stamboomforum

Forum logoOnderzoek in Nederland » Dienstboden register Amsterdam 1905 Marina M. B. van Lent bevallen in 1905 van een kind



Profiel afbeelding

Begrijp ik het goed, dat de oorspronkelijke discussie over een zuster van Maria Martina ging en dat het eigenlijk over Maria Bernardina hoorde te gaan?

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 jun 2020 - 11:24

Hoi Anje,

 

Sorry inderdaad Anje,

 

Klopt deze informatie heb ik ook, echter dit lijkt niet helemaal te stroken met de verhalen. En ook niet waarom Gerardus Martinus (van Lent) Hoogwerf als pleegkind geregistreerd wordt. Terwijl dit het kind van de zus is.

Mijn overgrootmoeder was dienstbode, uit de verhalen in onze familie is vaak verteld dat dit kind verwekt is door de man des huizes waar mijn overgrootmoeder werkte. Dit verhaal strookt heel ver met haar zus Maria Martina in 1905 en in 1906 zijn er ook dezelfde verbanden te zien. Ik ben dus nog op zoek of Maria Bernardina ook Dienstbode was of niet. Ik vind een Berdina van Lent uit Wamel in Tiel in 1901 maar heeft 26-12-1881 als geboortedatum terwijl Maria Bernardina op 6-12-1881 geboren is.  Ik probeer nu een lijn uit te zetten vanaf zeg maar 1900 tussen beide zussen tot eind 1906.

Wat ook raar is dat in de trouwakte er bij Ede verklaard moet worden dat Maria haar dochter is, omdat in de geboorteakte alleen Bernardina staat als moeder.

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 11:24

Nee Ben, wat ik zocht is Maria Martina omdat ik daar gevoelsmatig aanknopingspunten zie, meer dan bij Maria Bernardina.

Dus de info die ik vroeg, was ook de info die ik bedoelde. Maria Bernardina ga ik ook nog in duiken. 

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 11:26

En ook niet waarom Gerardus Martinus (van Lent) Hoogwerf als pleegkind geregistreerd wordt

 Waar haal je deze info vandaan ?

Anje B. - 30 jun 2020 - 11:28

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 11:30

Dit is een gezinskaart uit het archief van Wamel in Nijmegen.

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 11:31

Als het de bedoeling is om informatie te vinden over de man waar je overgrootmoeder werkte, zou ik zo'n 9-10 maanden voor de bevalling gaan zoeken. Waar woonden de zusters toen? Wanneer zijn ze volgens het bevolkingsregister vertrokken en waarnaartoe? Ik zou proberen om het tijdspad tot de bevalling in beeld te brengen. Misschien kan je daar dan conclusies uit trekken.

Overigens heeft iemand die ik ken ooit bij het Stadsarchief Amsterdam geïnformeerd naar het dienstbodenregister. Hij kreeg toen als antwoord dat er bij het Stadsarchief Amsterdam geen dienstbodenregisters bestaan.

Johanna C. - 30 jun 2020 - 11:38

Hoi Johanna,

Dit ben ik dus precies aan het doen van beide zussen. Dankzij de hulp hier op deze forum ben ik al een heel eind op pad met Maria Martina, Maria Bernardina ben ik nu aan het zoeken. Ook dankzij deze forum weet ik nu ongeveer hoe ik moet zoeken. Echter ik heb geen idee van plaatsen waar ze gewerkt kan hebben. Maria Martina heeft Beesd, Tiel, Waalwijk en Rotterdam wordt genoemd. 

Berdina van Lent 20 dagen later geboren ook in Wamel werkte van 1-4-1901 tot 30-12-1901 in Tiel en vertrok naar Rotterdam (als dit dezelfde persoon is)

Ik gok een beetje dat de 2e naam de roepnaam was ipv de eerste naam.

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 11:44

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Dit komt uit het huwelijks register van de Kerk in Wamel, hierin valt het op dat er geen kind genoemd wordt bij het huwelijk. Was dat normaal in die tijd?  Zie 3 Mei 

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 12:05

Misschien zit ik er helemaal naast. Als ik je oorspronkelijke vraag lees zoek je de vader van het kind en hoop je deze te vinden door te kijken bij wie de moeder als dienstbode in dienst was. Mocht ik dat goed gezien hebben dan is jouw zoektocht een lastige. Want de vader hoeft niet het gezinshooft te zijn. Kan ook van een inwonende zoon zijn. 

Karst - 30 jun 2020 - 12:22

Hoi Karst,

Inderdaad, dat is de volgende stap. Zou ook een knecht kunnen zijn of een vriendje.

Het is bijna onmogelijk om zekerheid te krijgen, alleen met DNA waarschijnlijk.

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 12:25

Even een paar punten uit de berichten lichten:

1. het huwelijks register van de Kerk in Wamel, hierin valt het op dat er geen kind genoemd wordt bij het huwelijk. Was dat normaal in die tijd. De RK huwelijkssluiting: daar worden evt kinderen geboren voor het huwelijk niet genoemd. Dat heeft geen nut. Voor de wet wel want dan kan er sprake zijn van wettiging, erkenning, later erfenis etc.

2. Wat ook raar is dat in de trouwakte er bij Ede verklaard moet worden dat Maria haar dochter is, omdat in de geboorteakte alleen Bernardina staat als moeder.

Ik heb de akte en de huwelijksbijlagen niet opgezocht; dus ik weet ook niet of dit een speciaal geval is. Maar indien de geboorte niet wordt aangegeven door de wettige vader omdat die ontbreekt, dan moet op een later tijdstip het kind erkend worden door de moeder. Je ziet vaak dat deze erkenning bijgeschreven wordt in de kantlijn van de geboorteakte. Dat kan vrij kort na de geboorte zijn maar ook veel later. De jongetjes soms als zij ingeschreven worden voor de militie of als het kind ging trouwen. Ik weet dus niet of Maria al eerder volgens de geboorteakte was erkend.

3. En ook niet waarom Gerardus Martinus (van Lent) Hoogwerf als pleegkind geregistreerd wordt. Ik zou je adviseren om naar de datums te kijken van de inschrijvingen. Wellicht was de moeder niet in staat om Gerardus op te voeden (al dan niet getrouwd of in staat in eigen levensbehoeften te voorzien). Aangezien er pleegkind staat zal er ongetwijfeld ooit een proces verbaal zijn opgemaakt voor deze status. 

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 jun 2020 - 13:05 (laatst bijgewerkt 30 jun 2020 — 13:10 door auteur)

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 13:12

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 13:13

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 13:14

Afbeeldingen zijn alleen zichtbaar als u bent ingelogd op het Stamboom Forum

Wilco de Keijzer - 30 jun 2020 - 13:15

de vraag begon toch met een kind dat werd geboren te Amsterdam op 05.11.1905 [geboorteakte, hier], dat werd dat door Abraham Hoogwerf erkend bij een huwelijk 20.01.1909 te Rotterdam [hier].

Hoe zijn we nu aanbeland bij een huwelijk te Wamel, met de erkenning van een kind geboren in 1906 te Wamel?

Peter B - 30 jun 2020 - 13:59

Als je niet onmiddellijk het draadje hebt gevolgd, Peter, is het erg verwarrend.

Bevolkingsregister Rotterdam: kijk eens bij de gezinskaarten van Abraham Hoogwerf. Zijn tweede vrouw is tot haar overlijden bij Abraham en zijn en haar kinderen blijven wonen. In 1932 is Abraham uit de ouderlijke macht gezet. Vooral bijzonder is dat blijkens de gezinskaart Gerardus Martinus wel werd ingeschreven, maar blijkens de tekst op de kaart NOOIT bij het gezin in Rotterdam heeft gewoond. De status pleegkind is ongetwijfeld ergens vastgelegd.

mvg-Ben

Ben Wegman - 30 jun 2020 - 14:08

Sorry voor de late reactie, even wat andere zaken geahd. Ik ga hier zeker mee verder. Eerst maar even de archieven door spitten van de omliggende gemeentes van de gemeente Wamel of ik mijn overgrootmoeder Maria Bernardina van Lent ergens kan vinden. En dan een tijdspad van maken van beide zussen.

Heel erg bedankt tot zover. 

Wilco de Keijzer - 2 jul 2020 - 21:02


(Maria) Berdina komt 01-04-1901 van Wamel naar Tiel en vertrekt eind december van hetzelfde jaar naar Rotterdam. BR Rotterdam kun je zelf opzoeken en Wamel is tot 1899 ook on-line te vinden. Succes

mvg-Ben

Ben Wegman - 2 jul 2020 - 23:59







Plaats een reactie

Om reacties (en nieuwe onderwerpen) te plaatsen op het Stamboom Forum dient u eerst in te loggen! Nog geen lid? Registratie is gratis en snel!


Inloggen Registreer nu