stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Op zoek naar familie van Hendrik van der Schaft / Everdina Metzger te Leiden begin 20e eeuw.


Profiel afbeelding

Goedemiddag,

 

Bij het opruimen van een doos vond ik een bijbel die ik, bij het overlijden van mijn grootvader, mee had genomen uit zijn huis.

Mijn grootvader was predikant van beroep en had dus een hoop bijbels.

Ik kwam er laatst achter dat de bijbel die ik meegenomen had dateert uit 1902 en de trouwbijbel is van:

Hendirk van der Schaft en Everdina Metzger

 

Ik probeer sindsdien familie van deze personen te vinden om te vragen of zij mogelijk de bijbel van hun (over)grootouders zouden willen hebben.

Ik kom de namen in een hoop archieven tegen maar ik kom telkens op een dood spoor terecht dus ik hoopte dat dit forum mij verder op weg zou kunnen helpen, met alle expertise die hier aan boord is.

Ik weet dat Hendrik van der Schaft politieagent was van beroep en dat ze samen een zoon hebben gekregen te Leiden in 1903 genaamd Albertus van der Schaft. Daar loopt het spoor dood.

 

Kan iemand mij mogelijk verder op weg helpen?

 

Mvg,

 

Bram

Bram

Het eerste vervolgstapje: https://archief.amsterdam/indexen/deeds/98533423-d488-56a3-e053-b784100ade19?person=98533423-d489-56a3-e053-b784100ade19

Albertus van der Schaft was gehuwd 09-06-1937 te Batavia met Mathilda Helena Pijpers (01-03-1894). Tenminste 2 kinderen

Na de scheiding in 1953 is hij 01-06-1965 opnieuw getrouwd met Willemina Gerritsen (11-06-1900).  Helaas overleed Willemina na ruim 5 maanden huwelijk. Albertus verhuisde in 1967 naar Apeldoorn. Vermoedelijk is hij voor een derde keer gehuwd.

mvg-Ben

Ben Wegman

In WieWasWie vind ik nog 4 kinderen van Hendrik van der Schaft en Everdina Metzger:

- Hendrica Adriana Maria van der Schaft, geb. 02-08-1905, Leiden. Zij trouwde op 07-10-1931 in Leiden met Adolf Cornelis Hendrik van der Linden.
- Adriaan Evert van der Schaft, geb. 16-11-1906, Leiden. Hij trouwde op 01-04-1935 in Leiden met  Alida de Haas.
- Hendrik van der Schaft, geb. 08-11-1908, Leiden. 
- Ida Hendrika van der Schaft, geb. 25-09-1912, Leiden. Zij trouwde op 19-02-1936 in Leiden met Arie Oudshoorn. 

Ida Hendrika van der Schaft woonde in 1960 nog steeds in Leiden. Zie hier.

En ook in 1984 woonde ze in Leiden. Zie hier. In deze advertentie worden 2 kinderen en een kleinkind genoemd. Misschien is het kleinkind via social media te traceren.

Johanna C.

zie hier de gezinskaart van Hendrik van der Schaft

Peter B

Wat een hoop goede reacties zeg!

 

Ik ga het verder uitzoeken, bedankt!!

Bram

Ik kan het op een facebook pagina van Leiden zetten? 
Of een oproep doen op mijn eigen site? 
Als je een foto van de bijbel hebt.....

jouke

Bram, ik vermoed dat ik familie ben van Albertus en Mathilde. Ik weet vrijwel zeker dat dit mijn opa en oma zijn. Onze familiegeschiedenis is helaas troebel vanwege het kamptrauma van mijn (inmiddels overleden) vader. Ik ben hier pas mee aan de slag gegaan. Evert Hendrik van der Schaft is mijn vader, geboren in 1937 in Batavia (Jakarta). Zijn vader was een Nederlands KNIL-soldaat. Is er een manier om in contact te komen?

Jeroen van der Schaft

De namen van Hendrik en Everdina komen terug in de naam van mijn eigen vader. Het enige wat ik van mijn overgrootvader weet is dat hij politieagent van beroep was. Mijn vader had een slechte band met zijn vader (mijn opa) en praatte daar dus niet over. Ook zijn kampverleden (als kind) is altijd een moeilijk onderwerp geweest. Je kunt je voorstellen dat dat tevens de band met mij (en broer en zus) bemoeilijkt heeft. Het document wat Ben Wegman heeft gedeeld is daarom ontzettend waardevol voor mij, alleen al om dit stukje erkenning te vinden.

Zie ook de interneringskaart van mijn opa Albertus: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00425/e9c6356a-148f-102f-a8e2-0050569c51dd

Verdere familieleden te Leiden of nageslacht van andere partners van Albertus ken ik helaas niet.

Jeroen van der Schaft

Ik denk dat je afstamt van deze Utrechtse lijn https://www.genealogieonline.nl/en/kwartierstaat-koudijs-monne/I2108.php

Gerrit van Doorn

Dank Gerrit, inmiddels ben ik (mede door het eerste bericht) inderdaad in mijn stamboom gedoken en heb al veel terug mogen vinden, ook vanuit de Indische hoek. De Utrechtse lijn die je hebt geplaatst komen ook in mijn onderzoek terug.

Ik lees nu mijn eerdere berichten terug (geplaatst om 2 uur s'nachts Lachend) en ik voel meteen weer het enthousiasme wat ik toen had. Nogmaals mijn dank voor iedereen die gereageerd heeft. Helaas heeft het nog niet geleid tot contact met Bram, maar we wachten het af!

Jeroen van der Schaft

Hallo Bram,

Christina van der Schaft (1878-1966) was de zus van Hendrik, en mijn overgrootmoeder. Het lijkt me erg interessant om met jou en mijn achterneef Jeroen van der Schaft in contact te komen. Als het mag zou ik graag verhalen willen uitwisselen.

Met vriendelijke groet,

Hans Koudijs

moeder Ann Hoevers
haar vader Jo Hoevers
zijn moeder Christina van der Schaft

Hans Koudijs

Hallo Jeroen,

Albertus van der Schaft was mijn achteroudoom (de zoon van de broer van van mijn overgrootmoeder). Mijn overgrootmoeder was Christina van der Schaft, de broer van Hendrik die met Everdina Metzger trouwde.
 
Volgens de archiefkaart bij het Archief Amsterdam en andere bronnen was Albertus onder meer:
- chef postkamer Wereldomroep
- Rijksambtenaar Directe Belastingen
- Letterzetter
- Sergeant Infanterie, 4. R.I. Magelang

Met vriendelijke groet,

Hans Koudijs
 

Hans Koudijs

Dag Hans, leuk van je te horen. Via het sturen van berichten middels het forum heb ik afgelopen zomer contact weten te leggen met Bram en is de trouwbijbel inmiddels in mijn bezit (waarvan, nogmaals dank Bram) Leuk om zo meer te lezen over Albertus en andere voorouders, je bent welkom om een bericht te sturen, al vrees ik dat ik beperkt ben in mijn verhalen.

Jeroen van der Schaft

Beste allen,

Albertus van der Schaft was de tweede man van mijn grootmoeder, Willemina Goedhart-Gerritsen. Mijn oma was in de oorlog weduwe geworden. Boy - want dit was in voormalig Nederlands-Indië al zijn roepnaam - en mijn oma zijn inderdaad maar krap zes maanden getrouwd geweest, maar ze woonden sinds het begin van de jaren 50 samen in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Na de dood van mijn oma is hij inderdaad hertrouwd en met zijn derde echtgenote in Apeldoorn gaan wonen, waar wij ze wel eens bezochten. Daar is hij halverwege de jaren zeventig overleden. Hij heeft in het KNIL gediend en tijdens de oorlog ook in een Jappenkamp gezeten. Hij was voor mij als kind zeker aardig en ik heb hem als mijn opa beschouwd. Ik weet van mijn moeder dat hij twee zoons uit zijn eerste huwelijk had, waar hij volgens haar geen contact meer mee had. Jammer dat de relatie met zijn zoon Evert slecht was en dat de kampervaringen zo hebben doorgewerkt in de relatie tussen Evert en jullie als kinderen.Ik vroeg me af of de andere zoon Robert Harry, jullie oom, nog leeft. 

Met vriendelijke groet,

Ton Goedhart 

Ton Goedhart


Dag Ton,

Mooie verhalen, heel leuk om te lezen, dank daarvoor. Op deze manier krijgt een voor mij onbekende grootvader ineens een gezicht. Mijn vader (als hij al over hem sprak) kon alleen maar negatief over zijn vader praten, zonder daar overigens in detail te treden. Zelf sta ik hier neutraal in en kijk ik niet per definitie verbitterd naar Albertus. 

Mijn vader Evert was ook geen makkelijke en kon ineens klaar met je zijn. Ik ken Oom Rob wel, maar het contact (na een ruzie) tussen hem en mijn vader is lang geleden verwaterd. Bij het overlijden van mijn vader heb ik Rob of zijn kinderen niet gezien en ik vroeg mij laatst ook af of hij nog zou leven.

Jeroen van der SchaftPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu