stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Gezocht de ouders van Eewout Cornelisz van Leeuwen geb. ca. 1650 regio Alphen a.d. Rijn



Profiel afbeelding

Beste allen, Ik heb een vastloper bij een voorouder die ik graag wil vlot trekken. Ik heb het gevoel dat ik iets over het hoofd zie maar kan het niet vinden. dus ik hoop dat jullie kunnen helpen. Het gaat om Eewout Cornelisz van Leeuwen, geboren ca. 1660. Hij heeft als enige zoon Cornelis Eewoutsz van Leeuwen, gedoopt op 17 jun 1685 te Alphen ad Rijn. Deze is getrouwd met Marrigje Ewouts Vos op 23 jan 1707 te Alphen ad Rijn. Wat ik weet uit het RA in Alphen ad Rijn is het volgende: - Hij is getrouwd met Aagje Cornelisdr Tibbe Helaas nog geen trouwen gevonden - Op 7-12-1707 koopt hij een huis in Aarlanderveen - Hij bezit land in het Rietveld van Alphen dat hij heeft verkregen na erven van zijn schoonvader Cornelis Jacobs Tibbe op 6-12-1690 en 23-1-1693 respectievelijk. Hij verkoopt dit op 26-4-1719 en dat is voor mij het laatst bekende. - Zijn broer heet waarschijnlijk Aelbert Cornelisz van Leeuwen. Deze is namelijk 1) getrouwd met een zus van Aagje Cornelis Tibbe genaamd Maria en 2) zijn erfdeel van schoonvader ligt naast die van Eewout Cornelisz van Leeuwen. Verder kan ik weinig vinden over Eewout dus ik ben gaan zoeken op Aelbert. Deze is op 23-5-1683 getrouwd te Zwammerdam met Maria Cornelisdr Tibbe. Hij is dan j.m. van Koudekerk. Helaas heb ik daar nog geen doop kunnen vinden. Zij dopen 2 kinderen in Oudshoorn. Op 27-5-1685 Jannetje met als getuige Neeltje Cornelis en op 30-11-1687 Maritje, getuige Lijsbet Cornelis. Hij wordt vermeld als woonachtig in Esselijckerwoude in 1690, maar ook in weer in Oudshoorn in 1693. Ik kom in het archief van Oudshoorn nog wel een Cornelis Albertsz van Leeuwen tegen als mogelijke vader maar dat is meer een gevoel omdat in die akte ook over Esselijckerwoude wordt gesproken waar misschien een link mee is gezien de woonplaats van Aelbert. Wie kan me helpen dit weer in beweging te krijgen? Alvast hartelijk dank! Iedere beetjes helpen. Met vriendelijke groet, Johan van Oosten, Zoeterwoude

Johan Van Oosten - 19 mei 2020 - 23:45 (laatst bijgewerkt 20 mei 2020 — 10:28 door moderator)

Og Aelbert Cornelis een broer was van Eeuwout lijkt me niet 1-2-3 bewezen. Als Eeuwout zijn bezit te danken had aan zijn schoonvader kan Aelbert ook een deel via zijn schoonvader hebben verkregen en is het geen "bewijs" dat ze broers waren omdat ze bezittingen hadden die naast elkaar lagen. Aan de andere kant kwam het best regelmatig voor dat broers uit het ene gezin trouwden met zussen uit een ander gezin. Er is dus meer informatie nodig over beide gezinnen. In Aarlanderveen en omstreken is de naam Van Leeuwen veel voorkomend. De naam Eeuwout daarentegen lijkt dungezaaid. In het hoofdgeld van 1623 zie ik er welgeteld twee: Eeuwout zoon van Willem Gerritsz bouman en Niesgen Gijsen en Eeuwout Fransz gehuwd met Maritgen Jacobsdr en hun zonen Jacob en Jan. Je zou verwachten dat Eeuwout Cornelisz van Leeuwen naar iemand is vernoemd (via vader of moederskant), maar ik zie het niet op dit moment. 

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 12:34

In datzelfde Hoofdgeld komen twee Leeuwensz voor: Jacob Gijs  Leeuwensz en Willem Gijs Leeuwensz. Zou Niesge Gijs (de vrouw van Willem Gerritsz bouman een zus zijn? 

 

In het hoofdgeld van 1623 van Esselikerwoude komt de naam Eeuwout helemaal niet voor. 

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 12:37 (laatst bijgewerkt 20 mei 2020 — 12:50 door auteur)

Hoi Annemarie,

Dat klopt wat je zegt over Aelbert. Helaas is het een spoor wat nog een beetje dood loopt ook. Over dat Hoofdgeld Aarlanderveen, dat is wel een interessante. Over de 2 genoemde koppels zou het zeker voor de eerstgenoemd (Willem Gerritsz x Niesgen Gijsen) goed om van Leeuwens kunnen gaan. Ik heb via een andere tak een Willem Gerritsz van Leeuwen in mijn stamboom ook uit die omgeving. Deze is ca. 1520 geboren en heeft een aantal zoons genaamd Gijsbertr, Cornelis en Dirck. Gijsbert is mijn voorouder en trouwt met Marijtgen Maertensdr Uuijtvercoren. Zij krijgen een dochter Elisabeth Gijsen die trouwt met Dirk Cornelisz Cop. Deze Elisabeth Gijsen is misschien wel een zus van Niesgen. Maar wellicht, gezien dezelfde namen, is Willem Gerritsz ook kandidaat?

Johan Van Oosten - 20 mei 2020 - 13:17

De naam Van Leeuwen komt zo veel voor in die omgeving dat een rijstebrijberg is, hopeloos. Maar iedere Cornelis die een mogelijke zoon Eeuwout zou kunnen hebben is natuurlijk interessant (bijvoorbeeld Cornelis N.N. x N.N. Eeuwoutsdr of zelfs grootouders/ooms met de naam Eeuwout). 

Ik kwam nog wel een Cornelis Aelbertsz van Leeuwen tegen die gehuwd was met een Elisabeth Leendertsdr van Poelgeest. Zij zal rond 1675 geboren zijn. Zij woonden in de buurt van Oudshoorn. 

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 15:01

Hoi Annemarie,

Dat klopt inderdaad. Ik ga ze maar eens systematisch afwerken alle mogelijkheden. Die Cornelis Aelbertsz van Leeuwen die je noemt is heel interessant. Heb je daar een akte van o.i.d? Zoals hierboven aangegeven heeft hij inderdaad in Oudshoorn gewoond. Ik ben benieuwd wat erin staat maar ook van wanneer deze is gedateerd. 

Gr,

Johan

Johan Van Oosten - 20 mei 2020 - 15:18

protocollen Oudshoorn 1735-1737         inventarisnummer 16 bladzijde 56v
datum 01-06-1736
De erven van Willem Cornelisz Schipper, te weten Cornelis Dirksz Raaphorst,
zoon van Beateris Cornelisdr Schipper, zuster van voornoemde Willem Cornelisz
Schipper, Cornelis Jansz Wittevaar, zoon van Marritje Aalbertsdr Schipper en
daarop benevens een mede-erfgenaam van Jan Aalbertsz Schipper en Aaltje
Aalbertsd Schipper, welke Marritje, Jan en Aaltje Aalberts Schipper, zusters en
broer zijn van genoemde Willem Cornelisz Schipper en Jan Tadikse Poelgeest,
zoon van Tadik Leendertse Poelgeest, ook een mede-erfgenaam van voornoemde
Willem Schipper, voor hun zelf en nog met procuratie van Jasper Dirksz
Raaphorst, Fijtje Jans Wittevaar, weduwe van Karel Jansz van IJperen, Steijntje
Aalberts Swart, meederjarige dochter van Fijtje Cornelisdr Schipper, zus van
voornoemde Willem en mede-erfgenaam van Jan en Aaltje Alberts Schipper,
Leendert Tadikse Poelgeest, Leendert Gerritse Poelgeest, Michiel van der Winden
als vader en voogd over zijn minderjarige dochter W..... die hij verwekt had
bij Cornelia Gerrits Poelgeest, welke Jan, Leendert en Cornelia enige kinderen
van Gerrit Leendertsz Poelgeest en mede-erfgenamen van voornoemde Willem
Schipper, Kors Janse Sinnekeveldt, gehuwd met Marritje Cornelis van Leeuwen,
met het nog minderjarige kind van Leendert Cornelisz van Leeuwen - Marritje en
Leendert Cornelisse van Leeuwen als enige kinderen van Lijsbet Leendertse
Poelgeest -,
allen erfgenamen van de nagelaten boedel van Willem Cornelisz
Schipper, verkopen aan Dirk Dirksz Kalkoven de Jonge veenland of water in de
Heuvelpolder, te verongelden voor 2 morgen en 50 roeden, strekkende uit de
Heuvel- tot de Duikerwetering, belend ten oosten de weduwe van Jacob Klaasz
Admiraal en ten westen de erfgenamen van juffrouw Van der Aar. Koopsom 156
gulden en 6 stuivers.

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 15:36

Dat hun vader Cornelis Aelbrechtsz was heb ik gevonden in OV 1994, blz 143.

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 15:37

Ik probeer nog even de dikgedrukte zin te begrijpen. Er staat volgens mij dat Marritje Cornelis van Leeuwen en Leendert Cornelis van Leeuwen kinderen zijn van Lijsbeth Leendertse Poelgeest. Deze zou dus getrouwd zijn geweest met Cornelis Aelbertsz van Leeuwen. Kors Janse Sinnekeveldt is getrouwd met Marritje en zijn voogden van een kind van Leendert die waarschijnlijk dan al overleden is. Klopt dat? Dus dan zouden dit kleinkinderen kunnen zijn van Aelbert Cornelisz die mogelijk een Cornelis Aelbertsz had als zoon?

Johan Van Oosten - 20 mei 2020 - 15:58

Dat klopt. Het kan natuurlijk een tweede of derde huwelijk zijn geweest. Ik stam af van Cornelia Gerritsdr van Poelgeest die iets hoger wordt genoemd dus dit was een stukje "bijvangst". Volgens mij staan er bij dat artikel in Ons Voorgeslacht wel goede noten, dus verwijs ik je daar even naar door. 

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 16:25

Goeie tip. Ik ga even kijken. Heb die OV cd-rom's aangeschafd een tijdje terug. 

Johan Van Oosten - 20 mei 2020 - 16:29

er is een trouwinschrijving van Jannetie Aelbers van Leeuwen met Pieter Pietersen van Rijn op 30.12.1711 te Koudekerk  [gaarder, hier]

en volgense de index [hier] zou er 02.09.1703 een trouwinschrijving in het gaarderregister van Nieuwveen moeten zijn voor Maritje Ewoudse van Leeuwen (mogelijk is zij in de Pieterskerk te Leiden begraven als vrouw van Hermanus van den Bosch [hier]

verder is er een testament van Neeltje Ewouts van Leeuwen d.d. 18.09.1720 te Leiden, wed. Cornelis Pieterse van den Bosch [hier, scan 331] (haar 2e huwelijk [hier])

Peter B - 20 mei 2020 - 16:39 (laatst bijgewerkt 20 mei 2020 — 17:32 door auteur)

@Annemarie: het testament van "den eersamen Cornelis Alberts van Leeuwen en de eerbare Lijsbeth Leendertsen van Poelgeest egteluijden tot Woubrugge dogh jegenwardigh binnen deser stede" d.d. 19.02.1699 is in Leiden te vinden [hier, scan 30] en een later testament d.d. 14.03.1719 met Sijtie Cornelis van Groenendijck [hier, scan 295]

Peter B - 20 mei 2020 - 19:45 (laatst bijgewerkt 20 mei 2020 — 19:54 door auteur)

Dank je wel Peter. Nu geen tijd, maar morgen weer een dag!!

Annemarie57 - 20 mei 2020 - 22:01

Waarschijnlijk wel bekende akten.

Aktedatum: 06-12-1690
Akteplaats: Alphen
Inhoud: Eeuwout Cornelisz van Leeuwen, wonend te Aarlanderveen, als man en voogd van Aeghje Cornelisdr Tibbe, Aelbert Florisz Jongedoorn, wonend onder Bodegraven, getrouwd met Annitje Cornelisdr Tibbe, Aelbert Cornelisz van Leeuwen, wonend te Woubrugge onder Esselickerwoude, getrouwd met Maria Cornelisdr Tibbe, Roeland Dirckse, wonend te Oudshoorn, getrouwd met Elisabet Cornelisdr Tibbe en Gerrit Cornelisz Tibbe, wonend in Alpherhoorn, allen kinderen van Cornelis Jacobsz Tibbe en Maria Gerritsdr Vermij, beiden overleden. De erfgenamen hebben de roerende goederen in- en uitschuldig onderling verdeeld, als mede 9 1/2 morgen land in het Rietveld van Alphen. Eeuwout Cornelisz van Leeuwen behoud 1 morgen 450 roeden, zijnde de zuiderlijke helft van een perceel van 3 1/2 morgen land, op 13-05-1664 opgedragen aan Cornelis Jacobsz Tibbe, belend ten zuiden de Spijkerboorse wetering, ten westen Bruijn Willemsz Stam, ten noorden Aelbert Cornelisz van Leeuwen. Aelbert Florisz Jongedoorn krijgt 1 morgen 300 roeden, belend ten oosten Aeghje Dirxdr Vermij, ten zuiden Catharijna van der Veght, weduwe van Dirck Rosenboom, in leven schout van Alphen, ten westen Gerrit Dircksz Vermij, ten noorden de Nieuwedijk. Aelbert Cornelisz van Leeuwen krijgt de noordelijke helft van 3 morgen 300 roeden (zie hiervoor), belend ten oosten Roeland Dircksz, ten zuiden Eeuwout Cornelisz van Leeuwen, ten westen Bruijn Willemsz Stam, ten noorden de Nieuwedijk. Roeland Dircksz ontvangt de noordelijke helft van een ander perceel van 3 morgen 300 roeden, opgedragen aan wijlen Cornelis Jacobsz Tibbe d.d. 14-03-1657, belend ten oosten Cornelis Pietersz van Swieten, ten zuiden Gerrit Cornelisz Tibbe, ten westen Aelbert Cornelisz van Leeuwen, ten noorden de Nieuwedijk. (zie RA Alphen invnr. 25 folio 133 d.d. 19-05-1694) Gerrit Cornelisz Tibbe komt toe de zuiderlijke helft van voorgaande perceel, belend ten oosten Van Swieten voornoemd, ten zuiden het Spijkerboor. In totaal geen 2.000 gulden waard.
Toegangsnummer: 112.1.02 Archief van het gerecht van Alphen, 1582-1811
Inventarisnummer: 25
Pagina: 59v

Aktedatum: 26-04-1719
Akteplaats: Alphen
Inhoud: Cornelis Eeuwoutse van Leeuwen, enige zoon van Eeuwout Cornelisse van Leeuwen, weduwnaar van Aagje Cornelisse Tibbe, die dochter en erfgename was van Cornelis Jacobse Tibbe, verkopen aan Dirk Willemse van Leeuwen, wonend te Aarlanderveen, 3½ morgen land in het Rietveld, aan Tibbe opgedragen op 13-05-1664, voor de helft aan Eeuwout voornoemd toebedeeld op 06-12-1690 en voor de wederhelft op 23-01-1693, strekkend van de Nieuwedijk tot het Spijkerboor, belend ten oosten de weduwe van Hendrik Comans, ten westen Roel Cornelisse van Swieten en Gerrit Vaandrager. Koopsom 347 gulden 12 stuivers.
Toegangsnummer: 112.1.02 Archief van het gerecht van Alphen, 1582-1811
Inventarisnummer: 29
Pagina: 188v

Als het huwelijk in Aarlanderveen heeft plaatsgevonden voor 1685 zal het hoogstwaarschijnlijk niet meer vindbaar zijn.

Timon Schuurman - 23 mei 2020 - 21:58

Hartelijk dank Peter!

Johan Van Oosten - 23 mei 2020 - 22:05


Hartelijk dank Peter! En jij ook Schuurman! Die aktes zijn me inderdaad bekend. Dat is tegelijk ook een beetje het frustrerende. Je weet best veel details over deze persoon maar net het stuk dat je zoekt ontbreekt.

Johan Van Oosten - 23 mei 2020 - 22:09







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu