stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Wie was (deze) Marie van Rosmalen? [opgelost]


Profiel afbeelding

In de stamboom van mijn voorouders heb ik een geboorteaangifte gevonden op 26‑05‑1886 in Den Haag. Deze is compleet met vader en moeder en behoort tot mijn stamboom.

Daarna vond ik een geboorteaangifte op 8-08-1886 van een levenloos geboren kind uit een moeder met dezelfde naam, maar zonder vermelding van de vader. Behalve twee – mijn onbekende – getuigen, wordt er verder niets aangeduid op basis waarvan ik kan bepalen wie deze moeder is en derhalve is onbekend in welke stamboom zij thuishoort. Zelf de leeftijd van moeder wordt niet vermeld. Het gaat dus om een alleenstaande (ongehuwde) moeder van een levenloos geboren kind waarvan nooit meer met zekerheid kan worden bepaald wie haar ouders waren.

Het gaat om deze verwijzing:
Haags Gemeentearchief te Den Haag, BS Overlijden Overlijdensakten Den Haag, 's-Gravenhage, archief 335-01, inventarisnummer 1354, 1886-08-08, aktenummer 2071.

Is er iemand die desondanks ideeën of suggesties heeft op basis waarvan toch meer bekend kan worden?

Henk van Emmerik

Bevolkingsregister? 

Annemarie57

Ik vind in Den Haag een Maria van Rosmalen die op 11 juli 1885 bevalt van een dochter Susanna. Op 30 juli 1887 bevalt ze van een dochter Catharina Susanna Wilhelmina Hendrika. De doodgeboren dochter op 8 augustus 1886 past hier precies tussen.

Johanna C.

Dank voor de reacties.
@Johanna C.: Ik denk dat dit heel goed mogelijk is, want het lijkt een logische oplossing.

@Annemarie57: zou kunnen, maar ik heb geen aanknopingspunten, behalve de namen van de twee getuigen. Ik kan alleen de leeftijd van moeder Marie zelf schatten tussen 15 tot 50 jaar, zou ze zelf tussen 1836 en 1871 geboren moeten zijn. Maar dan nog: er zijn verder geen aanknopingspunten om haar zeker aan deze gebeurtenis te verbinden.

Ik verwijder haar uit mijn stamboom omdat het zeker niet kan kloppen met de geverifieerde personen.
Nogmaals dank.

Henk van Emmerik

Staat er ook geen huisadres in de geboorteakte waar het kind geboren is? Thuis of ziekenhuis of inwonend bij een van de getuigen? Ik denk dat Johanna gelijk heeft overigens. Mogelijk bieden de twee andere akten dan nog aanknopingspunten? 

Annemarie57

@ Annemarie,

In de twee geboorteaktes en in de overlijdensakte (levenloos kind) wordt helaas geen adres genoemd. De twee geboorten worden aangegeven door een vroedvrouw. De getuigen zijn in alle 3 de aktes hetzelfde. Helaas komen zij ook in diverse andere aktes als getuige voor. 

Ik denk dat jouw suggestie van het bevolkingsregister de enige mogelijheid is om hier wat verder mee te komen, maar de bevolkingsregisters van die periode staan niet op de website van familysearch en ook niet op de website van het Haags Gemeentearchief. Maar misschien zijn ze wel in te zien bij het archief. 

Johanna C.

Dat denk ik bijna wel Johanna. Nog lang niet alles is gedigitaliseerd, maar dat betekent niet dat het niet bestaat. 

Annemarie57

Aan Johanna C en Annemarie57:
Dat de getuigen op alle aangifte hetzelfde zijn is een klein aanknopingspunt, maar vaak werden daar steeds dezelfde in de buurt van het gemeentehuis vertoevende personen voor gevraagd. Een soort bijbaantje a.h.w. Als het nu verwanten zouden zijn geweest...

Geboorteaangiftes bevatten geen adres (heb ik nog niet gezien in De Haag), vreemd genoeg. Wel bij overlijdensaangiftes komt dat in sommige steden en in bepaalde periodes voor: bijv. Haarlem in de 19e eeuw.

Kortom: ik heb weinig aan een bevolkingsregister want er zijn geen andere aanknopingspunten buiten de naam van moeder. Alleen als er maar twee Marie's in 1886 in Den Haag verblijven is er een mogelijkheid tot identificatie.

Henk van Emmerik

Ik vind op de website van het Haags Gemeentearchief nog meer kinderen van Maria van Rosmalen. Of dit steeds om dezelfde Maria van Rosmalen gaat, weet ik niet.

Ook vind ik een Maria van Rosmalen die op 12 januari 1898 in Den Haag twee kinderen erkent. Deze kinderen zijn: Willem Albertus, geb. 21-07-1879 in Den Haag en Johannes Wilhelmus, geb. 25-11-1882 in Den Haag. Maria is bij deze erkenning 45 jaar oud, dus geboren ± 1852/1853. Haar beroep is werkster. Eén van de getuigen bij deze erkenning is Willem George Frederik van Rosmalen, 39 jaar oud en koopman van beroep.

Misschien iets om verder te onderzoeken.

Voor wat betreft het bevolkingsregister: ik denk dat er wel aanknopingspunten zijn om verder te zoeken, namelijk de namen van de kinderen. Je zou in eerste instantie kunnen kijken of je Maria van Rosmalen tegenkomt in combinatie met de namen van de twee erkende zoons. Van daaruit kan je verder gaan zoeken.

Ik vind ook nog een gezinskaart van een Maria van Rosmalen, geb. 25-10-1852 in Den Haag. Er worden geen kinderen op deze kaart vermeld. Qua geboortedatum kan zij de Maria zijn die in 1898 de twee zoons erkent.

Johanna C.

Maria van Rosmalen geb. 25-10-1852 is een dochter van Johannes Wilhelmus van Rosmalen en Susanna van den Berg (akte 2192 d.d. 26-10-1852).

Johanna C.

Maria van Rosmalen (geb. 25-10-1852) is op 15-12-1945 in Den Haag overleden (akte A4724 d.d. 19-12-1945). Uit de overlijdensakte blijkt dat ze in Leeuwarden woonde.

Johanna C.

Beste Johanna C.

Dank voor alle moeite, maar ik vrees dat het in dit verband vergeefs is. Alle veronderstellingen, die ik zelf ook wel eens gebruik in het onderzoek, moeten voor mij bewezen worden met een akte waaruit onomstotelijk blijkt dat er een relatie is. Die relatie is in dit geval niet aan te tonen, omdat het enige wat uit de akte blijkt is 1) de geboortedatum; 2) van een levenloos kind, geboren uit 3) moeder Marie van Rosmalen. De twee genoemde getuigen bewijzen weinig tot niks, omdat die ook vaak op andere aktes voorkomen. Overigens: ik zie dat je met aktes aankomt waarin het gaat om Maria en dat is een wezenlijk andere naam dan de Marie die ik noemde.

Je kunt je trouwens afvragen wat de waarde is van het opstellen van een akte als deze, waar geen enkele referentie mee te maken valt.
Er kan hoogstens een ander document gevonden worden waarin dit feit wordt genoemd, maar dat zal dan niet bij het bevolkinsregister zijn.

Nogmaals dank voor de moeite.

Henk van Emmerik

@ Henk,

Ik denk dat Marie in de overlijdensakte van het doodgeboren kind wel eens een spelfout kan zijn en dat ze in werkelijkheid Maria heet. Of ze heette officieel Maria en werd Marie genoemd. Ik zou de Maria's niet afschrijven als mogelijke moeder.

Ik heb twee Maria's van Rosmalen gevonden die mogelijk de moeder kunnen zijn. Wellicht is het zelfs één en dezelfde persoon. Dit heb ik verder niet uitgezocht. Ik heb op de website van het Haags Gemeentearchief nog meer kinderen gevonden van een ongehuwde moeder Maria van Rosmalen, maar die heb ik hier niet vermeld omdat die voor jouw vraag niet relevant zijn. Qua leeftijd is de Maria geb. 25-10-1852 in ieder geval een mogelijkheid.

Wat zou je nog kunnen doen?
- inventariseer aan de hand van de 10-jarentafels op de website van het Haags Gemeentearchief de overlijdens van alle Marie's/Maria's van Rosmalen vanaf 08-08-1886 (zie hier);
- zoek de betreffende overlijdensaktes erbij;
- zoek uit welke van deze Marie's/Maria's op 08-08-1886 getrouwd waren. Deze vallen af;
- beoordeel of de Marie's/Maria's die op 08-08-1886 ongehuwd waren qua leeftijd de moeder zouden kunnen zijn;
- zoek de overgebleven Marie's/Maria's op in het bevolkingsregister, kijk of er nog meer kinderen zijn en of het doodgeboren kind er tussen past.

Misschien levert het iets op, misschien blijft het voor altijd onduidelijk wie de moeder van het doodgeboren kind is.

In ieder geval is het wel een antwoord op je vraag of iemand nog ideeën of suggesties heeft.

Johanna C.


Beste Johanna C.
 

Zeker. Ik ben dan ook erkentelijk voor de suggesties die je doet. Ik zal deze zeker gaan volgen.
Dank voor alle moeite.

Henk van EmmerikPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu