck?), weduwnaar van Aefgen Ghijsbertdr van Beijeren, die weduwe was van Jan Stevensz Vermij, "voor een helft" en Pieter Cornelisz van Beijeren, getrouwd met Adrijaentjen Jansdr Vermij, dochter van voornoemde Aefgen en Jan Vermij, de jonge zoon voor de andere helft, verkopen aan Huijbert Jansz Vermij 8 morgen land in het Broekveld, strekkend van de Oud Bodegraafsedijk tot de Welledijk, belend ten oosten Willem Harmensz W...(vlek!) als bruiker en ten westen Jan Pietersz c.s

Bas de Vries

Ik heb na enig gepuzzel de scan waar ik hierboven over schreef gevonden.
https://archief.rhcrijnstreek.nl/detail.php?id=27199#scans
Inventarisnummer 8535 scan 75
Jacob Jansz Schinckel, getrouwd met Annichjen Pieters Ramp, was inderdaad een van de erfgenamen in de boedelscheiding van Pieter Willemsz Ramp, overleden, en diens weduwe Geertgen Jacobs de Hoogh.
Hij plaatst een keurige handtekening onder de akte.

Wesley Fokkens

Op 17-1-1650 is Annichjen Pieters Ramp in het notarieel Woerden (8532 nr 2) vermeld
als vrouw van Jacob Jansz (zonder achternaam) te Bodegraven.
Dat wordt dus heel moeilijk.

Wesley Fokkens

Beste Annemarie, dat is inderdaad een interesante akte, en qua tijdstip kan deze Henrick Janssen Schinckel mijn hoofdpersoon zijn, en als dat zo is, dan is Jan Henricksen Schinckel idd zijn vader. Ik heb moeite met het lezen van de paar woorden die tussen "ende" en "van" gevolgd door Jan Henricksen staan. Kunt u dat lezen?

Martin Westphal

Beste Bas, het lijkt er inderdaad sterk op dat Pieter Cornelis van Beijeren een broer zal zijn geweest van Dieuwertje. Pieter woonde in De Bree, alwaar Dieuwertje ook woonde....

Martin Westphal

De weeskamerakte uit Montfoort:

Op huijden hebben Cornelis Woutersen Snel ende Bastiaen van Lopik, momboirs ende voogden van Wouter Henricksz Snell, onmondig nagelaten weeskint van Henrick Wouterssen Snel, nagelaten weduwnaar van Claesken Francken van de Poll, ter eenre,
en Cornelis Gerritsen van Snelrewaerd, man ende voogt van Maria Matheus van Waerder, daar zij levende echte geboorte bij hebbende, Dammis Janssen Maeslant, Henrick Andriessen Spruijt en Henrick Janssen Schinckel met name en als geauthoriseerde van Jan Henricksz Schinckel, zijnen vader, als momboirs ende voogden van Frans Matheusse van Waerder, onmondig nagelaten weeskint van Claesken Francken van de Poll voornoemt, ter anderen zijde
met verwijzing naar wat in 1657 is geaccordeert.
(met uitgebreide beschrijving over de afwikkeling van de financiën)

Wesley Fokkens


Akte Montfoort 23-02-1633 nr. 1445, folio 16 met huwelijkspartners en bloedverwanten:

Claes Stevensz van Stekelenburch, huwelijkspartner
Jacobye Ghijsbertsen, huwelijkspartner (= volgens mij een “van Schinkel”)
Bertgen Mattheus Schinkel, bloedverwant
Jan Hendricxsen Schinkel, bloedverwant
Willem Hendricxsen Schinkel, bloedverwant
Stevensen Schrevels van Stekelenburch, bloedverwant

Bas de VriesPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu