stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » opa tang



Profiel afbeelding

Goedemorgen,

Las net uw laatste bericht, dit gaat wel heel ver terug.

Ik wil eerst zien of ik erachter kan komen of er nog familieleden zijn die iets kunnen vertellen over mijn grootmoeder, daar zou ik echt super blij mee zijn.

Ik was gisteren al enorm verrast dat er informatie was over haar.

Maar het is inderdaad aanstekelijk om ook de rest uit te gaan zoeken.

Ik heb de tijd.

Maar ik neem uw informatie graag aan.

Groeten,

Diana

Derksen - 4 aug 2010 - 09:26


Nu ja, het is wel lang geleden maar het ligt iets genuanceerder dan de voorstelling van Koos. In 1818 komt de eerste kolonie in Vledder in Drente waar met de bouw van 52 woningen werd begonnen. De eerste bewoners trekken daar vrijwillig naar toe na een selectie procedure van de thuisgemeente waar ze aan strenge eisen moesten voldoen. Aanvankelijk is het model een succes, de leefomstandigheden en de voorzieningen waren veelal beter dan wat gemiddeld in Nederland was aan te treffen. Een voorbeeld is dat in letterlijk 1 generatie de gehele kolonie geletterd was vanwege het verplichte onderwijs. In aanvang ging het dus zeker niet alleen om arme sloebers, die uiteraard ook aan de voorwaarden moesten voldoen. Er was veel vaker ook sprake van of een combinatie van een overtuiging. Er was ook een win\win model. De achterliggende gedachte was dat de kolonisten het ruwe gebied zouden cultiveren om zo de handelspositie van Nederland van meer importantie te voorzien. De kolonisten mochten zo grofweg 25% van de eigen opbrengst behouden. Min of meer zou je kunnen stellen dat de positieve voortgang vooral gelegen was in het aantal gemotiveerde kolonisten. Dat waren de zogenaamde vrije kolonies.

Dat het uiteindelijk opgeblazen is met een brute force model op onvrijwillige kolonies, waarin slechts een minderheid nog de motivatie had, iets wat ze vandaag de dag nog steeds blindelings blijven volgen als er ook maar enig succes valt te verdedigen, maar dat terzijde. Dat is de situatie waar Koos het over heeft, maar zo was het zeker niet bij de opzet.

Om dan terug te keren naar de intentie van deze topic, in Vledder is vanaf de start een David Tange aanwezig en dat zal wellicht niet leiden tot de in topic genoemde Krijn maar misschien wel voor vele andere die zoeken naar de roots van Tang, Tange

Uitgeschreven lid - 10 jan 2019 - 22:31 (laatst bijgewerkt 10 jan 2019 — 22:45 door auteur)







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu