stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dienstboden register Amsterdam 1905 Marina M. B. van Lent bevallen in 1905 van een kind


Profiel afbeelding

Hallo, ik ben op zoek naar het dienstbodenregister van Amsterdam.

Maria Martina Berendina van Lent is op 5 november 1905 bevallen van Gerardus Marinus van Lent in het Rijkskweekschool voor vroedvrouwen in Amsterdam met als beroep Dienstboden. Helaas is er geen vader bekend, misschien kom ik iets verder via het dienstboden register.

Ik neem aan dat alleen vrouwen in die tijd die in Amsterdam woonde of werkte daar bevielen en niet van het ene kant van het land naar de andere kant gebracht werden.

Misschien iemand waar ik dit kan vinden, of misschien informatie hierover?

 

Groetjes Wilco de Keijzer

----------

Titel aangepast door moderator

Wilco de Keijzer

Behalve de stad Amsterdam had je ook nog omliggende gemeenten zoals Ouder-Amstel, Ransdorp, Sloten etc.

Zie stadsarchief https://archief.amsterdam/inventarissen/search/list/keywords/dienstbodenregister/withscans/0/start/0/limit/10/flimit/5

Ik kom noch de moeder, noch de zoon tegen in bevolkingsregister van Amsterdam. Maar misschien zie ik iets over het hoofd.

mvg-Ben

Ben Wegman

De geboorteakte vermeldt de moeder als wonend te Wamel. Het BR levert voor hen beiden geen resultaat op in Amsterdam. Wellicht moet je het BR van Wamel raadplegen. De zoon is bij het huwelijk in 1909 erkend. Zij woont nog even in Tiel, daarna Rotterdam (zie gezinskaarten aldaar).

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Ben,

Inderdaad dat is ook zo bijzonder. Ik heb een akte waarbij het kind is ingeschreven in Amsterdam. Bij de gemeente Amsterdam zien ze deze ook niet. Gemeente Wamel heeft geen informatie. Maar volgens mij werd een dienstbode ook niet als inwoner ingeschreven destijds. 

Dat maakt de zoektocht wat moeilijker.

Wilco de Keijzer

Dienstbodes werden wel ingeschreven in Amsterdam. 

Ik heb het bevolkingsregister van Wamel opgezocht maar dat liep slechts tot 1900. Daarom even bij Tiel gekeken en daar kom ik haar tegen.

https://regionaalarchiefrivierenland.nl/nl/page/5?mivast=102&mizig=210&miadt=102&miaet=1&micode=0605&minr=1225725&miview=inv2

en dan moet je plaatje 181 hebben.

(T_BR_DB_1878_1917_deel66_pag1_pag276_181.jpg)

Augustus 1904 kwam zij uit Beesd en woonde vervolgens tot 23-06-1905 in Tiel. Daarna vertrok zij naar Wamel om vervolgens in Amsterdam te bevallen.

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Ben,

Waar haal je zo snel deze info vandaan? En vanuit Tiel werkte ze bij V. Spiering in Tiel. Zo lees ik het goed toch.

Als ik mijn overgrootmoeder wil zoeken in de dienstbode register hoe doe ik dat dan, Maria Berdina van Lent 6-12-1881. Het lijkt alsof ze er boven staat als alleen Berdina. Maar hoe vind ik haar in 1906 ergens, haar zus vind ik in Waalwijk.

Zijn er trucjes voor?

 

Alvast bedankt 

 

Groetjes Wilco

Wilco de Keijzer

fyi de Rijkskweekschool voor Vroedvrouwen had een eigen sectie voor inwonend personeel in de Instellingsregisters [hier], daarin komt Maria Martina Berendina van Lent echter niet voor.

en men kan ook nog de vestigingsregisters van A'dam doornemen [hier]

Peter B

Hoi Peter B,

Dank je wel, maar ze was ook geen personeel. Ze is alleen daar bevallen waarschijnlijk.

 

Groetjes Wilco

Wilco de Keijzer

Kijk maar in het bevolkingsregister van Rotterdam. Je hebt gezien dat zij 2 x op het blad van Tiel voorkomt? Daar staat ook dat zij naar Rotterdam gaat.  Haar zoontje verblijft mogelijk in Wamel maar dat kan ik niet controleren omdat het BR van Wamel na 1900 niet te vinden was voor mij on-line. De zoon komt wel in 1909 naar Rotterdam.

Je schrijft: "Maria Martina Berendina van Lent"  waar komt die derde voornaam vandaan? Ik zie die in geen van de aktes (geboorte, huwelijk, overlijden, BR)

BR Lith 1903 https://www.bhic.nl/memorix/genealogy/search/deeds/9b94ea4d-6a32-ffe9-3636-8f757bfaf64b

mvg-Ben

Ben Wegman

Dubble dipping? Is niet netjes van je om dit niet te vermelden!

https://nl.geneanet.org/forum/viewtopic.php?f=5500&t=674960&p=1758934#p1758934

Jan Achterberg

@ Jan,

Bedankt voor je alertheid.

mvg-Ben

Ben Wegman

Beste Jan,

Als ik iets verkeerds doe mag je dat gewoon zeggen. Ik heb het inderdaad op 2 plaatsen geplaatst. Ging er niet vanuit dat ik 1,2,3 antwoord kreeg. En dit is zeker niet ondankbaar zijn. Ik ben redelijk nieuw hiermee en zit dan al heel kort in mijn stamboom (mijn oma) waar het al mis gaat. We hebben het over 1906. Dus nog niet zo heel lang geleden.

Groetjes Wilco

 

Heb het ondertussen aangepast op Geneanet. 

Mijn excuses

Wilco de Keijzer

Het punt is Wilco, dat je door je vraag in 2 verschillende fora te plaatsen mensen evt dubbel resp overbodig werk laat doen. En mijn ervaring is dat er vrijwel nooit door een vraagsteller wordt terug gekoppeld dat een vraag elders tot een bevredigend antwoord heeft geleid en dat de zoekaktie als opgelost kan worden beschouwd.

mvg-Ben.

ps als een vraag zo dringend is dat meerdere fora daar tegelijkertijd mee aan de gang moeten gaan dan is het op zijn minst netjes om te vermelden dat de vraag elders (met vermelding waar) is geplaatst. Maar meestal is de urgentie niet zo hoog.

Ben Wegman

Dank je wel Ben, voor je heldere antwoord. Ik zal hier voortaan rekening mee houden.

Helaas wist ik dit niet, en anders had ik dit niet gedaan. En zeker is het geen absolute urgentie.

Wilco de Keijzer


Mijn advies is, om op Geneanet bij je vraag over de familie Zuchristiaan te vermelden,
dat dezelfde vraag ook hier loopt:

https://www.stamboomforum.nl/subfora/52/2/77375/0/familie_zu_christiaans_voor_1763_dusseldorf

Wesley FokkensPlaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu